Hoppa till huvudinnehåll

Chefredaktörerna anmäler riksdagens hantering av besökarlistorna till JO

Riksdagens plenisal.
Riksdagens plenisal. Bild: Jani Saikko / Yle Riksdagshuset (Finland),riksdagen,riksdagsledamöter,styrelse,statyer

De finländska chefredaktörernas förening anmäler hemlighetsmakeriet med riksdagens besökarlistor till riksdagens justitieombudsman.

Både Svenska Yle och föreningen Avoin ministeriö bad redan för tre år sedan riksdagen att lämna ut besökarlistorna.

Inte ens ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen om att listorna är offentliga hjälpte, för då beslöt riksdagen att börja förstöra listorna en gång per dygn. Uppgifterna är alltså offentliga men omöjliga att komma åt ändå.

Här har riksdagen hänvisat till besökarnas säkerhet och personuppgiftslagen. Den förutsätter att listorna inte lagras längre än nödvändigt.

"Riksdagen bryter mot lagen"

Chefredaktörerna anser att riksdagen tydligt bryter mot både offentlighets- och arkivlagen genom sin hantering av besökarregistren, och ber justitieombudsmannen ingripa.

De ber JO utreda ifall riksdagen bryter mot förvaltningsdomstolens beslut om att riksdagen måste lämna ut besökarlistorna i enlighet med offentlighetslagen, och om riksdagens hantering av besökarregistren är i enlighet med god förvaltningssed.

Chefredaktörerna anser också att riksdagen agerar fel då den kräver att den som är missnöjd med ett nekande beslut från riksdagens tjänstemän ska överklaga det till riksdagens kanslikommission, innan det går att få ett beslut som går att överklaga till domstol.

Det här överloppssteget försinkar nyhetsarbetet och försämrar allmänhetens möjligheter att få information i frågor som gäller myndigheterna, anser chefredaktörerna.

"Offentlighetsprincipen är en grundbult i demokratin"

Anmälan har undertecknats av 25 chefredaktörer och ansvariga utgivare, däribland Svenska Yles tillförordnade direktör och ansvariga utgivare Johanna Törn-Mangs.

Johanna Törn-Mangs säger att det är en viktig markering att alla tunga medier i Finland tillsammans ställt sig bakom klagomålet till justitieombudsmannen.

- Offentlighetsprincipen är en grundbult i vår demokrati och en förutsättning för att journalister ska kunna granska makten. Den ger journalister en insyn som är avgörande för att kunna avslöja maktmissbruk och korruption. Den principen ska också riksdagens tjänstemän ta på allvar.

Johanna Törn-Mangs i Brooklyn i New York.
Johanna Törn-Mangs Johanna Törn-Mangs i Brooklyn i New York. Bild: Yle/Christian Vuojärvi usa-korrespondent

Johanna Törn-Mangs säger att hon är stolt över att det är en av Svenska Yles journalister som ihärdigt har drivit på frågan om besökarlistorna.

- En av journalistikens mest centrala uppgifter är att granska makten. När vi i dag översköljs av nyheter från många olika källor känns det allt viktigare att vi på Yle inte glömmer vår roll som maktens vakthund.

De här chefredaktörerna och ansvariga utgivarna har undertecknat anmälan

Arno Ahosniemi, Kauppalehti
Mika Pettersson, Suomen Tietotoimist
Kaius Niemi, Helsingin Sanomat
Marit af Björkesten, Yle
Johanna Törn-Mangs, Svenska Yle
Merja Ylä-Anttila, MTV:n uutiset / Mediahub Helsinki Oy
Ville Pernaa, Suomen Kuvalehti
Susanna Ilmoni, Hufvudstadsbladet
Tapio Sadeoja, Ilta-Sanomat
Kari Kivelä, Iltalehti
Jouni Kemppainen, Maaseudun Tulevaisuus
Jouko Jokinen, Aamulehti
Kari Vainio, Turun Sanomat
Kyösti Karvonen, Kaleva
Pekka Mervola, Keskisuomalainen
Seppo Rönkkö, Savon Sanomat
Perttu Kauppinen, Etelä-Suomen Sanomat
Pasi Koivumaa, Karjalainen
Tomi Lähdeniemi, Satakunnan Kansa
Antti Kokkonen, Lapin Kansa
Kauko Palola, Keskipohjanmaa
Satu Takala, Ilkka
Toni Viljanmaa, Pohjalainen
Markus Pirttijoki, Kainuun Sanomat
Pekka Lakka, Kaakon Viestintä (Etelä-Saimaa, Itä-Savo, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat och Länsi-Savo)

"Både symbolisk och praktisk betydelse"

Linus Lång är den redaktör som har arbetat med besökarlistorna på Svenska Yle. Han säger att chefredaktörernas anmälan är symboliskt viktig och kan påskynda processen med att få riksdagen att lämna ut besökarlistorna.

- Det är väldigt tung kritik mot riksdagens agerande som chefredaktörerna kommer med här och man till och med antyder att det kan ha begåtts tjänstebrott.

Linus Lång säger att besökarlistorna är ett unikt material, som visar vilka kontakter riksdagsledamöterna har och vem som har lobbat hos ledamöterna.

- Det finns inte egentligen något annat sätt att komma åt det här fenomenet till den del det riktas till enskilda riksdagsmän, än att gå till de här besökarlistorna. Vi har inget lobbningsregister i Finland.

Läs mera:

Bildkollage: person som går uppför riksdagshusets trappor och Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

Tjänstemän låter förstöra riksdagens besökarlistor - trots att HFD har beslutat att de är offentliga

Uppgifter om riksdagens besökare är offentliga, har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Men efter HFD-beslutet låter riksdagens kansli förstöra uppgifterna automatiskt varje dag. I praktiken är det nu omöjligt att få insyn i vem som besöker riksdagen.

Korrigering 25.9.2017 kl. 09.20: Ursprungligen stod det att 17 chefredaktörer undertecknat anmälan. Siffran korrigerades till 25.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes