Hoppa till huvudinnehåll

Varför tyska valet har betydelse också för Finland

Fransmännen är rädda för att Angela Merkel kommer att regera med liberalerna. Ur finländsk synpunkt kunde det däremot vara en lättnad. Vilken regeringspartner Merkels kristdemokrater väljer har betydelse för betoningarna i EU-politiken och därmed för Finland som länge har stått Tyskland nära.

Det är en varm fredagskväll på torget Gendarmenmarkt i centrala Berlin. Ett tusental berlinare har mött upp för att lyssna på den socialdemokratiske kandidaten för förbundskanslerposten under slutspurten inför valet på söndag. Martin Schulz verkar vara chanslös, men han skjuter hårt mot Angela Merkels kristdemokrater som hans eget SPD regerar tillsammans med. Han efterlyser en tuffare politisk debatt.

- Den får inte bli en sömntablettspolitik som vi nu upplever med förbundskanslern, ropar Schultz på torget, medan anhängarna jublar.

Schulz talar som om han var oppositionsledare även om han leder ett regeringsparti.

Vi vill ha ett europeiskt Tyskland – men inget tyskt Europa.― Martin Schulz citerar Thomas Mann

Åtminstone utåt verkar det som om en storkoalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater inte har någon framtid efter valet. SPD bara tappar, medan Merkel får skörda frukterna av regeringens politik.

De tyska socialdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler Martin Schulz på Gendarmenmarkt-torget i Berlin, den 22 september 2017
Martin Schultz på Gendarmenmarkt i Berlin den 22 september 2017 De tyska socialdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler Martin Schulz på Gendarmenmarkt-torget i Berlin, den 22 september 2017 Bild: AFP / Lehtikuva Martin Schulz,Socialdemokraterna (SPD)

Schulz har ingen erfarenhet av tysk inrikespolitik annat än i sin egen lilla hemstad Würselen där han var borgmästare innan han blev Europapolitiker.

För Schulz är ett solidariskt EU grunden i hans politiska övertygelse och han citerade Thomas Mann vid valmötet.

- Vi vill ha ett europeiskt Tyskland – men inget tyskt Europa. För oss socialdemokrater är det här vårt program, sade Schulz.

Schulz, som tidigare var ordförande för Europaparlamentet, är känd för att vara en anhängare av en fördjupad europeisk integration. Han är beredd att sätta gemensamma europeiska intressen framom tyska nationella intressen.

Gröna vill ha ett federalt Europa

En kilometer därifrån håller de gröna valmöte. Det är en italiensk pastamiddag gjort på grön spenat.

Partiet som driver på en övergång från förbränningsmotorer till eldrivna fordon håller sin kampanj i Berlins äldsta elkraftverk som inte längre är i bruk. Det är en vitkaklad industrihall med högt i tak. Den ligger bara ett stenkast från den plats där Berlinmuren löpte och 200 meter från Tysklands mäktiga finansministerium.

De gröna partiledarna Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir öser upp vegetarisk pasta i Berlin.
De gröna partiledarna Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir tar för sig av vegetarisk pasta i Berlin De gröna partiledarna Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir öser upp vegetarisk pasta i Berlin. Bild: Yle / Dan Ekholm Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Cem Özdemir,Katrin Göring-Eckardt,de gröna i tyskland

De gröna har två jämbördiga partiledare; Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir vars föräldrar invandrade till Tyskland från Turkiet.

Turkiets president Erdoğan har rekommenderat de cirka 3 miljoner människor med turkisk bakgrund som bor i Tyskland att inte rösta på de gröna.

- Hade han (Erdoğan) sagt motsatsen och rekommenderat tysklandsturkarna att rösta på de gröna då skulle vi alla ha frågat oss vad vi hade gjort för fel. Jag är stolt över att det är så här, säger Özdemir inför anhängarna som sitter vid långborden och tuggar i sig den gröna vegetariska bandpastan.

Jag skulle önska mig att nästa tyska regering skulle gripa president Macrons utsträckta hand.― Cem Özdemir, partiledare för Tysklands gröna.

Partiet och Özdemir drev hårt på att Förbundsdagen (parlamentet) skulle fördöma den turkiska slakten av armenier år 1915 som folkmord. Ett beslut som har försvårat relationen mellan Turkiet och Tyskland.

- Jag är stolt över att alla Putins och Erdoğans här i världen inte ser de gröna som sitt första val. Det är en komplimang för oss. Det betyder att vi värdesätter mänskliga rättigheter och vill ha en utrikespolitik som grundar sig på värden.

De tyska gröna vill ha en djupare europeisk integration. Partiet bjuder anhängarna på pasta.
Pasta gjord på kasserade livsmedel smakar för de gröna. De vill också ha en fördjupad europeisk integration. De tyska gröna vill ha en djupare europeisk integration. Partiet bjuder anhängarna på pasta. Bild: Yle / Dan Ekholm Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Tyska gröna

De gröna vill se ett närmare samarbete med Frankrike och landets nye president Emmanuel Macron. Özdemir anser att Europas framtid också avgörs i det här valet.

- Jag skulle önska mig att nästa tyska regering skulle gripa president Macrons utsträckta hand. Och att vi gemensamt sörjer för att Europa blir starkt igen, säger Özdemir.

Han nämner miljöskyddet, bekämpning av flyktorsaker och terrorism.

- I alla de här frågorna bör vi inte agera utgående från nationalstaten utan vi bör agera europeiskt. Vi kommer att göra det i nästa regering, med våra franska och andra vänner i den Europeiska unionen, säger Cem Özdemir.

Oro i Paris och Bryssel för vad som sker i Berlin

Partiledarkollegan Katrin Göring-Eckardt förstärker hans budskap.

- Vi ser på vad som diskuteras i Paris och Bryssel – där varnas det för en svartgul koalition, säger Göring-Eckardt.

Svart är Merkels kristdemokraters partifärg, medan gul är den färg som liberala FDP använder.

FDP:s ordförande Christian Lindner har gjort en stark valkampanj. Hans parti ser ut att göra ett bra val och kan ta sig in i såväl parlament som regering.
FDP:s ordförande Christian Lindner har gjort en stark valkampanj. Hans parti ser ut att göra ett bra val och kan ta sig in i såväl parlament som regering. FDP:s ordförande Christian Lindner har gjort en stark valkampanj. Hans parti ser ut att göra ett bra val och kan ta sig in i såväl parlament som regering. Bild: Yle / Dan Ekholm Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Christian Lindner,Schweiz frisinnade demokratiska parti

Fridemokraterna FDP har en lång tradition av att vara regeringsmedlemmar i Tyskland. Partiet har regerat med såväl kristdemokrater som socialdemokrater. Ofta har partiet innehaft utrikesministerposten.

I det förra valet för fyra år sedan gick det riktigt illa för FDP. Partiet trillade ut ur Förbundsdagen i och med att det fick under fem procent av rösterna.

Med sin nye partiledare Christian Lindner verkar FDP göra en stark comeback. Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle FDP få mellan 9 och 11 procent av rösterna. Partiet kan till och med bli tredjestörsta parti.

President Macrons mardröm

FDP hade under eurokrisen en tuff inställning i förhållande mot Grekland och andra sydeuropeiska länder som behövde nödlån. Mellan åren 2009 och 2013 då eurokrisen var som värst regerade Merkel tillsammans med FDP.

Det var ofta FDP som hårdast motsatte sig nödlånen. Man kan säga att FDP stod nära den linje som den finländska regeringen företrädde under eurokrisen.

Frankrikes president Emmanuel Macron är en klar förespråkare av ett fördjupat EU-samarbete. I hans koncept ingår gemensamma euroobligationer och större gemensamt ansvar euroländerna sinsemellan.

Inte undra på att Macron varnar för liberala FDP i regeringsställning. Enligt en källa till tidningen Le Monde ska Macron ha sagt att om liberalerna: sitter de med i nästa tyska regering är jag död. Artikeln rubricerades Macrons mardröm.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker stakade upp stigen för en fördjupad integration i sitt tal om tillståndet i unionen nyligen.

Helt säkert följer många med spänning i Paris, Bryssel och Helsingfors om vem Merkel kommer att regera med. Det ger en fingervisning om vart Europa är på väg den närmaste tiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes