Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska kurder röstar om självständighet

Kurder marscherar till stöd för president Massoud Barzani och folkomröstningen för själständighet.
Folkomröstningen har väckt hopp bland kurder både i Irak och utomlands. Den har också gjort Masud Barzani mycket populär. Kurder marscherar till stöd för president Massoud Barzani och folkomröstningen för själständighet. Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI Irak,Irakiska Kurdistan,folkomröstningar,Massoud Barzani,Arbil

I Iraks autonoma kurdiska områden röstar invånarna idag om att utropa sig självständigt. Så gott som alla vänligt sinnade länder har avrått från att hålla omröstningen medan den irakiska regeringen hotar med åtgärder ”för att bibehålla landets enighet”.

I de autonoma kurdiska områdena i norra Irak går folket idag till valurnorna för att avgöra om området borde utropa sig självständigt.

Omröstningen utförs i trots mot den irakiska regeringens fördömande och förbud.

- Partnerskapet med Bagdad har misslyckats och vi kommer inte att återgå till det, sade kurdområdets president Masud Barzani inför omröstningen.

Han hänvisade till de gränser och fördelning av makt och ekonomiska tillgångar som finns mellan kurderna och den irakiska regeringen i grundlagen från 2005.

Invånarna i det kurdiska området förväntas rösta för självständighet med stor marginal.

Förhandlingskort

Omröstningen är inte bindande och det är oklart vad Barzani och hans regering tänker göra med resultatet.

Det antas ändå att Barzani vill ha ett resultat för självständighet på hand då han försöker omförhandla kurdområdenas ställning med regeringen i Bagdad.

Med resultatet antas Barzani försöka tvinga den irakiska regeringen att inleda förhandlingarna tidigare än den skulle önska.

- Vi har förväntat oss en reaktion från en sida eller annan men vi är övertygade om att det här, oberoende av riskerna och priset, är bättre än att vänta på ett mörkt utfall, sade Barzani.

Omröstningen har kritiserats för att den också hålls i områden som inte officiellt ingår i det autonoma kurdområdet.

Också områden de kurdiska styrkorna har tagit kontroll över i samband med kriget mot terrorgruppen IS kommer att rösta.

Barzani menar ändå att det inte innebär att förhandlingar om områdets framtida gränser är uteslutna.

- Omröstningen handlar inte om att definiera gränser eller att påtvinga oåterkalleliga förhållanden. Vi vill ha en dialog med Bagdad för att lösa problemen.

Sluta handla med kurderna

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har lovat vidta nödvändiga åtgärder för att bibehålla landets enighet.

Tidigare uppmanade han världen att sluta föra handel, framförallt oljehandel, direkt med den kurdiska regeringen och istället sköta alla ärenden via Bagdad.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi tackar de irakiska styrkorna för sin insats i Mosul 9.7.2017, samma dag som han utropade seger i staden.
Iraks premiärminister har använt hård retorik och antytt att han kan ta till vapen för att hålla landet enat enligt nuvarande gränser. Iraks premiärminister Haider al-Abadi tackar de irakiska styrkorna för sin insats i Mosul 9.7.2017, samma dag som han utropade seger i staden. Bild: Skärmdump Haider al-Abadi

De kurdiska områdena är bland de mest ekonomiskt välmående i landet, men är helt beroende av oljeexport.

Abadi har också tidigare sagt att han kan beordra den irakiska armén att ingripa om omröstningen leder till osäkerhet eller oroligheter.

I praktiken anses ändå den irakiska armén ha få möjligheter att intervenera direkt mot kurderna, som har en egen väpnad styrka, peshmerga-styrkorna, på kring 200 000 soldater.

Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak
De kurdiska peshmerga-styrkorna spelade en avgörande roll i att stoppa och driva tillbaka IS då gruppen var som starkast under invasionen av Irak. Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak Bild: EPA kurdiska trupper

Däremot befaras spänningarna mellan kurdiska styrkor och shia-miliser som ingår i kampen mot terrorgruppen IS kunna blossa upp till våldsamheter.

Omröstningen befaras också kunna leda till etniska och politiska spänningar inom de kurdiska områdena.

Grannar och vänner födömer

Även om inget land ännu fullt ut har hörsammat Abadis vädjan om att sluta handla med den kurdiska regeringen har Iran och Turkiet i kraftiga ordalag fördömt omröstningen.

Iran avbröt all flygtrafik till området på söndag.

Turkiet stängde enligt flera nyhetsbyråer gränsövergångarna till de irakiska kurdområdena på måndag morgon efter att röstandet hade börjat.

Turkiet menar ändå att gränsen inte är stängd, utan att kontrollerna bara här skärpts.

Det turkiska utrikesministeriet meddelade också att man att man inte erkänner omröstningen och anser resultatet vara ogiltigt.

Båda länderna har stora kurdiska befolkningar och ländernas regeringar antas vara rädda för att omröstningen kan ses som exempel.

Också kurdstyrets vänner i väst har ändå uppmanat Barzani att skjuta upp omröstningen.

Bland annat USA har sagt att omröstningen distraherar från arbetet att slutföra kampen mot IS.

Flera länder befarar också att omröstningen kan leda till nya etniska våldsamheter som äventyrar framstegen i Irak.

Den kurdiska oppositionen, ledd av partiet PUK, motsätter sig folkomröstningen.

PUK och Barzanis KDP har utkämpat ett inbördeskrig i medlet av 1990-talet som tros ha krävt åtminstone 11 000 liv, av vilka majoriteten var civila.

Konflikten drog också in kurdiska styrkor från Iran och Turkiet i striderna.