Hoppa till huvudinnehåll

Marken skälvde i Nordkorea igen - Kina tror att det var en explosion

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Nordkorea utförde sin sjätte kärnprovsprängning den 3 september. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar här en del av det som sägs ha varit en vätebomb. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb. Nordkorea,Kim Jong-un,kärnvapen

Kina säger sig ha uppmätt ett jordskalv med magnituden 3,4 i Nordkorea.

Epicentrum låg vid jordytan, nära Nordkoreas kärnprovområde enligt Kinas meteorologiska institut.

Skalvets epicentrum låg i provinsen Norra Hamgyong nära testområdet Pungyye-ri.

Kinesiska seismologer säger att skalvet kan ha orsakats av en "misstänkt explosion" medan Sydkorea tror att det handlade om ett naturligt jordskalv.

Det kinesiska utrikesministeriet har inte kommenterat officiellt, vilket kan tyda på att regeringen inte är säker på vad som orsakade skalvet.

Marken skalv i Nordkorea senast den 3 september då Nordkorea utförde sin sjätte och hittills kraftigaste kärnprovsprängning.

Kärnprovsprängningen utlöste nya FN-sanktioner mot Nordkorea som Kina idag lovade att följa.

Experter vid Sydkoreas jordskalvsinstitut i Seoul studerar kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum
Sydkoreanska experter studerade kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum den 3 september. Dagens skalv inträffade mycket nära samma område Experter vid Sydkoreas jordskalvsinstitut i Seoul studerar kartor över området där det konstgjorda skalvet ägde rum Sydkorea,Nordkorea

Hotade att testa vätebomb

Nordkoreas sjätte kärnprovsprängning i början av månaden orsakade ett konstgjort jordskalv som enligt USA hade en magnitud på 6,3 medan Sydkorea uppmätte magnituden 5,7.

Sydkoreas meteorologiska institut säger att man som bäst analyserar det nya skalvet, som inte lär ha orsakat sådana ljudvågor eller seismiska vågor som konstgjorda skalv brukar utlösa.

Sydkoreanernas preliminära åsikt är därför att det var ett naturligt skalv.

Enligt Sydkorea var magnituden 3,0 och epicentrum låg i ett område 20 kilometer sydost om Pungyye-ri.

USA vet inte om det var en bomb

USA säger att det ännu är för tidigt att säga vad det var som orsakade skalvet.

Amerikanska seismologer tror att epicentrum låg på fem kilometers djup, men de kan inte säga vad som orsakade skalvet; ett jordskalv eller en explosion.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho som befinner sig i New York som bäst, sade i går att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un överväger att testa en kraftig vätebomb i Stilla havet som svar på USA:s aggression.

Källor; Reuters, Yonhap, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes