Karleby fyller 400 år år 2020. Planeringen inför jubileumet pågår redan på många håll. K.H. Rehnlunds museum kommer att lyfta fram ss Wellamos öde som ett tema under jubileumsåret.
Passagerarfartyget Wellamo sänktes av en tysk ubåt den 29 augusti 1916 utanför Tankar fyr och glömdes bort tills dykare hittade fartyget 1977.
- Wellamo är ett bra tema eftersom det finns en bra berättelse kring fartyget men också fina föremål som bevarats. säger museilektor Lauri Skantsi vid K.H. Rehnlunds museum i Karleby.
Sista färden för Wellamo
Wellamo beställdes av Finska Ångfartygs Ab och byggdes på varvet Gourley Brothers & Co i Dundee i Skottland och levererades i början av 1898 till ägaren.
I november 1903 gick fartyget på grund vid Köpmanskär utanför Hangö men sjönk inte helt och hållet under vatten.
I lasten fanns bland annat 3,5 ton jultidningar från Sverige. All last förstördes men Wellamo bärgades och kunde tas i trafik på nytt.
Den sista resan blev än mer dramatisk för Wellamo. Den 26 augusti 1916 avgick Wellamo från Sundsvall i Sverige med destination Yxpila i Karleby.
Första världskriget rasade och Wellamo stoppas den 29 augusti av en tysk ubåt, U-47, under befäl av kaptenlöjtnant Heinrich Metzger.
Kapten Norring på Wellamo hade försökt komma undan ubåten men farten räckte inte till och Wellamo blev stoppad med varningsskott i närheten av Tankar.
Metzger kommenderade alla ombord på Wellamo att gå över i livbåtarna och 16 kanonskott senare låg Wellamo på botten tio sjömil nordväst om Tankar fyr.
Wellamo glömdes småningom bort för att återupptäckas 1977 av medlemmar från dykarklubben Merisaukot i Karleby.
- I början av 20-talet försökte man dyka ner till Wellamo men det var för farligt och för svåra förhållanden på 40-50 meters djup för den tidens utrustning och man gav upp, säger museilektor Lauri Skantsi.
Många föremål finns bevarade
Wellamo återspeglar den tidens klassamhälle och passagerarna var indelade i första, andra och tredje klassens passagerare.
Första klassens restaurang, högst upp, har varit lättast att nå för dykarna och därifrån finns en hel del föremål som tagits upp till ytan.
- Finska Ångfartygs Ab (FÅA) kunde bestämma över vraket tills det nådde en ålder av 100 år. Det var med tillstånd av FÅA som dykarna lyfte upp föremål. Nu är det fornminneslagen och Museiverket som gäller, nu får inga föremål tas upp längre, säger Lauri Skantsi.
Borde Wellamo bärgas?
Enligt dykarna är Wellamo i relativt gott skick. Det samma gäller lasten som bland annat bestod av en hel del tyger och föremål.
Dykarklubbens medlemmar har låtit tillverka både kostymer och skjortor åt sig av de tygerna.
Borde Wellamo bärgas och bli ett dragplåster i Karleby?
- Nej, det tycker jag inte, det är nog bäst om Wellamo ligger kvar på havsbottnen.Försöker man lyfta den är det stor risk att den förstörs, säger Lauri Skantsi.