Hoppa till huvudinnehåll

Panik och böner i Mexiko efter månadens tredje jordskalv

Människor står ute på gatan i Mexiko City efter att ett 6.2 magnituds skalv fick marken att skälva.
Människor står ute på gatan i Mexiko City efter att ett 6.2 magnituds skalv fick marken att skälva. Människor står ute på gatan i Mexiko City efter att ett 6.2 magnituds skalv fick marken att skälva. Bild: EPA/Sashenka Gutierrez Mexiko,jordbävningar

Södra Mexiko har skakats av en jordbävning med en magnitud på 6,2 som orsakade panik i huvudstaden Mexico City. Skalvet avbröt räddningsförsöken efter tisdagens jordbävning.

Mexiko har drabbats av två kraftiga jordbävningar under senaste månaden. Åtminstone 384 människor har dött i landet till följd av skalven.

Det nya, tredje skalvet rev upp gamla sår och fick pyjamasklädda människor i Oaxaca och Mexico City att rusa ut på gatorna när larmen började tjuta.

Kort därefter skälvde marken till.

Skalvets epicentrum var i närheten av Juchitan, ett område i staten Oaxaca.

Den 7 september drabbades Oaxaca av den starkaste jordbävningen i Mexiko på 85 år. Minst 98 människor dog i jordbävningen.

I tisdags slog en ny jordbävning till. Jordbävningens magnitud var 7.1.

Mexikanska myndigheter uppger att lördagens jordbävning sannolikt är ett efterskalv från tisdagens jordbävning.

Mexikos president Enrique Peña Nieto besöker räddningsarbete.
Mexikos president Enrique Peña Nieto besöker räddningsarbete. Mexikos president Enrique Peña Nieto besöker räddningsarbete. Bild: EPA-EFE/MEXICAN PRESIDENCY Mexiko,Enrique Peña Nieto

Panik och böner

- Jag hörde larmen gå och rusade genast ner med min familj, säger Sergio Cedillo till Reuters.

I ett lokalt boende för människor som förlorat sina hem i tisdagens jordbävning stod människorna i en cirkel och bad när larmen tjöt på lördagen.

Enligt lokala medier kollapsade en bro i närheten av Juchitan på lördag.

I Mexico City var skalvet inte lika häftigt. Inga nya skador rapporterades.

Hotellet Sensacion i Matias Romero i Mexiko kollapsade under jordbävningen.
Hotellet Sensacion i Matias Romero i Mexiko kollapsade under jordbävningen. Bild: AFP / Lehtikuva naturkatastrofer,Mexiko

För säkerhets skull ställde myndigheterna in räddningsförsök i områden som påverkats av tisdagens jordbävning.

Åtminstone 52 byggnader i huvudstaden rasade i tisdagens jordbävning. En armé av räddningspersonal och volontärer har frenetiskt röjt undan spillror i jakt på överlevande.

Räddningspersonalen och volontärerna arbetar dag och natt men chanserna för att hitta överlevande minskar för varje minut som går.

Räddningsarbete pågår i staden Juchitan i södra Mexiko efter en förödande jordbävning.
Räddningsarbete pågår i staden Juchitan i södra Mexiko efter en förödande jordbävning. Bild: EPA-EFE/JORGE NUNEZ Mexiko,jordbävningar,Oaxaca

Räddningspersonalen vägrar ge upp. De har sagt att de inte kommer att ge upp så länge det finns ens en liten chans att hitta överlevande.

Utanför en raserad kontorsbyggnad står volontären och taxichauffören Angel Ortiz. Med en värmedetektor visar han att det syns tecken på värme under spillrorna.

- Det finns fortfarande överlevande där, uppger han till Reuters.

Läs också