Hoppa till huvudinnehåll

Politiker i Helsingforsfullmäktige vill berätta vem de träffar: "Helsingfors kan göra saker bättre än riksdagen"

Personer håller möte.
Enligt motionen ska beslutsfattarna i Helsingfors öppet berätta vem de träffar och varför. I motionen föreslås att den här möteskalendern skulle finnas på stadens webbplats. Personer håller möte. Bild: Kzenon möten,lobbying

En offentlig möteskalender där fullmäktigeledamöterna i Helsingfors skriver in vem de träffar, när mötet äger rum och vilka teman som behandlas föreslås nu i en fullmäktigemotion av Fatim Diarra (Gröna). Samlingspartiets gruppordförande Risto Rautava är tveksam till förslaget och säger att han ofta har personliga möten.

Diarras motion har undertecknats av 15 ledamöter.

- Jag fick idén till motionen eftersom jag i egenskap av sakkunnig inom Finlands studentkårers förbund själv lobbar inom EU. Alla som lobbar inom EU finns i ett register, men motsvarande register finns inte i Finland. För demokratin är det bra om väljarna vet vem beslutsfattarna träffar, säger Fatim Diarra (Gröna).

Diskussionen kring riksdagens besökslistor har också påverkat.

- Helsingfors kan göra saker bättre än riksdagen. Om riksdagen inte vill vara för öppenhet kan Helsingfors vara det. Helsingfors kan vara ett exempel för hur det här ska skötas om riksdagen inte klarar av det, säger Diarra.

Svenska Yle kunde tidigare avslöja att riksdagen förstör besökslistorna trots att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att listorna är offentliga.

"Lobbning inte dåligt"

Fatim Diarra understryker att hon inte tycker att lobbning är dåligt.

- Det är bra att intresseorganisationer och företag för fram den kunskap de har. Desto mer kunskap beslutsfattare har desto bättre beslut fattar de. Om den mystiska slöja som nu omger lobbningen försvinner blir det hela mycket öppnare.

Du har nu varit fullmäktigeledamot sedan i juni. Vem har du träffat sedan dess?

- Jag har träffat tipsbolaget Veikkaus, kommunikationsbyrån Korner, reklambyrån N2 samt lärare och lärarnas fackförbund OAJ eftersom jag sitter i nämnden för fostran och utbildning. Dessutom har jag träffat miljöorganisationer samt representanter för Helsingfors universitets studentkår, säger Diarra.

Diarra säger att initiativet till träffarna har kommit från henne.

Fatim Diarra (Gröna) är fullmäktigeledamot i Helsingfors.
Fatim Diarra (Gröna). Fatim Diarra (Gröna) är fullmäktigeledamot i Helsingfors. Bild: De gröna politiker,Fatim Diarra,de gröna

Ingen borgmästare har skrivit under motionen

Av de 15 ledamöter som har undertecknat motionen representerar största delen De gröna, men också två SDP:are, en SFP:are och Feministiskt partis ledamot har skrivit under.

Ingen av borgmästarna har skrivit under motionen och Yle Huvudstadsregionen försökte under fredagen nå borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) och några biträdande borgmästare för att fråga om de är redo att offentligt berätta vem de träffar och varför.

Den enda som kunde nås var Sanna Vesikansa (Gröna), som är biträdande borgmästare med ansvar för social- och hälsovård. Hon säger att motionen är viktig då den ökar öppenheten men att alla träffar hon har inte kan offentliggöras.

- Jag träffar många privatpersoner i rollen som biträdande borgmästare och integritetsskyddet ska också bevaras. Men när det gäller möten med lobbare och organisationer ska öppenhet stödjas, säger Vesikansa.

Jag träffar många privatpersoner i rollen som biträdande borgmästare och integritetsskyddet ska också bevaras.― Sanna Vesikansa, biträdande borgmästare

Vesikansa redo att rapportera vem hon träffar

Hon säger att hon har över tio möten varje vecka med personer som vill påverka Helsingfors stad.

- Det handlar om organisationer, företag och församlingar. Men som biträdande borgmästare har jag också möten som berör ärenden som fortfarande bereds och staden vill inte offentliggöra uppgifter om det på förhand, säger Vesikansa.

Hon vill först inte gå in på vilka specifika företag och organisationer hon har träffat eftersom hon inte kommit överens med dem på förhand om att offentligt berätta om möten.

Senare skriver hon ändå i ett mejl att hon under förra veckan haft möten med centralförbundet för anhöriga inom mentalvården Finfami, Diakonissanstalten, föreningen Vivo, Helsingfors kyrkliga samfällighet, vårdbolaget Attendo, Designmuseet, reklambyrån N2, tjänstemän vid social- och hälsovårdsministeriet och omsorgsminister Annika Saarikko (C) samt ungdomspsykiatrin vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Vesikansa skriver också i mejlet att hon från och med nu kommer att offentliggöra vem hon träffar bara hon hittar ett fungerande sätt för det.

Rautava: Hör inte till vanligheterna att offentliggöra vem jag träffar

Samlingspartiets gruppordförande i fullmäktige Risto Rautava, som också är vice ordförande i stadsmiljönämnden, säger att han dagligen har flera kontakter med olika människor i sin roll som politiker. Det kan handla om möten men också telefonsamtal och e-postkorrespondens.

- Det hör inte till vanligheterna att offentliggöra vem jag träffar. Vissa vill träffas rörande ärenden som är väldigt personliga. Att redogöra för de träffarna är inte lämpligt, säger Rautava.

Det hör inte till vanligheterna att offentliggöra vem jag träffar. Vissa vill träffas rörande ärenden som är väldigt personliga.― Risto Rautava (Saml)

- Min utgångspunkt är att om någon vill träffas så fixar det sig. Jag träffar väldigt många olika människor. Som förtroendevald är det viktigt att träffa olika aktörer, som företag och organisationer. Många vill också ses i förtroende.

Vad menar du då du säger att du har personliga möten?

- Exempelvis när det gäller skolmobbning och arbetsplatsmobbning vill människor träffa mig. Det är svårt att dra en gräns för vem som är lobbare och vem som inte är det.

Hurdana möten har du då när det gäller stadsplanering?

- Jag träffar invånarföreningar och olika byggföretag. Oftast ordnar det sig om någon vill ses och ärendet är sakligt. Sedan finns det träffar där det inte finns någon poäng med att ses och då är jag inte med.

Motionen ska nu behandlas av staden och i sista hand är det fullmäktige som beslutar om den offentliga möteskalendern blir av.

Läs också