Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten har blivit godare i Lovisa

Skolmat i Forsby skola i Lovisa
Skolmat i Forsby skola i Lovisa Bild: Yle/ Carmela Walder skolmat,skolbespisning,maträtter,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),Forsby, Lovisa,Matsal,forsby skola

Lovisa har gått in för att tillreda skolmaten i det egna centralköket i stället för att köpa in mat av utomstående företag. Elever och personal i Forsby skola tycker att den smakar bättre nu.

Tidigare köptes en hel del mat från privata firmor såsom Amica och ISS. Att tillreda maten själv är en billigare lösning som också ger godare mat.

Från och med hösten använder staden färre köptjänster. I stället tillreds skolmaten i det egna centralköket.

Fiskbiffar och potatismos i Forsby skola
Alexander Furu tycker om fiskbiffar. Fiskbiffar och potatismos i Forsby skola Bild: Yle/ Carmela Walder skolmat,skolbespisning,maträtter,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),Forsby, Lovisa,Matsal,fiskar,forsby skola

Eleverna i Forsby skola har alldeles nyligen ätit färdigt. Den här dagen bjuds de på fiskbiffar, potatismos, sallad och inlagd rödbeta.

- Fiskbiffar hör till mina favoritmaträtter, säger Alexander Furu.

Jolina Grönqvist uppskattar spenatplättar. Enligt henne är de mycket godare än de spenatplättar som säljs i butiken.

"Den smakar mera"

Alexander Furu tycker att maten har blivit godare sedan i våras. Han får medhåll av Vera Lindert.

- Jag tycker att maten är bättre. Den smakar mera, säger han.

Vera Lindert tycker att det är viktigt att maten är så god att eleverna äter den.

- Om man inte äter blir man hungrig och då orkar man inte göra någonting, säger hon.

Uppvärmd mat bättre

Också Gun-Maj Pallas som jobbar i skolan tycker att maten har blivit klart smakligare, trots att många först var skeptiska.

Systemet med att först kyla ner skolmaten, sedan köra ut den och till slut värma upp den på ort och ställe lät först inte särskilt vettigt, men det har visat sig fungera mycket bättre än väntat.

Skolmatsalen i Forsby skola i Lovisa
Matsalen i Forsby skola. Skolmatsalen i Forsby skola i Lovisa Bild: Yle/ Carmela Walder skolmat,skolbespisning,maträtter,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),Forsby, Lovisa,Matsal,forsby skola

Också köksan i Forsby skola tycker att maten är klart bättre nu.

Det kommer inte så mycket potatis med skal på längre och köttbullarna simmar inte längre i sås.

- Många elever tycker inte om sås, säger hon.

Nöjda miner i Teutjärvi

Lovisa har gått in för ett system med mångsysslare i skolan. Det är samma person som sköter bespisningen och städningen.

Utbildningschef Timo Tenhunen ser det som en fördel att det finns en vuxen till i skolan som barnen känner, inte någon som bara springer ut och in med matlådor.

Timo Tenhunen berättar om parkskolan
Utbildningschef Timo Tenhunen i Lovisa. Timo Tenhunen berättar om parkskolan Bild: Yle/Mimmi Johansson parkskolan i lovisa

- I Teutjärven koulu är man nöjd med att nu ha en köksa som lägger fram maten, säger Tenhunen.

Skolans kök och matsal har renoverats och nu finns där en möjlighet att värma maten på ort och ställe.

Kyrkoby skola måste vänta

Att gå in för ett system där maten kyles ner genast efter att den har tillretts är enligt Tenhunen ett sätt att klara sig med liten personal och få ner kostnaderna för maten. Men den har också blivit godare.

Vissa renoveringar är fortfarande på hälft.

Eleverna i Tessjö skola ska äta i Tessjoen koulu men där är den nya matsalen ännu inte klar.

Höstfärger på Pernå Kyrkobys skolgård
Eleverna i Pernå kyrkoby skola får fortfarande mat från Hemgården. Höstfärger på Pernå Kyrkobys skolgård Bild: Yle/Lone Widestam pernå kyrkoby

I Pernå kyrkoby skola fortsätter det gamla systemet med att få mat från äldreboendet Hemgården fram till att Gråberg blir klart.

Det är fortfarande en öppen fråga om Lyckan ska byggas ut så att Kyrkobyeleverna ska äta där eller om de ska äta i skolan i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland