Hoppa till huvudinnehåll

Tyska valet: ”Äkta nazister i riksdagen”

Högerpopulistiska AfD demonstrerar i Magdeburg den 12.9.2017.
Högerpopulistiska AfD demonstrerar i Magdeburg den 12.9.2017. Högerpopulistiska AfD demonstrerar i Magdeburg den 12.9.2017. Bild: CARSTEN KOALL Tyskland,afd tyskland

Att de kommer att sitta i den tyska förbundsdagen är så gott som klart. Inför valet på söndag är det högerpopulistiska AfD igen på frammarsch. Enligt opinionsmätningarna ser de ut att bli tredje största parti.

– För första gången sedan slutet av andra världskriget kommer vi att ha äkta nazister i den tyska riksdagen.

Så ser Tysklands utrikesminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel på det faktum att det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland på söndag med största sannolikhet tar klivet in i den tyska förbundsdagen.

Partiet kan möjligen till och med bli tredje största parti, med mellan 60 och 70 ledamöter. De senaste opinionsmätningarna ger AfD ett stöd på mellan nio och tolv procent.

Snabb radikalisering

Sedan starten år 2013 har AfD gått från att ha varit ett konservativt eurokritiskt parti till att idag ligga nästan lika långt högerut som ytterhögerpartiet NPD.

– Partiet har i snabb takt förvandlats till ett högerradikalt parti med folkligt nationalistiska element och AfD är på så sätt en utmaning för alla demokrater, säger statsvetaren Hajo Funke.

Inför valkampen åsidosattes frontfiguren Frauke Petry efter att hon ville göra partiet regeringsdugligt och nu är det andra tongångar som gäller.

– Om britterna får var stolta över Nelson och Churchill får vi vara stolta över tyska soldaters bedrifter i två världskrig, konstaterade AfD:s toppkandidat Alexander Gauland vid ett valmöte.

Det är bara ett av otaliga uttalanden som har väckt bestörtning i Tyskland under valkampen.

Högerextremt toppskikt

– Alla de som röstar på AfD är förstås inte högerextremister, men i partiets ledning börjar det vara svårt att hitta personer som inte är det, säger statsvetaren Funke.

Vad som händer med partiet i förbundsdagen är en öppen fråga. De övriga partierna har i alla fall meddelat att man vägrar samarbeta med AfD.

– De kommer att ändra sig när de blir rädda för att tappa mandat om de behandlar oss som skit, säger Gauland.

Sammanhållningen inom AfD kommer i alla fall att sättas på prov. Ända sedan starten har partiet präglats av bittra interna strider.