Hoppa till huvudinnehåll

Schüller efter nya HJK-titeln: "En svår säsong, det här betyder mycket"

HJK.
HJK tog sin trettonde cuptitel. HJK. Bild: Lehtikuva HJK Helsingfors

Tillbaka – som en mästare. Rasmus Schüller hann knappt komma tillbaka till HJK innan det blev en titel. ”Om vi säkrar ligaguldet är det nära en fullträff för klubben”, säger Schüller till Yle Sporten.

Akseli Pelvas blev HJK:s stora matchvinnare i cupfinalen mot SJK. Med en knapp kvart kvar till full tid dunkade anfallaren in 1–0.

Revansch för HJK efter fjolårets finalförlust mot just SJK. Men framför allt är HJK tillbaka som vinnare igen.

Efter två säsonger utan titlar går Helsingforsklubben mot dubbeln. I dag kom cuptiteln, nästa vecka lär ligaguldet säkras.

– Vi är inne i en bra fas och spelar en bra fotboll. Om vi säkrar ligaguldet är det nära en fullträff för klubben. HJK missade i Europaspelet i år, men om det blir en dubbel kan man inte vara missnöjd, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

– Hela klubben gör ett jäkla bra jobb hela tiden och då man vet om det känns en titel extra bra. Jag inte upplevt någon miljö där man jobbar lika metodiskt för att nå sina mål.

Rasmus Schüller.
Rasmus Schüller var glad över cupmedaljen. Rasmus Schüller. Bild: Yle/Antti Koivukangas Rasmus Schüller

"Smakar oerhört bra"

HJK firade ordentligt tillsammans med supportrarna på gräsmattan i Seinäjoki. Schüller, som inte har varit många veckor i HJK efter att utlåningen från Minnesota blev klar, säger att det nästan känns konstigt.

– Det här smakar oerhört bra. Medaljen betyder mycket. Jag har knappt kommit hit och får ett cupguld direkt. Min säsong har varit svår och brokig, men nu får jag uppleva det här och njuta igen.

”Klubi” vann finalen med 1–0. Schüller tycker att man fick matchen dit man ville.

– Vi ville pressa dem tidigt och ta kontroll över matchen. Vi jobbade på och till slut fick vi till ett sådant anfall som vi vill ha. Det var en bra laginsats.

Riihilahti: "Är ingen fullträff"

Mittfältaren säger att han njuter av den proffsighet som finns i HJK. Vd:n Aki Riihilahti har byggt upp den – och vill fortsätta bygga på den.

Trots att HJK lär ta den inhemska dubbeln finns det mer att ta av.

– Det ligger alltid mycket jobb bakom en titel, men HJK ska delta för att vinna. Vi kan vara nöjda med dubbeln om vi tar den, men säsongen är ingen fullträff, säger Riihilahti till Yle Sporten.

Han syftar dels på det dagliga jobbet, dels Europaspelet. I somras blev det ett tidigt uttåg i Europa League-kvalet. Senast HJK vann dubbeln, 2014, spelade laget också gruppspel i Europa League.

– Jag tycker att vi har potential till mycket mer. Vi vill vara ute i Europa, annars skulle jag inte vara här. Men för att lyckas med det måste vi vinna på hemmaplan och utvecklas. Vi har som mål att bli bättre varje dag.

HJK möter IFK Mariehamn i ligan på onsdag. Då kan laget säkra ligatiteln på egen hand. Redan i morgon kan man säkra titeln i kavaj om FC Lahti förlorar mot RoPS.

Läs också