Hoppa till huvudinnehåll

Olika åsikter om vad valresultatet i Tyskland betyder för Finland

Demonstration mot det tyska högerpartiet Alternative für Deutschland (AfD) i Berlin den 24 september 2017.
AfD väcker känslor både i Tyskland och Finland. Demonstration mot det tyska högerpartiet Alternative für Deutschland (AfD) i Berlin den 24 september 2017. Bild: EPA / THORSTEN WAGNER Tyskland,Alternative für Deutschland (AfD),högerpartier,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,demonstrationer,Berlin

Åsikterna om hur valresultatet i Tyskland påverkar Finlands EU-linje går i sär. Sannfinländarnas riksdagsledamot Jani Mäkelä tycker det är synd att AfD inte fick fler röster.

Statsminister Juha Sipilä (C) sade till Yle efter valet i Tyskland att få saker ändrar i relationerna Finland och Tyskland emellan. Sipilä tror inte att valresultatet nämnvärt påverkar Tysklands förhållning till integrationen inom EU.

Stora utskottets ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml) är inne på samma linje som Sipilä. Men hon ser också orosmoment.

- Det var viktigt att Merkel vann, men jag är orolig att hon faktiskt förlorar.

Virolainen är orolig för att Merkels tid ska gå åt till inrikespolitik och Alternativ für Deutschland (AfD), som gjorde ett bra resultat i valet.

Virolainen tror att det i framtiden blir svårare att fatta beslut om EU, speciellt gällande den monetära unionen.

- Finans- och ekonomifrågorna blir svåra, förutspår hon.

Synd att AfD inte fick mer röster

Sannfinländarnas Jani Mäkelä, också han medlem i stora utskottet, är besviken. Orsaken är dock en annan. Han skulle gärna ha sett fler röster för AfD, som bland annat driver invandringskritik.

- Jag skulle ha trott att tyskarna besinnat sig på bredare front.

Mäkelä säger sig inte känna till AfD:s politik bra. Han vill inte spekulera i hur nära Sannfinländarna i Finland står tyska AfD.

Han vet inte hur det går med EU-integrationen i och med valresultatet.

- Det skulle ju vara jättebra om det här är illa för EU:s ökande integrationsutveckling, säger Mäkelä, som inte vill att Finland är med om något förbundsstatsprojekt.

Virolainen litar på Merkel

Anne-Mari Virolainen litar på att Angela Merkel, som sett det mesta, får rätsida också på EU-politiken i framtiden.

Och att hon bildar en regering som är funktionsduglig och driver en positiv EU-politik.

- Hon vet att vi har det här teamet nu. Kanske vi tar små steg, men det viktigaste är att vi går åt rätt håll, säger Virolainen.