Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm och Vasa fusionsförhandlar - vad säger grannkommunerna?

Karta för projektet Närmat
Karta för projektet Närmat Bild: Yle kartor,närproducerad mat,Vasa,Österbotten

Korsholm och Vasa ska nu inleda fusionsförhandlingar. Men hur förhåller sig de kringliggande kommunerna till detta? Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa ställde frågan till fullmäktigeordföranden i Korsnäs, Laihela, Vörå och Malax.

För några år sedan fördes diskussioner om en stor kommunsammanslagning i Österbotten. Jan-Erik Enestam och Ossi Repo föreslog att Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs, Malax, Korsholm, Laihela, Storkyro, Vasa och Vörå skulle gå ihop.

De tankarna slogs ned av alla inblandade kommuner. Till och med i Vasa var man emot en så stor sammanslagning och fullmäktige beslöt att man prioriterar en kommunstruktur kring de närmaste grannkommunerna.

Nu ska Korsholm inleda förhandlingar med grannstadenoch även i Vörå håller man sig öppen till diskussioner med Vasa.

- Åtminstone anser jag personligen att regionen är väldigt viktig. Men vi har inte diskuterat det här inom kommunen. Vi kommer att göra upp en kommunstrategi och då kommer den här frågan säkert upp, säger fullmäktigeordförande Kjell Heir (SFP).

Kjell Heir.
Kjell Heir Kjell Heir. Bild: Yle/Kati Enkvist. vörå

- Man måste i den egna kommunen först ha klart för sig vad man har för målsättningar om man inleder en sådan diskussion. Vad vill vi och vad är våra funderingar och så vidare, den diskussionen har vi inte haft, säger Heir.

Ska diskutera hälsovården med Korsholm

I Vörå har man för tillfället gemensam hälsovård med Korsholm och ifall fusionsförhandlingarna går väldigt snabbt framåt ska kommunen ta ställning till det.

- Det som rör hälsovårdsfrågan har vi redan aktualiserat. Det här har legat i luften redan länge och man har anat att det blir så att man gör en utredning, säger Heir.

- Vi borde sitta ner med Korsholm som är värdkommun för samarbetet.

Heir påpekar ändå att social- och hälsovårdsreformen kan göra att den här frågan löses på annat vis.

Har stor betydelse för Vasaregionen

Laihelas fullmäktigeordförande Janne Laine (Saml) kommer att följa med förhandlingarna mellan Vasa och Korsholm med intresse.

- För Vasaregionen har det säkert en stor betydelse och det blir intressant att följa med hur diskussionerna utvecklar sig. Men för Laihela har förhandlingarna ingen direkt inverkan.

Domarklubba.
Domarklubba. Bild: Simone Voigt domar,rättegång,domare,straff,domstolar,domarklubba

I Laihela är den officiella ståndpunkten att kommunen forsätter som självständig, men Laine skulle gärna sätta sig vid förhandlingsbordet tillsammans med Vasa och Korsholm.

- Personligen tycker jag att det vore utmärkt om vi skulle vara med i sådana här diskussioner. Det vore bra att se vilka möjligheter det finns med en kommunsammanslagning.

Malax vill vänta på landskapsreformen

Heirs och Laines kollega i Malax, Lorenz Uthardt påpekar att det kan ta väldigt länge innan en sådan här process är slutförd. Dessutom hägrar landskapsreformen i horisonten.

- Landskapsreformen kommer att ha en väldigt stor effekt på kommunerna, då är frågan att vad är kommunerna efter att landskapsreformen och social- och hälsovårdsreformen har gått igenom? Vi vet inte riktigt det här, säger Uthardt.

Lorenz Uthardt sitter på soffan i sitt vardagsrum.
Lorenz Uthardt Lorenz Uthardt sitter på soffan i sitt vardagsrum. Bild: Yle/Kati Enkvist. uthardt

- Personligen tycker jag att vi borde vänta innan vi funderar på fusioner att hur landskapsreformen först slår in. Då kommer vi att ha en stor enhet som bevakar hela landskapets intressen, säger Uthardt.


Ni kommer alltså inte i Malax att vidta några direkta åtgärder just nu?

- Det är min personliga åsikt att det inte är aktuellt. Vi har ju en styrelse och ett fullmäktige och det kan hända att den här frågan aktualiseras. Då får vi se vad de har för åsikter.

Korsnäs vill vara självständiga

Korsnäs kommunkansli
Korsnäs kommunkansli Korsnäs kommunkansli korsnäs kommunkansli

Korsnäs fullmäktigeordförande Marcus Nordmyr (SFP) anser att det är bra ifall Korsholm och Vasa går ihop, men han tror inte det har någon större betydelse för Korsnäs.

- Inte vet jag om det har någon speciell betydelse för oss. Vi menar nog vara självständiga så länge vi bara kan.

Vilken betydelse har det för hela Vasaregionen ifall Vasa och Korsholm går ihop?

- Det är en svår fråga att svara på. Jag har ingen aning vad det kommer att betyda. Förhoppningsvis blir det bra.

Artikeln är ett samarbete mellan Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa.
Skribenter är:
Juho Karlsson, Yle Österbotten
Terhi Varjonen, Yle Pohjanmaa