Hoppa till huvudinnehåll

FN anklagar Ryssland för människorättsbrott på Krimhalvön

Den 18 mars 2017 firades den treårsdagen för den ryska annekteringen av Krimhalvön med en utomhuskonsert i Moskva.
Den 18 mars 2017 firades treårsdagen för den ryska annekteringen av Krimhalvön med en utomhuskonsert i Moskva. Den 18 mars 2017 firades den treårsdagen för den ryska annekteringen av Krimhalvön med en utomhuskonsert i Moskva. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Krim,Ryssland,annektering

Godtyckliga gripanden och fängslanden, försvinnanden, tortyr och åtminstone en utomrättslig avrättning. En ny FN-rapport listar övergrepp på Krimhalvön sedan den annekterades av Ryssland.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnar för att människorättsläget på Krimhalvön har försämrats betydligt sedan Krim annekterades av Ryssland i mars 2014.

I FN-rapporten uppmanas Moskva att utreda alla påstådda fall av tortyr, framtvingade försvinnanden och mord som ryska säkerhetsstyrkor och så kallade "självförsvarsstyrkor" på Krim ska ha varit inblandade i.

FN uppmanar Ryssland att leva upp till sina skyldigheter som ockupationsmakt.

Hundratals fångar har transporterats till Ryssland

Enligt rapporten har hundratals fångar förts från Krimhalvön till fängelser i Ryssland. Åtminstone tre av de här fångarna har dött då de inte fått den medicinska vård de hade behövt.

I rapporten fördöms också Rysslands beslut att ersätta ukrainska lagar med ryska lagar och att påtvinga människor ryskt medborgarskap.

Statstjänstemän har fått sparken om de vägrat avstå från sitt ukrainska medborgarskap.

Rysslands president Vladimir Putin deltog i ett utbildningsforum i Bakalskaja Spit på Krimhalvön den 20 augusti 2017.
Rysslands president Vladimir Putin deltog i ett utbildningsforum i Bakalskaja Spit på Krimhalvön den 20 augusti 2017. Rysslands president Vladimir Putin deltog i ett utbildningsforum i Bakalskaja Spit på Krimhalvön den 20 augusti 2017. Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL Vladimir Putin,Krim

En del invånare som inte "kvalificerat" som ryska medborgare har förlorat en lång rad rättigheter som att äga land, delta i val eller att samlas.

Enligt FN-rapporten har undervisningen i det ukrainska språket så gott som försvunnit på Krim.

FN-rapportörerna tilläts inte inresa på Krimhalvön. Deras rapport baseras på intervjuer som gjorts på det ukrainska fastlandet.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes