Hoppa till huvudinnehåll

Cupfinalen får disciplinära följder – förbundet kan bötfälla sig själv

Rök i HJK-fansens läktarsektion på cupfinalen 2017.
Rök i HJK-fansens läktarsektion på cupfinalen 2017. Rök i HJK-fansens läktarsektion på cupfinalen 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press HJK Helsingfors,Seinäjoen Jalkapallokerho,Fotbollsligan

I lördags vann HJK över SJK i cupfinalen i fotboll i Seinäjoki i en tillställning som präglades av oroligheter på läktarplats under och efter matchen. Bollförbundet bekräftar att matchen går vidare till disciplinär behandling.

I början av finalen mellan SJK och HJK på Seinäjokilagets hemmastadion tändes pyroteknik bland de tillresta HJK-supportrarna.

Rökbildningen blev så pass kraftig att matchen avbröts för en kort stund.

Efter matchen, när det stod klart att HJK vunnit ville många av de tillresta HJK-supportrarna fira cupguldet med laget på planen.

Efter en kort tids kamp med ordningsmännen firade HJK-spelarna sist och slutligen mästerskapet med supportrarna samtidigt som ordningsmännen höll koll på situationen.

Händelserna under matchen har behandlats av matchdelegaten som i sin tur gett sin rapport vidare till Bollförbundet.

Karjalainen: Det handlar om ett beslut hos en supportergrupp

Juha Karjalainen har arbetat länge som säkerhetschef på Bollförbundet och fanns på plats under cupfinalen i Seinäjoki.

Han betonar att man hade förberett sig väl inför matchen.

– Det handlar om två uppsättningar med supporters inom vilka man fattat olika beslut. SJK-fansen skötte sig exemplariskt medan HJK-fansen hade gjort annorlunda beslut. Det betydde pyroteknik under matchen och planinvasion i slutet.

Karjalainen påpekar att man genomförde de normala visitationsprocesserna som lagen ger utrymme för inför matcherna.

Man hade också byggt extra staket vid supporterområdet där HJK-fansen fanns, men inte ens det stoppade invasionen i slutet.

Stökigt mellan ordningsvakter och HJK-fans på cupfinalen 2017.
Stökigt mellan ordningsvakter och HJK-fans. Stökigt mellan ordningsvakter och HJK-fans på cupfinalen 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press HJK Helsingfors,Seinäjoen Jalkapallokerho,Fotbollsligan

– Vi hade egentligen mer säkerhetspersonal på plats än vad normen brukar vara, påpekar Karjalainen.

När fansen väl hade intagit gräsmattan övergick ordningsmännens arbetsuppgifter mer i att hålla kontroll på läget än att avlägsna individer från gräsmattan.

HJK-spelarna ville fira med fansen

Situationen underlättades inte heller av att HJK-spelarna väldigt aktivt bjöd in inkräktarna i firande.

– Inte blev jag direkt glad av spelarnas agerande. När fansen väl kommit in på planen måste man också ta i beaktande säkerhetspersonalens säkerhet, menar Karjalainen.

Eftersom Bollförbundet stod som arrangör för matchen i Seinäjoki är det också förbundet själva som kan komma att drabbas av eventuella disciplinära följder för händelserna i lördagens final

Instansen som utreder händelserna utgående från matchdelegatens rapport är ett neutralt organ, så förbundet kan med andra ord slutligen komma att bötfälla sig själv.

Det har även hänt tidigare.

– Ifjol hände ingenting i Tammerfors, men det har nog varit stökigt tidigare. I Valkeakoski 2016 och i Tölö 2015, minns Karjalainen.

Karjalainen bekräftar också att det gjorts en brottsanmälan om pyrotekniken i HJK-klacken i Seinäjoki.

– Det handlar om ett ordningsbrott som myndigheterna utreder separat. Nu gick det ju så långt att matchen avbröts för en kort period. Dessutom är röken direkt hälsofarlig för spelare som kommer i kontakt med den, speciellt farlig kan det vara för en astmatiker, säger Karjalainen.

HJK firar aktivt med sina fans.
HJK fick igen Antero Nyman-pokalen med sig hem. HJK firar aktivt med sina fans. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press HJK Helsingfors,Seinäjoen Jalkapallokerho,Finland

Själva finalen i Seinäjoki vann HJK med 1-0 efter ett sent segermål av Akseli Pelvas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport