Hoppa till huvudinnehåll

Tyska valet: ”Är de längre ens socialdemokrater?”

Bild på en handfull människor som demonstrerar i Tyskland.
Måndagsdemonstration i Gera. Bild på en handfull människor som demonstrerar i Tyskland. Bild: Johnny Sjöblom Tyskland,måndagsdemonstration

Mer social rättvisa. Med det löftet försöker de tyska socialdemokraterna locka väljare i förbundsdagsvalet på söndag. Att det tyska välståndet fördelar sig allt mer ojämnt har varit en fråga som har diskuterats mycket under de senaste åren.

Knappt har den lilla demonstrationen kommit igång så dyker problemen upp som från ingenstans.

Några lokala nynazister störtar till platsen för att föra fram vad de anser om demonstrationen.

En av de unga männen sträcker upp armen i den i Tyskland idag förbjudna hälsningen. Två polispatruller kommer till platsen.

Polisbil på plats under måndagsdemonstrationen.
Polis på plats under demonstrationen. Polisbil på plats under måndagsdemonstrationen. Bild: Johnny Sjöblom Tyskland,måndagsdemonstration

Vi befinner oss i staden Gera i delstaten Thüringen i östra Tyskland. För 685 gången har ett femtontal personer, främst vänsteraktiva samlats till en så kallad måndagsdemonstration.

Sedan år 2004 protesterar man mot arbetsmarknadsreformer, sämre arbetslöshetsskydd och djupare klyftor mellan rik och fattig.

Högerpopulister plockar röster

Och framför allt protesterar man mot en politik som de ledande politikerna i landet, förbundskansler Angela Merkel inräknad betecknar som alternativlös.

– Min åsikt är att det för tillfället går mycket orättvist till i Tyskland, de redan rika blir rikare, medan de fattiga blir fattigare och fler. Det har gått så långt att till och med delar av medelklassen börjar halka efter, säger demonstrationens organisatör Thomas Elstner från fackcentralen DGB i Gera.

Thomas Elstner organiserar måndagsdemonstrationen.
Thomas Elstner. Thomas Elstner organiserar måndagsdemonstrationen. Bild: Johnny Sjöblom Tyskland,måndagsdemonstration

– Man behöver alltså inte vara överraskad då högerpopulisterna i AfD kommer att få en hel massa röster på söndag, fortsätter Elstner.

Han säger vidare att det nu under valrörelsen har blivit vanligt att personer som säger sig rösta på AfD kommer fram till demonstranterna och tackar dem för att man lyfter upp de här problemen.

– Då säger vi genast att AfD vill vi inte ha något att göra med. Vi rekommenderar dessutom att de här personerna väljer något annat parti i stället.

Stad i konkurs

I staden Gera finns en ypperlig grogrund för missnöje och att därför utnyttja det kommande valet som en kanal för protest.

I DDR var Gera, med sina väverier och textilindustri en av de mest välmående städerna i landet.

Efter den tyska återföreningen gick ändå det mesta fel. Industrin försvann, och med den en stor del av befolkningen.

Då Gera ännu i början av 1990-talet hade nästan 130 000 invånare är stadsborna idag omkring 30 000 färre.

Gammal DDR-arkitektur i staden Gera
Staden Gera har hårda år bakom sig Gammal DDR-arkitektur i staden Gera Bild: Yle / Johnny Sjöblom Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017

Stadens självkänsla har också annars fått utstå hårda smällar. Den stora katastrofen kom år 2014 då staden var pank. Vatten- och elverk gick i konkurs. En tid senare också trafikverket.

– Här i Gera ser man nog nästan ingenting av den tyska ekonomiska framgången, konstaterar demonstranten Peter Lückman.

– Att slå fast att det går bra för landet, utgående från hur mycket man exporterar är också att tänka kortsiktigt. På lång sikt måste det här också helt konkret gagna mänskorna i landet.

– Tyvärr så tror jag att den nuvarande politiken kommer att fortsätta också efter valet, säger Lückman.

Utvecklingen inte entydig

Om klyftan mellan rik och fattig verkligen växer är ändå något som har väckt en hel del diskussion under de senaste åren.

De studier som har gjorts pekar ofta åt olika håll, beroende på vem det är som har låtit göra undersökningen.

Så slår till exempel arbetsgivarsidans institut IW fast att läget inte har blivit sämre, medan till exempel den facket närstående stiftelsen Hans-Böckler-Stiftung talar om att läget har förvärrats.

Socialdemokraternas kandidat till förbundskanslersposten Martin Schulz har i alla fall i valkampanjen gått in för att tala om att Tyskland behöver mer social rättvisa.

Bland annat vill SPD höja skatterna för de allra högsta inkomsterna och också arvsskatten vill man se över.

Budskapet tycks ändå inte bita. Den medvind socialdemokraterna och Schulz kort kunde njuta av i början av året har mojnat för länge sedan.

– Under de senaste fyra åren har man ändå varit med om att bedriva en helt annorlunda regeringspolitik, säger måndagsdemonstranten Peter Lückman.

– Att nu i valtider tala om rättvisa gör inte budskapet värst trovärdigt.

Angela Merkel och Martin Schulz
Angela Merkel och Martin Schulz möttes i en TV-debatt den 3 eptember 2017 Angela Merkel och Martin Schulz Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Angela Merkel,Martin Schulz

Ingen skillnad mellan CDU och SPD

– Man frågar sig om det längre ens handlar om socialdemokrater. Efter fyra år i regeringen ser man snart ingen skillnad mellan kristdemokrater och socialdemokrater, säger Thomas Elstner.

– Många av dem som tidigare röstade på SPD har inte heller glömt bort att partiet i början av 2000-talet under Gerhard Schröders ledning var den drivande kraften bakom att göra arbetsmarknaden mer flexibel och luckra upp arbetslöshetsskyddet.

Elstner utgår från att Tyskland på söndag kommer att ta ett stort steg mot höger då det högerpopulistiska Alternative für Deutschland för första gången blir invalt i den tyska förbundsdagen.

Regeringspolitiken räknar han med att ändå kommer att fortsätta på ungefär samma linje. Antingen med kristdemokrater och socialdemokrater i koalition, eller så kristdemokrater tillsammans med liberaler.

För dem som har det sämre ställt i det tyska samhället ser han inte att det skulle komma till några förbättringar.

– Det är väl tyvärr så att folk måste få det ännu sämre för att märka vad som är på gång och vakna upp till protest.

– Vi kommer i alla fall att fortsätta här varje måndag. Vi kommer att ställa de oangenäma frågorna och vi kommer att stanna ute på gatan, säger Elstner.