Hoppa till huvudinnehåll

Ickebinära Zarah Holmberg berättade aldrig hur hen kände sig: "Jag tror det skadade mig ganska mycket"

Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad. På bordet ligger också tidningen hen gjort.
När Zarah Holmberg hittade ordet ickebinär var hen lättad över att äntligen ha hittat ett ord som beskriver hur hen känner sig. Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad. På bordet ligger också tidningen hen gjort. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

Först trodde Zarah Holmberg att hen var bi. Sedan lesbisk. Sedan queer. Nu vet hen: den rätta definitionen är ickebinär – varken man eller kvinna.

Zarah Holmberg bor tillsammans med sin partner i en mysig lägenhet i ett gammalt trähus i Vasa. På väggen hänger deras egen konst – konst som delvis kommit till i form av konstterapi.

- Det har varit helt ögonöppnande för mig och otroligt hjälpsamt. Det är ett sätt att gå igenom jobbiga saker man kanske inte kan sätta ord på, men som man kan måla sig igenom, säger Zarah.

Zarah Holmberg sitter i en soffa och läser i tidningen hen gjort. Hen tittar in i kameran.
Zarah Holmberg hemma i sin mysiga lägenhet. Zarah Holmberg sitter i en soffa och läser i tidningen hen gjort. Hen tittar in i kameran. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

Ett annat konstprojekt som också fungerat som en sorts gruppterapi är seriezinet Binary, som Zarah gjort tillsammans med konstnärskollektivet 487 Collective.

Alla tre är ickebinära

Med namnet Binary vill de visa att det inte bara finns två kön. Alla tre identifierar sig nämligen som ickebinära – alltså varken man eller kvinna.

I kollektivet ingår Zarahs partner Sten Snickars samt Baptiste Boidin från Frankrike och serierna är baserade på deras egna upplevelser.

- Som till exempel när en av oss konfronteras av människor som blir upprörda när de inte kan se om hen är en man eller en kvinna, och blir aggressiva på grund av det.

”Viejin ti miin sykåloåg je kantta oåv glimmre”

Serien som Zarah jobbat mest med heter Viejin ti miin sykåloåg je kantta oåv glimmre. Det är närpesiska, och översatt blir titeln Vägen till min psykolog är kantad av glimmer.

- Det är en grusväg som leder upp till min terapeut. Serien visar hur jag plockar upp glimmerstenarna, som är lika bräckliga som jag är ibland.

En tecknad serie. En person sitter i en soffa och säger "Jag skulle inte kalla mig själv kvinna".
Zarahs serie som handlar om att våga säga saker högt. En tecknad serie. En person sitter i en soffa och säger "Jag skulle inte kalla mig själv kvinna". Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

Serien handlar om hur hen via terapin och konstterapin nu kan acceptera den ickebinära delen av sig själv, och äntligen säga det högt till någon annan än sin partner.

- Det var ett stort steg, att kunna säga att jag nog inte skulle kalla mig själv kvinna. Det var läskigt men kändes samtidigt jättebra.

När jag var 14 började jag prova på att kalla mig själv för bisexuell.

För Zarah var det viktigt att kunna sätta ord på sin identitet.

- Folk pratar om att det finns så många etiketter man kan sätta på människor och frågar sig om det verkligen behövs fler? Men när man väl hittar något som kan beskriva vad man känner på insidan, även om man bara har det för sig själv, så kan det vara jätteviktigt.

Ett liv av sökande

Zarah är uppväxt i Närpes, en liten stad i Österbotten, och under tonåren låg fokus mest på att försöka hitta den sexuella läggningen.

- När jag var ungefär 14 började jag prova på att kalla mig själv för bisexuell. Det var ett jättestort steg för mig även om jag inte kom ut för någon annan.

Stegvis har jag försökt hitta ord att beskriva mig själv.

Det gick några år och sedan kom Zarah fram till att hen nog ändå var lesbisk.

- Men efter ett tag kände jag att nej, jag är nog queer. Stegvis har jag liksom försökt hitta ord att beskriva mig själv.

Ickebinär kändes rätt

Zarah har länge funderat över vad hen egentligen är, vad hen identifierar sig som. För tio år sedan kom hen över termen genderqueer, och tyckte att den började närma sig det hen är.

- Men samtidigt fick jag aldrig riktigt grepp om den termen heller. Men för några år sedan började det pratas mer om termen ickebinär, och den kändes rätt.

Zarahs liv har inneburit flera år av sökande, även om det inte alltid varit ett medvetet sökande. Det har bara funnits där hela tiden.

Kom aldrig ut som tonåring

Under uppväxten berättade Zarah aldrig för någon om sitt sökande.

- Jag var nog för osäker tror jag. Jag tror att det skadade mig ganska mycket, att inte ha någon att prata med det om.

Zarah Holmberg tittar i tidningen hen gjort. I tidningen finns en färgglad teckning på hen och hens bror.
Zarah har ritat av ett gammalt foto på hen och hens bror. Zarah Holmberg tittar i tidningen hen gjort. I tidningen finns en färgglad teckning på hen och hens bror. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

I efterhand har hen insett att det kanske inte skulle varit så farligt att berätta.

- Jag hade jättefina vänner och min familj är jättestöttande i dag, och skulle säkert varit det för tio år sedan också. Men det kanske man vet först i efterhand.

Ingen orsak till att komma ut

Fastän Zarah tror att hen skulle mått bra av att ha någon att prata med, kändes det också som att det inte fanns någon orsak till att komma ut.

- Jag tänkte på något sätt att ”jag är jag och det behöver inte någon annan veta om”.

Jag har 15 år av depression i bagaget.

Zarah kom ut för sina föräldrar först när hen tog hem sin nuvarande partner.

- Mina syskon hade väl nog luskat ut det själva innan dess, men det var inget vi pratade om.

Zarah har fortfarande inte riktigt kommit fram till hur uppväxten och allt det som inte berättades har påverkat hen.

- Jag har 15 år av depression i bagaget och har varit deprimerad till och från. Vad det beror på försöker jag fortfarande få svar på.

Hittat sin identitet tillsammans med partnern

Nu när alla vet vem Zarah är känns det bra, men samtidigt är det ingen stor förändring.

- När min partner kom ut som ickebinär och transmaskulin var det ett jättestort steg, berättar Zarah.

Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad. På bordet ligger också tidningen hon gjort.
Tavlan bakom Zarah har gjorts under konstterapin. Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad. På bordet ligger också tidningen hon gjort. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

Det är inte bara Zarah som sett arbetet med seriezinet som en slags terapi. Projektet har också hjälpt partnern Sten att komma vidare i sin identitet.

- Det är intressant att gå igenom som par – att båda försöker hitta sin väg samtidigt som man stöttar varandra.

"Blir det problem eftersom du gillar flickor?"

När Zarah berättade att hen är ickebinär hade hen en kort men fin diskussion med sin pappa om det.

- När min partner kom ut som transmaskulin frågade pappa ”men blir det inte ett problem för dig eftersom du gillar flickor?”.

Då hade han en av sina små utläggningar om hur könsroller kan vara skadliga.

Pappan försökte förstå och Zarah berättade att det inte är könet som attraherar.

- Då hade han en av sina små utläggningar om hur könsroller kan vara skadliga och för trånga, att normerna borde brytas. Det var jättefint att få höra det från honom.

Andra släktingar har frågat eller kollat upp saken på internet när de inte förstått vad det innebär att vara ickebinär.

- Det är fint att se, att familjen stöttar en i sådana frågor. Alla har inte sådana familjer. Jag känner mig verkligen tacksam, säger Zarah.

Man kanske inte måste förstå

Alla har inte en så öppen familj som Zarah, och det är många som har svårt att förstå hur det känns att vara trans eller ickebinär.

Så hur ska man då förklara det så att den andre förstår? Zarah säger att det kanske inte alltid handlar om att förstå.

- Jag tänker mest på de unga som går i sådana här tankar och nu läser de här artiklarna på X3M. De som verkligen behöver få läsa om det … Skulle det varit jag som tonåring hade jag känt mig sedd.

Det är fint att se att familjen stöttar en i sådana frågor.

Så kanske man inte behöver förstå så mycket, kanske man bara behöver respektera människors rätt att identifiera sig själv.

- Jag tror det räcker. Sedan kanske förståelsen kommer när man lär känna någon eller när någon i ens egen släkt kommer ut som ickebinär eller trans.

Alla ickebinära är inte likadana

Med seriezinet vill Zarah och de andra serietecknarna ge en bild av hur olika man kan se på en identitet. Alla ickebinära är inte likadana. Det kan finnas tusentals olika sätt att definiera sig som ickebinär.

- Det kommer fram ganska bra för vi är alla tre väldigt olika, samtidigt som vi kunde skapa en väldigt fin helhet.

Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad.
Vi ber Zarah rita lite så det ska se ut som att hen jobbar och då påminns hen om hur kul det är att rita med hjälp av pekplatta. Nu lär det säkert blir fler teckningar som den här. Zarah Holmberg sitter vid ett bord och ritar med sin ipad. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Zarah Holmberg

Och den fina helheten uppskattas, det märkte de under releasefesten på en queerbar i Lille i norra Frankrike.

- Allt från tonåringar till 60-åringar kom fram och berättade hur viktigt det var för dem och hur fint det var att vi gjort zinet.

Zarah berättar att baren var fylld med kärlek.

- Det kändes så otroligt att vi gjort ett projekt som gjorde så mycket för dem som läste det. Det var oväntat men också jättekul.

Vad betyder begreppen?

Asexuell: En person som under en viss tid eller aldrig känt sexuell attraktion.

Cisperson: Någon som identifierar sig som det kön personen fått vid födseln.

Heterosexuell: En person som är attraherad av någon av ett annat kön än det egna.

Homofobi: En ideologi som ger uttryck för en starkt negativ syn på homosexualitet eller homo- och bisexuella.

Homosexuell: En person som är attraherad av någon av samma kön.

Genderqueer: Kan innebära en könsidentitet som inte passar in i de socialt konstruerade normerna som associeras till begreppen han/henne. Genderqueer är den identitet som hamnar mellan kille/pojke/man och tjej/flicka/kvinna.

Ickebinär: En person som identifierar sig vara mellan, utanför eller av båda könskategorier kvinna och man. Ickebinära kan definiera sig på olika sätt. Vissa anser sig vara både man och kvinna, medan någon annan identifierar sig ligga där emellan. En del ickebinära identifierar sig inte med något kön alls.

Intergender: En person som identifierar sig vara mellan könen kvinna och man. Synonym till ickebinär.

Intersexuell/intersexualism: En person med ett medfött tillstånd där könsorganens utveckling är atypisk, med andra ord inte entydigt kategoriseras som man eller kvinna. Hen kan vara kvinna, man eller intersex.

Könsuttryck: Hur en person uttrycker sitt kön genom olika utmärkande egenskaper såsom kläder, frisyr, socialt beteende med mera.

Pansexuell: Att man känner attraktion för en person oavsett kön.

Queer: Begreppet kritiserar normalitet i fråga om kön och sexualitet. Det handlar om ifrågasättande av det heteronormativa tänkandet gällande bland annat sexuella relationer och hur vi ska uttrycka kön. Att vara queer kan innebära önskan att inte definiera sitt kön eller sexuella läggning, medan andra använder uttrycket som definierande.

Transmaskulin: Kan sägas vara en transperson som registrerades som flicka vid födseln och har en mer eller mindre manlig könsidentitet.

Transperson: Begreppet har många undergrupper och man kan vara transperson på många olika sätt. En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det medfödda könet. En transperson kan också vara en person som inte följer sociala normer för hur en person av ett visst kön ska bete sig eller se ut.

Transkönad: En person som inte identifierar sig med sitt biologiska kön. En del väljer att korrigera sitt kön med hjälp av hormonbehandling eller genom kirurgiska ingrepp.

Transvestit: En person som klär sig i motsats till det som utmärker den traditionella normaliteten för könen man och kvinna.

Transfobi: En ideologi som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner.

Källa: Regnbågsankan, RFSL:s begreppslista, RFSU: Den onaturliga naturen - Kunskapsmaterial om sexualitet och kön för lärare i naturkunskap och biologi på gymnasiet, FN:s projekt Free & Equal, Vårdguiden.