Hoppa till huvudinnehåll

Nu töms flyktingförläggningen i Evitskog: "Invånarna är inte särskilt glada"

Bussar utanför flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt.
Två bussar förde på torsdagen asylsökande från Evitskog till Kauhava, som ligger omkring 400 km bort. Bussar utanför flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Evitskog,mottagningscentralen i evitskog

Fyra bussar med asylsökande körde på torsdagen i väg från flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt. En del flyttades omkring 400 km bort till Kauhava i södra Österbotten och andra till Esbo och Vanda då Evitskogförläggningen ska stänga. "Jag åker inte till Kauhava eftersom jag har många vänner i Helsingfors", säger Alshmmiry.

Det är mycket känslor i gång utanför flyktingförläggningen i Evitskog i Kyrkslätt. Två stora bussar står utanför förläggningen och männen placerar sin packning i bagageluckan nere på bussen. Vissa ser nervösa ut, andra kramar varandra och delar ut kindpussar. Avskedets tid är här.

Bussarna ska åka från Evitskog till Kauhava. Det ligger över 400 km från Evitskog i södra Österbotten. Där finns en flyktingförläggning i den före detta flygsstridsskolan.

Alshmmiry tänker inte åka med till Kauhava.

– Jag åker inte till Kauhava eftersom jag har många vänner i Helsingfors. Jag har varit två år i Helsingfors och i Kauhava finns ingenting, säger han.

Han säger att han istället kommer att flytta till en lägenhet i Helsingfors med några andra killar. Han kommer från Tikrit i Irak och har fått avslag på sin asylansökan, men har överklagat beslutet.

– Jag kommer att stanna i Finland ändå eftersom det är farligt för mig att åka tillbaka.

Bara en asylsökande åkte till Kauhava förra veckan

Abdi Hassan från Somalia har däremot inget emot att flytta till Kauhava.

– Det är inga problem att flytta. Alla mina vänner kommer också att flytta, säger Hassan, som fått avslag på sin asylansökan men överklagat.

Jag kommer att stanna i Finland ändå eftersom det är farligt för mig att åka tillbaka.― Alshmmiry

Hassan lyfter fram att förläggningen i Kauhava skiljer sig från Evitskog så till vida att de i Evitskog fått köpa sin mat själv medan de i Kauhava blir serverade mat.

– Protesterna har inte handlat om pengar utan om frihet, säger han.

Förra veckan lät största delen av invånarna bli att åka i väg. Enligt Yle Uutiset var det bara en enda asylsökande som förra veckans onsdag satte sig i bussen på väg till Kauhava. Dagen innan åkte två bussar i väg med 11 asylsökande till en flyktingförläggning i Knektbron i Esbo.

Invånarna i Evitskogförläggningen har också protesterat mot stängningen utanför Migrationsverket i Fiskehamnen i Helsingfors. De protesterade eftersom de anser att förläggningen fungerat bra och att det har funnits en gemenskap där.

Bagagelucka i bussen.
Flera asylsökande tog med sin cykel till Kauhava. Bagagelucka i bussen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn bussar,bagage,Evitskog,mottagningscentralen i evitskog

Invånarna ska ha flyttat bort den 15 oktober

På torsdagen var asylsökandena klart mer medgörliga än förra veckan. Sammanlagt åkte mellan 70 och 80 personer i väg till Kauhava samt till Esbo och Vanda.

– Det gick bra efter omständigheterna. Det finns alltid vissa som inte vill flytta men i det stora hela gick det bra, säger Björn Paasonen, ansvarig handledare på förläggningen, som drivs av Röda Korset.

Sammanlagt har det bott omkring 300 personer i flyktingförläggningen i Evitskog, som varit en av de största förläggningarna i landet. Nu bor omkring två tredjedelar kvar.

Att flytta efter att ha bott någonstans i två års tid leder till rotlöshet.― Björn Paasonen, handledare

Den 15 oktober ska förläggningen vara helt tom för att lokalen ska kunna överlåtas omkring en månad senare.

– Vi vet inte ännu vart resten ska flytta. Det kommer att komma nya anvisningar från Migrationsverket och då ser vi vart de ska flytta, säger handledare Paasonen.

Hurdan förståelse har invånarna för det här flyttandet?

– De är inte särskilt nöjda eller glada. Att flytta efter att ha bott någonstans i två års tid leder till rotlöshet. De fattar att det inte är vårt fel utan att besluten kommer högre i från och det är smällar man får ta, säger Paasonen.

Förläggningen för dyr i drift

Migrationsverket har motiverat stängningen av Evitskogförläggningen med att den är för dyr i drift.

– Det största skälet till nedläggningen är att den har varit så dyr. Överlag har allt fungerat bra, men i Finlands ekonomiska situation i dag så väger sådant tungt, sade Kimmo Lehto, utvecklingschef vid Migrationsverket, till Yle Huvudstadsregionen i augusti.

En del av Röda Korsets personal som nu jobbar i Evitskog kan fortsätta i en annan förläggning när Evitskogförläggningen stängt.

– Personalens arbetsförhållanden tar slut den 13 november då enheten stängs. En del får jobb inom Röda korset på andra förläggningar, men inte alla, säger Petri Kaukiainen som är verksamhetsledare vid Röda Korsets Helsingfors och Nylands distrikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen