Hoppa till huvudinnehåll

Åbo City utmanar Åbo United och Åbo IFK:s fusionsplaner

Alla Åbo Uniteds knattar samlade på säsongavslutningen i oktober 2015.
Åbo Uniteds knattar samlade på säsongsavslutningen hösten 2015. Nu är frågan vilken förening de här knattarna kommer att fortsätta i? Alla Åbo Uniteds knattar samlade på säsongavslutningen i oktober 2015. Bild: Åbo United/Stefan Crämer åbo united

I juni röstade majoriteten av medlemmarna i knattefotbollsföreningen Åbo United för förslaget att fusioneras med Åbo IFK. Nu utmanas fusionsplanerna plötsligt av uppstickaren Åbo City, ett nybildat lag som vill fortsätta i Åbo Uniteds gamla anda.

Åbo Uniteds gamla tränare för 2010-årskullen har bildat ett helt nytt tvåspråkigt lag som heter Åbo City. Agis Modinos, en av tränarna bakom det nya laget, beskriver tanken bakom det hela.

- Vi vill fortsätta på samma sätt som Åbo United har gjort i Knatteligan i Åbo (Turun Nappulaliiga). Namnet ändras, men i övrigt vill vi ha kvar samma typ av verksamhet. Det är tråkigt att vi inte kunde fortsätta på samma sätt som tidigare då Åbo United upphör, men nu gör vi det i stället med Åbo City.

Har ingenting emot Åbo IFK

Enligt Agis Modinos handlar det här inte om några motsättningar, eller att man inte vill tillhöra ÅIFK.

- Fusionsplanerna är det inte som har fått oss att bilda Åbo City. Det handlar i stället om att vi vill fortsätta i Knatteligan och att Åbo IFK inte är med i den ligan. Idén kom då många föräldrar har frågat varför vi inte kan fortsätta som tidigare, alltså vara kvar i Knatteligan.

Under hösten får knattarna och deras föräldrar nu välja om man vill ingå i fusionen med Åbo IFK eller gå med i nya Åbo City. Alternativt välja något annat lag i Knatteligan eller någon annan förening i Åbo, exempelvis de stora Åboföreningarna Inter och TPS.

- Jag ser det här som en positiv sak, för nu får alla två tvåspråkiga alternativ. Antingen gå till Åbo IFK, eller sedan fortsätta i Knatteligan med Åbo City.

Kortare resor för Åbo City

Åbo IFK, som inte är med i Knatteligan, spelar sina matcher i Åbos kranskommuner, vilket innebär betydligt längre körväg för föräldrarna.

- Alla matcher spelas i olika stadsdelar inom Åbo stad, vilket gör det betydligt lättare för föräldrarna.

Tidigare var Knatteligan i Åbo den samlande organisationen dit alla kvarterslag och stadsdelslag för knattar hörde. Åbo United samlade alla svenskspråkiga ungdomar till en egen förening i Knatteligan.

- Knatteligan är ett bra alternativ, både för den som vill satsa mer och för den som bara vill komma och testa. Åbo City innebär också att alla som vill fortsätta spela i Knatteligan med sina klasskamrater från exempelvs sin svenskspråkiga skola kan göra det även i fortsättningen.

"Vi var lite inspirerade av Manchester"

Då namnet Åbo United inte kan användas längre, blev namnet alltså Åbo City.

- Vi var lite inspirerade av Manchester och i och med att namnet United inte kunde fortsätta, så blev det då i stället City.

Klart är att Åbo Uniteds blåvitrandiga matchtröja läggs ner. Hur Åbo Citys matchtröja kommer att se ut är dock ännu oklart.

Enligt Agis Modinos återstår också ännu att se vilka medlemsavgifter Åbo City kommer att ha, även om han tror att det kommer att handla om liknande avgifter som tidigare i Åbo United.

Agis Modinos vill heller inte spekulera i hur stor andel av alla tidigare Åbo United-knattar som i slutändan väljer Åbo City.

- Inom en månad vet vi nog mer om hur många som fortsätter i Knatteligan med Åbo City, hur många som går till ÅIFK och hur många som väljer någon annan förening. Men jag vill återigen poängtera att jag ser det här som en positiv sak, då man nu får fler alternativ att välja på.

Åbo Uniteds ordförande: Beklagligt

Åbo Uniteds ordförande Lasse Bäckman hade velat se en öppen dialog innan man bestämde sig för att bilda Åbo City.

- Naturligtvis har det här en lite splittrande effekt på våra fusionsplaner. Vi skulle inte ha önskat det här, utan vi skulle i stället ha önskat en öppen dialog och diskussion kring ämnet. Vilket inte var fallet med Åbo City, säger Lasse Bäckman och fortsätter:

- Vi kan inte tvinga någon. En grupp individer har gjort sitt val och den friheten har ju alla. Men nog är det beklagligt, för en splittring är ju det vi har motarbetat från första början.

Lasse Bäckman
Lasse Bäckman. Lasse Bäckman Bild: Yle/Linus Hoffman lasse bäckman