Hoppa till huvudinnehåll

Stadsmuseet ska finnas till för alla Lovisabor – nya intendenten vill satsa på synlighet

Ulrika Rosendahl
Ulrika Rosendahl är ny museiintendent vid Lovisa stadsmuseum. Ulrika Rosendahl Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,museichefer,intendenter,lovisa museum

Den nya museiintendenten vid Lovisa stadsmuseum, Ulrika Rosendahl, tycker om att gräva i jorden på fler sätt än ett. Hon har gjort arkeologiska utgrävningar och är dessutom jordbrukare i Haddom.

Från och med november börjar Lovisabon Ulrika Rosendahl jobba som museiintendent i Lovisa.

Just nu jobbar hon på Esbo stadsmuseum och har bland annat gjort arkeologiska utgrävningar vid medeltidsbosättningen Mankby via Helsingfors universitet.

Ett drömjobb

Intresset för att leda Lovisa stadsmuseum var stort – 26 personer sökte tjänsten. Rosendahl var glatt överraskad att valet föll på henne.

– Jag vågade inte hoppas att jag skulle få jobbet. Förstås var jag väldigt optimistisk eftersom det här är ett drömjobb för mig. Jag ville verkligen ha det, säger hon.

Varför fick just du jobbet?

– Jag tror att Lovisa stad vill ha en människa som har jobbat mångsidigt inom museivärlden och som samtidigt har lokalkännedom. Och det har jag.

Ulrika Rosendahl
Ulrika Rosendahl. Ulrika Rosendahl Bild: Yle/Fredrika Sundén museichefer,intendenter,Lovisa,lovisa museum

Innan Ulrika Rosendahl började jobba vid Esbo stadsmuseum hade hon bland annat jobbat på Museiverket och forskat i arkeologi. Medeltiden är hennes specialområde.

Hon säger att hon går i gång på vardagliga arkeologiska fynd snarare än skatter och finheter.

– Jag är intresserad av hur människor bodde och hur deras vardag såg ut. Jag tycker att det är jätteintressant att hitta vanliga saker, som till exempel en gammal husgrund.

Vill göra museet mer synligt

Rosendahl hoppas att Lovisaborna tydligt kommer att märka att hon tar över jobbet som museiintendent.

Hon har erfarenhet av att jobba med kommunikation och att ge synlighet åt museer.

Alla ska få känna att de har sitt eget museum i Lovisa stadsmuseum.― Ulrika Rosendahl

– Jag hoppas att Lovisa stadsmuseum blir en mer synlig del av stadsmiljön i Lovisa, och jag har alla förutsättningar att lyckas med det. Lovisa är en stad som verkligen betonar sin intressanta historia.

Hon vill bland annat lyfta upp den lokala identiteten som finns i Lovisa och vara en länk som kopplar samman centrum med byarna.

– Lovisa består inte längre bara av den gamla fina stadskärnan som museet kanske tidigare har varit mer inriktat på. Nu har vi också hela landsbygden och alla ska få känna att de har sitt eget museum i Lovisa stadsmuseum.

Museijobbet går först

De östnylänningar som aktivt besöker Reko-ringarna i regionen känner kanske till Ulrika Rosendahl den vägen också.

Hon har nämligen ett jordbruk i Haddom i gamla Pernå, där hon bland annat odlar råg. Dessutom brukar hon sälja grönsaker i Reko-ringarna.

– Lantbruk är ju något man ofta gör vid sidan av jobbet nuförtiden och så är det för mig också. Jag tycker det är jätteroligt att sköta jordbruket men museijobbet går förstås först, säger hon.

Läs mera:

Ulrika Rosendahl är ny intendent vid Lovisa museum

Kulturnämnden i Lovisa valde en ny museiintendent på tisdagen. Valet föll på arkeologen Ulrika Rosendahl.