Hoppa till huvudinnehåll

Dystra VPS-sviten förlängd – över två månader sedan senaste segern

VPS-PS Kemi.
För andra gången den här säsongen lyckades PS Kemi få med sig ett kryss mot VPS. VPS-PS Kemi. Bild: Harri Bragge/All Over Press Palloseura Kemi Kings,Virtuell server

VPS kan inte vinna i fotbollsligan. Inte ens mot ett decimerat PS Kemi lyfte det. I stället kom elfte raka matchen utan full pott.

Ska VPS lyckas med konststycket att bara vinna en enda match under andra halvan av fotbollssäsongen? Det verkar bli den mest spännande frågan runt Vasas ligalag i höst.

VPS hade tio raka matcher utan seger inför dagens drabbning mot PS Kemi. Den sviten förlängdes ytterligare i Kemi.

Det blev 1–1 i en minst sagt krampaktig tillställning. Trots att Vasalaget fick spela med en man mer i över en timme blev det inget tydligt trendbrott mot tabelltian.

– Vi vill vinna hela tiden och ibland fungerar spelet bra, men vi får inga vinster. Vi kan inte dunka huvudet väggen. Det gäller bara att fortsätta försöka, säger VPS Juha Hakola till IS-TV.

Enkelt bolltapp vid kvitteringen

Matchens mål kom i den första halvleken. Efter 25 minuter blev PS Kemi decimerat. Lassi Nurmos rev ner en frispelad Hakola och Jonas Levänen krutade in den efterföljande frisparken i ena hörnet.

Ledningen höll i tio minuter. VPS-veteranen Ville Koskimaa slarvade och tappade boll för enkelt i uppspelsfasen, ett aggressivt PS Kemi högg direkt och Sergei Mosnikov drog in kvitteringen.

– Det såg ut precis som vi förväntade oss. VPS kontrollerade matchen, men det lönar sig att pressa dem. De spelar absolut inte prickfritt, konstaterar PS Kemis Rasmus Karjalainen till IS-TV.

Viitikko nära sent avgörande

Direkt efter paus fick också hemmalaget ett kanonläge att fullborda vändningen och ta ett jättekliv mot nytt ligakontrakt. Kevin Tano avlossade ett vasst vänsterskott som strök precis över Marko Meerits ribba.

I övrigt var det VPS som höll kontroll på den andra halvleken, men chanserna var lätträknade. Mittbacken Mikko Viitikko fick det sista läget när han höll på att göra ett drömmål i den 90:e minuten, men hans bicykleta rensades undan precis före mållinjen.

– Vi spelade länge med en mer utan resultat. Jag är väldigt besviken. Vi kom igenom ett par gånger, men ju längre matchen pågår desto svårare blir det, säger Hakola.

VPS har fem omgångar kvar på sig att vinna en match i höst. Nästa chans kommer på fredag då nästjumbon HIFK besöker Vasa.

Efter landslagspausen återstår fyra matcher i oktober: FC Inter (hemma), RoPS (borta), FC Lahti (hemma) och JJK (borta).

VPS dystra svit:

23 juli: VPS–JJK 1–1
29 juli: Ilves–VPS 0–0
6 augusti: VPS–PS Kemi 3–3
9 augusti: HIFK–VPS 2–1
14 augusti: VPS–FC Lahti 0–2
20 augusti: VPS–Ilves 1–1
27 augusti: IFK Mariehamn–VPS 1–0
8 september: VPS–HJK 0–3
11 september: SJK–VPS 2–1
16 september: VPS–KuPS 1–3
24 september: PS Kemi–VPS 1–1

Resultat, fotbollsligan:

PS Kemi–VPS 1–1 (1–1)
Mål: 1–1 Jonas Levänen, 1–1 Sergei Mosnikov.