Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyguld och Hitlerhälsningar på Galleri Elverket i Ekenäs

Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför sitt verk Det röda arvet
Det Röda arvet har producerats av Pro Artibus och behandlar spåren efter händelserna 1918. Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför sitt verk Det röda arvet Bild: Nicole Hjelt / Yle bildkonstnärer,konstnärer,konstutställningar,Pro Artibus,tjockare än vatten

Från vardagsrumssoffan till Nazityskland och fortsättningskrigets Helsingfors.

Besökaren färdas genom nationalismens olika uttryck i Carl Sebastian Lindbergs utställning Tjockare än vatten.

Ingång till Galleri Elverket i Ekenäs
Tjockare än vatten visas på Galleri Elverket i Ekenäs Ingång till Galleri Elverket i Ekenäs Bild: Nicole Hjelt / Yle Pro Artibus,Ekenäs,galleri elverket

Konstutställningen består av fyra helheter där Lindberg behandlar Finland i krig, folkfesten kring ishockeyguldet för sex år sedan och Carl Gustaf Mannerheim.

Fasters historia

Utgångspunkten för varje tema har varit personlig. I till exempel videoverket Hem och fosterland återger Lindbergs faster Ann-Mari Lindberg sina upplevelser från vinter- och fortsättningskriget.

- Hon berättar om hur hon gick i Tyska skolan där de gjorde Hitlerhälsningen och säkert fick en ganska stark indoktrinering i nationalism, säger Lindberg.

Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför sitt verk Det röda arvet
Det röda arvet har sin premiärvisning på utställningen Tjockare än vatten Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför sitt verk Det röda arvet Bild: Nicole Hjelt / Yle konstnärer,tjockare än vatten

Dokumentärfilmen Det röda arvet har sin premiär i samband med utställningen och i den får åskådaren ta del av Lindbergs farmors fars liv som rödgardist.

- Jag behandlar skamkänslan som hör ihop med inbördeskriget. Det har varit en svår sak att tala om inom släkten och är fortfarande en väldigt känslig fråga, förklarar Lindberg.

Stiger in i marskalkens skor

I fotoserien Självporträtt som Mannerheim har Lindberg bytt ut presidentens ansikte mot sitt eget.

Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför ett fotografi i sitt verk Självporträtt som Mannerheim
Lindberg har klistrat in sitt eget ansikte på Carl Gustaf Mannerheim i sin serie Självporträtt som Mannerheim Konstnär Carl Sebastian Lindberg framför ett fotografi i sitt verk Självporträtt som Mannerheim Bild: Nicole Hjelt / Yle Carl Gustaf Mannerheim,konstnärer,bildkonstnärer,konstutställningar,Pro Artibus,carl sebastian lindberg

- Mannerheim är en intressant figur. Han är så aktad i Finland och han ses som en förebild för finska män så jag har funderat hur det skulle vara att vara han, berättar Lindberg om sitt verk.

 Bild från serien "Självporträtt som Mannerheim" där konstnär Carl Sebastian Lindberg klistrat sitt eget ansikte på bilder av Carl Gustaf Mannerheim. Mannerheim i det ockuperade Onegaborg. Ursprungsbild är från Försvarsmaktens bildarkiv.
En bild ur fotoserien Självporträtt som Mannerheim av Carl Sebastian Lindberg Bild från serien "Självporträtt som Mannerheim" där konstnär Carl Sebastian Lindberg klistrat sitt eget ansikte på bilder av Carl Gustaf Mannerheim. Mannerheim i det ockuperade Onegaborg. Ursprungsbild är från Försvarsmaktens bildarkiv. Bild: Carl Sebastian Lindberg carl sebastian lindberg

Det är första gången Lindberg ställer ut fotoserien och han säger att han väntar med intresse på hur människor ska reagera på den.

Guldets avigsida

En lite färskare händelse behandlas i videoverket Världsmästare. Besökaren får slå sig ner i en lädersoffa, greppa Finlands flagga och följa med den eufori som följde Finlands VM-guld i ishockey år 2011.

Det var en mycket speciell kväll i Helsingfors. Folk sjöng tillsammans och kramade om främlingar, klädde av sig och badade i fontäner.

Delvis handlar verket om spontan glädje, men även det obehagliga i att den nationella stoltheten plötsligt blir stark nog att bryta sociala normer.

- Det var en mycket speciell kväll i Helsingfors. Folk sjöng tillsammans och kramade om främlingar, klädde av sig och badade i fontäner. Det finns dokumenterat i den här videon, berättar Lindberg.

Ställer ut i barndomsstaden

Lindberg arbetar främst med foto och film och hans verk har visats på olika håll i världen, bland annat i Köpenhamn och New York.

Han är glad att den här utställningen får se dagens ljus i Ekenäs.

Konstnär Carl Sebastian Lindberg i Galleri Elverket
Lindberg är glad över att ställa ut i barndomsstaden Ekenäs Konstnär Carl Sebastian Lindberg i Galleri Elverket Bild: Nicole Hjelt / Yle bildkonstnärer,konstutställningar,Pro Artibus,tjockare än vatten

- Jag har bott i Ekenäs som barn så det är ett bekant ställe, och jag tycker mycket om Elverket som galleri. Det är jättefint att få ställa ut här, säger han.

Lokal koppling

Det finns även element i utställningen som direkt tangerar lokal historia.

- I Det röda arvet berättas det om fånglägret i Ekenäs och i Hem och fosterland talas det om min farfars gård i Sjundeå där det fanns ryska krigsfångar, berättar Lindberg.

Utställningen inleds den 22 september med en vernissage som är öppen för allmänheten och pågår fram till den 12 november.

Läs också