Hoppa till huvudinnehåll

Vraket av ett ångfartyg ska lyfta Karlebys jubileum

Wellamo
Passagerarfartyget Wellamo sänktes av en tysk ubåt den 29 augusti 1916 utanför Tankar fyr. Wellamo Bild: K.H.Renlunds museum ss wellamo

Karleby fyller 400 år år 2020. Planeringen inför jubileumet pågår redan på många håll. K.H. Rehnlunds museum kommer att lyfta fram ss Wellamos öde som ett tema under jubileumsåret.

Passagerarfartyget Wellamo sänktes av en tysk ubåt den 29 augusti 1916 utanför Tankar fyr och glömdes bort tills dykare hittade fartyget 1977.

- Wellamo är ett bra tema eftersom det finns en bra berättelse kring fartyget men också fina föremål som bevarats. säger museilektor Lauri Skantsi vid K.H. Rehnlunds museum i Karleby.

Wellamo klocka finns i aulan på simhallen i Karleby
Wellamos skeppsklocka Wellamo klocka finns i aulan på simhallen i Karleby Bild: Nathalie Lindvall ss wellamo

Sista färden för Wellamo

Wellamo beställdes av Finska Ångfartygs Ab och byggdes på varvet Gourley Brothers & Co i Dundee i Skottland och levererades i början av 1898 till ägaren.

Wellamo
Mässingsplatta som visar var Wellamo är byggd. Wellamo Bild: Nathalie Lindvall K.H.Renlunds museum

I november 1903 gick fartyget på grund vid Köpmanskär utanför Hangö men sjönk inte helt och hållet under vatten.

I lasten fanns bland annat 3,5 ton jultidningar från Sverige. All last förstördes men Wellamo bärgades och kunde tas i trafik på nytt.

Den sista resan blev än mer dramatisk för Wellamo. Den 26 augusti 1916 avgick Wellamo från Sundsvall i Sverige med destination Yxpila i Karleby.

Karta över var Wellamo finns
Wellamo ligger på botten vid knappnålen. Karta över var Wellamo finns Bild: Nathalie Lindvall tankar

Första världskriget rasade och Wellamo stoppas den 29 augusti av en tysk ubåt, U-47, under befäl av kaptenlöjtnant Heinrich Metzger.

Kapten Norring på Wellamo hade försökt komma undan ubåten men farten räckte inte till och Wellamo blev stoppad med varningsskott i närheten av Tankar.

Metzger kommenderade alla ombord på Wellamo att gå över i livbåtarna och 16 kanonskott senare låg Wellamo på botten tio sjömil nordväst om Tankar fyr.

Wellamo glömdes småningom bort för att återupptäckas 1977 av medlemmar från dykarklubben Merisaukot i Karleby.

- I början av 20-talet försökte man dyka ner till Wellamo men det var för farligt och för svåra förhållanden på 40-50 meters djup för den tidens utrustning och man gav upp, säger museilektor Lauri Skantsi.

Lauri Skantsi
Lauri Skantsi Lauri Skantsi Bild: Nathalie Lindvall museilektor

Många föremål finns bevarade

Wellamo återspeglar den tidens klassamhälle och passagerarna var indelade i första, andra och tredje klassens passagerare.

Första klassens restaurang, högst upp, har varit lättast att nå för dykarna och därifrån finns en hel del föremål som tagits upp till ytan.

Wellamo
Föremål från första klassens restaurang på Wellamo Wellamo Bild: Nathalie Lindvall ss wellamo

- Finska Ångfartygs Ab (FÅA) kunde bestämma över vraket tills det nådde en ålder av 100 år. Det var med tillstånd av FÅA som dykarna lyfte upp föremål. Nu är det fornminneslagen och Museiverket som gäller, nu får inga föremål tas upp längre, säger Lauri Skantsi.

Borde Wellamo bärgas?

Enligt dykarna är Wellamo i relativt gott skick. Det samma gäller lasten som bland annat bestod av en hel del tyger och föremål.

Dykarklubbens medlemmar har låtit tillverka både kostymer och skjortor åt sig av de tygerna.

Wellamo
Kostym och skjorta gjorda av tyg från Wellamos last. Wellamo Bild: Nathalie Lindvall kostym


Borde Wellamo bärgas och bli ett dragplåster i Karleby?

- Nej, det tycker jag inte, det är nog bäst om Wellamo ligger kvar på havsbottnen.Försöker man lyfta den är det stor risk att den förstörs, säger Lauri Skantsi.