Hoppa till huvudinnehåll

Skolans laboratorium löser företagens problem

Elever jobbar i labbet.
Klass 5B i Kyrkostrands skola i Jakobstad hjälper staden Jakobstad med idéer hur Gamla Hamn kunde utvecklas. Elever jobbar i labbet. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Minnovation Lab

Det kan handla om att designa ett segel, utveckla en mobiltelefon eller planera ett skyltfönster. Företag får hjälp med idéer och elever får använda sin gränslösa kreativitet i Minnovation Lab.

- Vi har företagsutmaningar som ska lösas med hjälp av barnens gränslösa kreativitet, säger projektledare Tobias Björkskog på yrkeshögskolan Novia.

För tillfället jobbar eleverna med att göra området Gamla Hamn i Jakobstad mer attraktivt för barnfamiljer. Eleverna har bekantat sig med området, utvecklat idéer, testat och utvärderat.

Målet är att presentera de finslipade idéerna för staden Jakobstad.

- Det är en spännande process, helt utanför boxen. Vanlig skolgång blir lätt inrutad, här är allt möjligt och alla idéer är bra, säger Björkskog.

Tobias Björkskog på en stol i labbet.
Tobias Björkskog är projektledare och hoppas på en successtory i labbet. Tobias Björkskog på en stol i labbet. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Tobias Björkskog

Från Pokestop till undervattensakvarium

I mindre grupper jobbar eleverna med lappar, datorer och ritningar. Äventyrsbanor, båtcaféer och akvarium är några av förslagen som barnen jobbar med.

- Tanken är linbanor, hinderbanor och hopptorn. Olika stationer där man kan röra på sig, säger Molly Wikman som går på femman och planerar äventyrsbanan.

I Jakobstad finns inget akvarium. Det är en bra orsak för att planera in ett undervattensakvarium.

- Vi gör ritningar för ett undervattensakvarium. Där ska man kunna se på hajar och fiskar från andra länder, säger Milton Snellman och Jan Strömberg.

Molly Wikman hänger upp post it lappar.
Molly Wikman planerar för äventyrsbanan. Molly Wikman hänger upp post it lappar. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Molly Wikman

Ett koncept för hela landet

Minnovation Lab är ett projekt som utvecklats i ett år. Kyrkostrand-Jungmans skola är pilotskola och rektor Ida Kronholm ser projektet som en föregångare.

- Största behållningen är barnens tindrande ögon när de får komma på nya idéer som kan användas på riktigt. Att barnen lär sig att pitcha och presentera är en viktig del i det entreprenöriella lärandet. I den nya läroplanen ska dessa kompetenser stödjas så det passar perfekt, säger Kronholm.

Tanken är att konceptet ska introduceras till grannkommunerna och därefter nationellt. Under Educa-mässan i vinter kommer projektet att marknadsföras.

- Jag ser fram emot att fler företag och skolor kommer med. Är utmaningarna större kan flera skolor jobba med dem samtidigt, säger Björkskog.

post it lappar med idéer på glasvägg.
Små och stora idéer - allt är välkomna i idéstadiet. post it lappar med idéer på glasvägg. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Minnovation Lab

Stort intresse

Idén med Minnovation Lab har presenterats inom näringslivet i Jakobstad. Kronholm upplever att det finns ett stort intresse.

- Vi har fått enbart positiv respons, nästan så att vi måste bromsa så vi hinner med och göra allt klart för att sedan köra fullt ut, säger Kronholm.

Uppdragen i Minnovation Lab kan vara nästan vad som helst.

- Det kan vara att designa ett stort segel till en segelbåt, skapa ett skyltfönster som tilltalar en viss målgrupp eller designa en mobiltelefon för år 2020, säger Kronholm.

Nu hoppas projektmakarna på företagsutmaningar som får en verkligt framgångsrik lösning i labbet.

- Vi väntar på en successtory där företag som verkligen haft en utmaning fått hjälp. Då vet man att vi lyckats, säger Björkskog som också hoppas på intresse från finskspråkiga skolor.

Ritning av äventyrsbana.
Framtida planer för Gamla Hamn skapas. Ritning av äventyrsbana. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Minnovation Lab

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle