Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

Daniel Olin
Daniel Olin Bild: Johanna Kannasmaa daniel olin

Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner. I synnerhet för den franska presidenten Emmanuel Macron är det tyska valresultatet ett tungt bakslag.

Att EU:s största och mest inflytelserika medlemsland ger förnyat förtroende till Angela Merkel är något som Bryssel och de allra flesta EU-länder välkomnar varmt.

Med hjälp av ett starkt stöd på hemmaplan har Merkel under de senaste turbulenta åren intagit rollen som EU:s tyngsta ledare. Den tyska förbundskanslern har lyckats hålla ihop unionen, oavsett om det varit frågan om Ryssland, flyktingpolitiken eller eurokrisen.

Men att hennes kristdemokratiska parti nu backar stort försvagar Merkels ställning och får direkta återverkningar också på EU-politiken.

Högerpopulister nu också i Tyskland

Framför allt visar valresultatet att högerpopulisterna ingalunda tappar mark i Europa, snarare tvärtom.

De senaste decennierna har Tyskland lovordats för att vara ett av de stora medlemsländerna, där högerpopulistiska partier lyser med sin frånvaro i parlamentet.

Men nu är det invandrarfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland, AfD, den tyska förbundsdagens tredje största parti.
AfD som bildades för bara tre år sedan är det första parti av sitt slag i förbundsdagen sedan Förbundsrepubliken grundades 1949.

De tyska högerpopulisterna fick i valet kring 13 procent av rösterna, det är samma resultat som Geert Wilders högerextrema PVV landade på i det nederländska valet i våras.

Räkna med att AfD blir ett förhållandevis starkt oppositionsparti som kan påverka den politiska debatten i Tyskland, i likhet med PVV och Nationella fronten i Frankrike.

De som på EU:s högkvarter i Bryssel inbillat sig att högerpopulisterna är på tillbakagång får nu tänka om.

Supervalåret ett superfiasko för socialdemokraterna

Samtidigt som högerpopulisterna mobiliserar väljare så fortsätter de katastrofala resultaten för de europeiska socialdemokraterna.

Både de nederländska och franska socialdemokraterna krossades totalt i ländernas parlamentsval, nu gör det tyska SPD med EU-profilen Martin Schulz som galjonsfigur sitt sämsta val någonsin.

Den EU-vänliga agenda som Schulz gick till val med fick inget gehör. Istället kommer SPD att dra sig tillbaka till oppositionen för att slicka sina sår.

Svåra regeringsförhandlingar i Tyskland – EU-reformerna får vänta

I Tyskland väntas nu svåra och utdragna regeringsförhandlingar, där den mest sannolika sammansättningen verkar vara det som i tysk politik kallas för Jamaica-koalitionen.

Det innebär att Merkels kristdemokrater regerar tillsammans med de gröna och liberala fridemokraterna FDP, ett parti som nu fick revansch efter ha slagits ut i valet för fyra år sedan.

Med en sådan spretig tysk koalition blir Merkels ställning som förbundskansler svagare samtidigt som hon får det svårare att tillsammans med Macron driva igenom de tysk-franska tankarna på ett tätare EU-samarbete.

En tysk Jamaica-koalition skulle nödvändigtvis inte dra mattan under EU:s försvarsarbete, knappast har FDP heller någon annan syn än kristdemokraterna i att hitta en långsiktig kompromiss på den inom EU inflammerade migrationsfrågan.

FDP en mardröm för Macron

Däremot kan FDP:s regeringsställning få stor betydelse för EU:s planer på ett utökat samarbete mellan euroländerna.

FDP motsätter sig ekonomisk hjälp till krisande euroländer och utgår istället från att varje euroland själv ska ta hand om sin ekonomi.

De tyska liberalerna säger i likhet med den finländska regeringen nej till att gå in för ett större gemensamt ansvar inom euroområdet.

För den franska presidenten är FDP:s valframgång minst sagt dåliga nyheter.

Macron ska på tisdag hålla ett emotsett linjetal där han presenterar sin syn på hur eurosamarbetet ska utvecklas.

Han väntas lägga fram ambitiösa och förmodligen rätt radikala tankar om EU:s framtida valutaunion.

Med sitt tal hoppas Macron inte bara påverka den tyska regeringsbildningen utan också få en positiv reaktion från Tyskland.

Väl medveten om att bara med stöd av den tyska regeringen kan de franska planerna få luft under vingarna.

Macron och för delen också kommissionsordförande Juncker vill nu staka ut en ny väg för EU. Den vägen blir efter det tyska valresultatet betydligt slingrigare.