Hoppa till huvudinnehåll

Finland vet inte var de ska VM-kvala – landslagschefen irriterad men tränaren tar det med ro

Stadion i Rijeka.
Kroatien vill att matchen spelas på stadion i Rijeka. Stadion i Rijeka. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Rijeka

Finland möter Kroatien i VM-kvalet nästa veckas fredag. Kroaterna har nyss bytt matchort på eget initiativ och landslagschefen Lennart Wangel är inte alls nöjd. Vi har 400 finska fans som var på väg till Osijek och det är säkert att det ställer till med mycket strul för dem, sade han till Yle Sporten.

Matchen skulle spelas i Osijek fredagen den 6 oktober men där är underlaget i dåligt skick. Det kroatiska förbundet har meddelat att matchen i stället ska spelas i Rijeka som ligger en 450 kilometer lång bilfärd väster om Osijek.

Förbundskapten Markku Kanerva tycker att underlaget är viktigast.

– Alla vill spela på ett så bra underlag som möjligt. Om det blir i Rijeka eller Osijek spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att planen är i bra skick, sade han till Yle Sporten.

Finlands landslagschef Lennart Wangel var inne på en annan linje.

– Vi vill att matchen spelas i Osijek. Vi har sett bilder på planen, den är inte bra men spelbar utifrån bilderna.

"Förra veckan fick vi nys om att de har problem"

Han sticker inte under stol med att Kroatiens agerande upprör.

– Reglerna säger att matchorten måste meddelas tre månader på förhand. Så gjorde Kroatiens fotbollsförbund. Förra veckan fick vi nys om att de har problem med planens kvalitet.

– På fredag kom det en officiell förfrågan om att de vill flytta matchen. Den skickades till Uefa, Fifa och oss. Samtidigt gick de ut med ett pressmeddelande om att matchen är flyttad. Det godtar varken vi, Uefa eller Fifa.

– Vi gav ett uttalande åt dessa om att vi inte godkänner detta. Vi kräver att en opartisk part bedömer planens skick. Så kommer också att ske. På tisdag utför en gräsexpert, utsedd av Fifa och Uefa, en koll på planen. Efter det fattas beslutet.

Besvärligt för fansen

Flyttas matchen innebär det kostnader och strul såväl för landslaget som för de anhängare som är på väg till Kroatien.

– Resorna är planerade till Osijek. Vi kommer att flyga laget med ett charterplan. Hotellen och träningsbanorna är inspekterade. Skulle matchen flyttas nu kan vi inte garantera att vi har så bra förutsättningar att förbereda oss inför matchen.

– Vi har 400 finska fans som var på väg till Osijek och det är säkert att det ställer till med mycket strul för dem.

Kroatien har förmodligen bollinnehavet

Kanerva medger ändå att Finland som slår ur underläge kanske kunde dra en fördel av ett lite sämre underlag.

– Skulle man gissa vilket lag som har bollinnehavet så är det förmodligen Kroatien, sade chefstränaren med ett leende på läpparna.

– För dem är det kanske ännu viktigare att ha en bra plan. Men även de finska spelarna vill spela på en bra plan.

Läs också