Hoppa till huvudinnehåll

Skräbböle skola firade – nybygget invigdes med öppet hus

En skål i Pommac höjdes för Skräbböle skola.
En skål i Pommac höjdes för Skräbböle skola. Bild: Yle/Peter Petrelius Skål,Pommac,skolan (fenomen),skräbböle skola

Lördagen var för ovanlighetens skull en skoldag i en av Pargasskolorna. Klassrummen stod öppna och föräldrar och andra kunde titta in.

Klockan nio på morgonen var auditoriet fyllt av elever, föräldrar och andra gäster som tittat in för att fira invigningen av den nyrenoverade skolan som utvidgats med en tillbyggnad.

Dagen började med sång och Skräbböle skolas rektor Jonas Wallin berättade hur det gick till när skolan byggdes ut.

Efter det fick några elever i uppgift att klippa bandet. Efter en presentation av lärarna och ytterligare några sånger bjöd skolan på Pommac, lämpligt nog i äppelträdgården bakom skolan.

Sedan var det dags för lördagens lektioner. Dörrarna stod öppna och många föräldrar tittade in för att se hur skolans lektioner går till.

Nya annexet i Skräbböle skola.
Nya annexet i Skräbböle skola. Bild: Yle/Peter Petrelius skolbyggnader,skräbböle skola

Fördubblad yta

Egentligen var allting klart redan i februari, men fuktproblem med betonggolvet som redan hade täckts in fördröjde byggandet.

Prover som togs under sommaren visade att allt var i sin ordning och skolan kunde fortsätta använda tillbyggnaden, berättar Jonas Wallin.

Ett annat bekymmer som drabbade skolan under renoveringen var att det kom in damm i byggnaden då fasaden på det gamla huset renoverades.

Det medförde att den delen av skolan inte alls användes i några veckors tid.

Nu är skolan ungefär dubbelt så stor som tidigare med nya ytor som täcker 700 kvadratmeter.

Hösten 2014 var situationen akut i skolan. På gården fanns baracker för en av skolans klasser och för tre klasser som fått lämna Våno skola.

Dessutom fick en klass ha sina lektioner i aulan och en annan klass höll till i rummet för textilslöjd, berättar Wallin.

Skräbböle skola har fortfarande karaktären av en byskola. Så trots att upptagningsområdet är numera betydligt större efter sammanslagningen med Våno skolas distrikt, berättar Wallin.

Enormt upptagningsområde

– Skolan har nu en annan betydelse än då den endast var en byskola i Skräbböle.

De flesta kan fortfarande cykla eller promenera till skolan, men därutöver står skolan till förfogande för hela Pargas södra skärgård med Stortervolandet och alla andra öar där omkring.

Räknar man ihop arealen av land och hav, så är vårt upptagningsområde nästan lika stort som de tre skolorna tillsammans hade som fanns i gamla Pargas.

Skräbböle skola med nybyggd del.
Skräbböle skola med nybyggd del. Bild: Yle/Peter Petrelius skolbyggnader,skräbböle skola

Lördagsskola som för pappa

Femteklassarna Alisa och Felix har en lektion i omgivningslära på lördagsförmiddagen och har fått lära sig om koldioxid och atomer. Sju grundämnen har de också lärt sig.

Alisa tycker att det är bara roligt att komma till skolan på lördag.
– Min pappa har gått i skola på lördagar, så jag tycker att det är trevligt att pröva på det.

Felix instämmer.

– Det är inte så ofta man går i skola på en lördag så att föräldrarna också kommer dit.

Får ta ut lördagen i april

De får vänta till april för att ta ut en ledig dag i stället för lördagen. Valborgsmässoafton infaller på en måndag och då får Skräbböleeleverna vara hemma.

Skolbyggnaden är de förtjusta i. Den nya matsalen är mycket finare och större än den gamla, säger Alisa. Felix säger att det är bra att skolan är större, för nu är arbetsron bättre.

– Så är det nya bord, stolar och lådor för våra saker.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland