Hoppa till huvudinnehåll

Svagt intresse för att köpa mat på nätet i Borgå

Mataffär.
Mest köper kunderna mjölkprodukter som yoghurt och mjölk. Men också kött, fisk och grönsaker. Mataffär. Bild: Yle / Hanna Othman ost,Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,k-supermarket östermalm

Köpmännen är säkra på att hemlevererad mat är framtiden, men ännu syns det inte i Borgåbornas inköpsvanor.

Olika affärer har sakta börjat testa olika former av näthandel av dagligvaror.

K-Supermarket i Östermalm i Borgå är den senaste affären att ge sig in i leken. De kommer från och med första veckan i oktober att erbjuda hemleverans av varor.

- Tiden är mogen för hemleveranser, säger köpman Jani Heinänen.

Jani Heinänen.
Köpman Jani Heinänen är redo att testa på någonting nytt. Jani Heinänen. Bild: Yle / Hanna Othman Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,jani heinänen

En av orsakerna till att Heinänen just nu tar steget ut i den fortfarande ganska outforskade världen av hemleveranser av dagligvaror är att programmen som behövs nu finns tillgängliga.

Ett sådant program gör det möjligt för kunden att se vilka varor som finns i butiken och vad de kostar. Butikspersonalen använder ett annat för att plocka varorna ur hyllorna så effektivt som möjligt.

Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn.
Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn. Bild: Yle / Hanna Othman Livsmedelsaffärer och supermarketer,affärer,ekonomi,kundvagnar,k-supermarket

Helt riskfritt är försöket inte.

- Det krävs åtminstone tiotals kunder om dagen för att det ska löna sig med hemleveranser, säger Heinänen.

Frakten sköts av ett annat företag och kommer att kosta tio euro för kunden. Det är ändå en överkomlig summa, tycker Heinänen. Han påpekar att kunden sparar både tid och bilkostnader.

Yoghurtar i ett kylskåp.
Mjölkprodukter hör till storsäljarna vid andra affärer som redan testat på näthandel. Yoghurtar i ett kylskåp. Bild: Yle / Hanna Othman Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,yoghurt,kylskåp,k-supermarket östermalm

Leveransområdet är största delen av Borgå, förutom Pellinge och Emsalö i söder. I norr går gränsen vid Monby i Askola. I väster går gränsen till en början vid Kullo och i öster vid Jackarby.

- Beroende på hur populärt försöket blir kan vi tänka oss justera gränserna. Exempelvis kan vi kanske sträcka oss till Forsby i Lovisa om det finns efterfrågan.

Både äldre, personer utan körkort och barnfamiljer kan tänkas vara målgruppen.

Färdiga matkassar direkt från butiken

Citymarket i Borgå har redan i två års tid sålt mat via näthandeln. Följande dag hämtar kunden den färdigt ihopplockade kassen från affären.

- Erfarenheterna har varit goda och uppmuntrande, men tillsvidare står näthandeln för endast tre procent av vår mathandel, säger köpman Taina Jansen.

Det talas mera om näthandeln än det verkligen köps via nätet, säger hon. Men siffrorna pekar hela tiden uppåt och också i Citymarket har näthandelns popularitet fördubblats under det senaste året.

Citymarkets parkeringshall.
Avhämtningsplatsen i Citymarkets källare. Citymarkets parkeringshall. Bild: Yle / Hanna Othman Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,citymarket borgå

Det är mest barnfamiljer som använt sig av Citymarkets tjänst.

Fembarnsmamman Piia Mäittälä-Nurmi säger att hon aldrig tänkt på att använda tjänsten men att hon kan se en hel del fördelar med det.

- Man skulle inte sätta pengar på oplanerat inköp. I dag plockade jag också med mig några saker jag inte hade tänkt köpa, säger hon och nickar mot korgen full av mat.

Ella och Piia Mäittälä-Nurmi.
Ella och Piia Mäittälä-Nurmi. Ella och Piia Mäittälä-Nurmi. Bild: Yle / Hanna Othman Ella Nurmi

Det kunde dessutom spara tid då man inte behöver ha med barnen i butiken. Men hon känner att det kan vara svårt att planera flera dagar framåt och hon vill gärna själv välja ut varorna.

- Det är nog så att jag vill se vad jag sätter i vagnen, säger Helge Andersson som är inne på samma linje som Mäittälä-Nurmi.

Andersson tror att äldre kan vara intresserade av hemleverans av varor, men säger att det nog inte blir aktuellt för honom innan han tappar rörelseförmågan.

Ulla Blomqvist och Tom Weckström.
Tom Weckström och Ulla Blomqvist säger att de bor för nära för att behöva hemleverans av matvaror. Ulla Blomqvist och Tom Weckström. Bild: Yle / Hanna Othman Tom Weckström

- Jag bor för nära butiken för att behöva en sådan tjänst, säger Ulla Blomqvist.

Hon tycker ändå att det är bra att det finns en sådant alternativ.

Köpman Taina Jansen säger att också Citymarket i Borgå funderat på hemleveranser men efterfrågan har ännu inte varit tillräckligt stor.

Antagligen blir det aktuellt för hennes affär i något skede, men tillsvidare vill hon sätta allt krut på näthandeln.

Kassakö i matbutik.
I huvudstadsregionen är hemleveranser redan en stor business för många butiker. Där finns fler kunder på ett mindre område. Kassakö i matbutik. Bild: Yle / Hanna Othman Livsmedelsaffärer och supermarketer,K-market,kundvagnar,k-supermarket östermalm

Jansen tror att affärsmodellen där kunden själv hämtar sina inköp kommer att fungera bäst i Finland eftersom avstånden här är så långa att det blir svårt att få utkörningen lönsam.

Också Varuboden-Oslas affärer i Borgåregionen har funderat på hemleverans, säger distriktschef Henri Patovirta. Men ännu har inte tiden varit mogen att göra det i större skala.

S-affären i Vårberga har redan i några års tid kört hem mat till kunderna. Den ansvarige för servicen gick inte att nå för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland