Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad skrev fel – måste förlänga rätten att besvära sig över stadsdirektörsvalet

Besvärsanvisning.
Besvärsanvisning. Bild: Yle/Katarina Lind besvärsanvisning

Lovisa stad blir tvungen att gå ut med nya anvisningar för rätten att besvära sig över fullmäktiges val av stadsdirektör. Tillsvidare har ingen besvärat sig till Helsingfors förvaltningsdomstol.

- Det var bra att du märkte det här, konstaterar Kristina Lönnfors, förvaltningsdirektör och tf stadsdirektör i Lovisa.

Det säger hon till Yle Östnylands reporter, som ringer upp för att kolla varför texten i besvärsanvisningen är så konstig.

I anvisningen står det att man inte kan besvära sig över paragraf 38, ärendet som berör valet av Jan D. Oker-Blom till ny stadsdirektör i Lovisa.

"Paragraferna kom på fel ställe"

Texten i Lovisa stads besvärsanvisning på webben visar sig vara felaktig.

- Jag märker att raden med paragrafer har kommit för högt upp i texten, på fel ställe. De ska komma under rubriken kommunalbesvär, konstaterar Lönnfors.

Stadens misstag betyder att man nu måste gå ut med nya anvisningar, och att man därmed måste räkna besvärstiden på nytt.

En vanlig invånare kan göra ett kommunalbesvär inom 30 dagar efter att beslutet har delgetts.

Vi måste kolla om texten är fel där också...― Kristina Lönnfors

- Dessutom har de delägande i målet fått en egen besvärsanvisning. Nu måste vi kolla om texten är fel där också, säger Lönnfors.

Ingen har besvärat sig tillsvidare

Det var den 13 september i år som stadsfullmäktige i Lovisa valde Jan D. Oker-Blom till ny stadsdirektör för en sjuårsperiod.

Lovisa stads misstag betyder att man kan besvära sig över valet av direktör till och med den 1 november, räknar Lönnfors hastigt ut.

På måndag vid tolvtiden hade ingen lämnat in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol, meddelar domstolens registratorskontor.