Hoppa till huvudinnehåll

HIFK hjälpte inte HJK – tappade alla poäng i Kuopio

HIFK deppar.
Deppigt, deppigt. HIFK är i bedrövlig form. Laget har fem raka matcher utan seger. HIFK deppar. Bild: Matti Raivio / All Over Press HIFK Fotboll

HJK får säkra ligatiteln på egen hand. Helsingforsrivalen HIFK:s ryggrad knäcktes och man förlorade ledningen mot KuPS. "Det här beskriver hela vår säsong", säger Tuomas Aho.

Det var upplagt för en sällan skådad titelfest för HJK:s del under helgen. I går säkrades klubbens första titel på tre år när man vann cupfinalen.

I dag kunde ligatiteln definitivt bli säkrad också – utan att HJK spelade. Det krävde ändå att FC Lahti skulle förlora hemma mot RoPS och att KuPS skulle tappa poäng hemma mot HIFK.

Så gick det inte. FC Lahti spelade oavgjort och KuPS vann, vilket innebär att båda lagen parkerar på 46 poäng – 15 pinnar bakom HJK. I teorin kan alltså ”Klubi” fortfarande tappa serieledningen, men det kräver ett mirakel. På onsdag kan HJK smasha in matchbollen hemma mot IFK Mariehamn.

"Misstagen blir kostsamma"

I Kuopio var HJK:s stadsrival HIFK på god väg att ge konkurrenten en hjälpande hand, men i stället rasade man ihop två gånger om i ledning.

När Reuben Gabriel nickade in 3–2 till KuPS med sex minuter kvar var det kört. HIFK kammade noll igen och får sikta in sig på att undvika direktdegradering.

– Det här beskriver hela vår säsong. Misstagen blir kostsamma. Vi vet vad vi ska göra, men utför det inte, säger HIFK:s mittback Tuomas Aho till IS-TV.

Tror på nytt kontrakt

HIFK:s avstånd till jumbon JJK är tre poäng, men de har en match i handen. I morgon kan JJK gå upp på samma poängantal om det blir seger mot FC Inter.

– Det här är en stor besvikelse. Vi spelade bra och visade rätt inställning, men kunde inte hålla ledningen. Om vi fortsätter så här, ska vi ändå ordna kontraktet, säger Juho Mäkelä.

Mäkelä gjorde ett av HIFK:s mål i kväll, men den förre HJK-anfallarens fullträff räckte inte. I Lahtis fixade däremot en annan HJK-bekantings mål poäng. Ivan Tatomirovic satte 1–1 för RoPS och fastställde slutresultatet.

Resultat, fotbollsligan:

FC Lahti–RoPS 1–1 (0–0)
Mål: 1–0 Marko Simonovski, 1–1 Ivan Tatomirovic.

KuPS–HIFK 3–2 (0–0)
Mål: 0–1 Juho Mäkelä, 1–1 Urho Nissilä, 1–2 Jani Bäckman, 2–2 Gbolahan Salami, 3–2 Reuben Gabriel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport