Hoppa till huvudinnehåll

Solfborna blir av med bankkontoret - "Väldigt tråkigt för alla som inte har bil"

Maria Luther med dottern Oumie.
Solfbon Maria Luther med dottern Oumie. Maria Luther med dottern Oumie. Bild: Yle/Anna Kurtén Maria Luther

Aktias kontor i Solf hör till de Aktiakontor som stänger före årets slut. I Solf tycker man att det är tråkigt att servicen skärs ner.

Maria Luther påverkas inte personligen av att Aktiakontoret i Solf stänger eftersom hon har konton i andra banker och sköter det mesta via nätet.

- Men det är naturligtvis tråkigt att det stänger.

Laila Norrlund som bott i Solf i 18 år instämmer.

- Det är väldigt tråkigt för alla som inte är bilburna, äldre människor till exempel. Det finns ganska många av dem här i Solf by.

Aktias kontor i Solf
Aktias kontor i Solf har haft öppet för kassatjänster två dagar i veckan Aktias kontor i Solf Bild: Yle/Anna Kurtén Aktia Bank

"Alla använder inte nätbanken"

Laila Norrlund är inte själv kund hos Aktia men hon tycker att det är negativt att de som är det nu får mycket längre väg till banken.

- Det blir väl för dem att åka in till stan då, om man inte inrättar någon service med bankbilar eller så. Men knappast. Man förväntar sig säkert att alla använder internetbanken men så är ju inte riktigt fallet.

Aktias kontor i Solf har haft öppet två dagar i veckan för kassatjänster och enligt tidsbokning för rådgivningstjänster.
Aktias kontor i Solf har haft öppet två dagar i veckan för kassatjänster och enligt tidsbokning för rådgivningstjänster. Bild: Yle/Anna Kurtén Aktia Bank

Oklart hur det går med bankautomaten

Exakt när kontoret i Solf stänger är inte klart ännu, säger Merja Sergelius, vice vd på Aktia och tillfälligt resultatansvarig för regionen Österbotten.

- Det klarnar inom den närmaste månaden.

Hur det går med bankautomaten vid Solfkontoret är också oklart. Det är nämligen Automatia som upprätthåller bankautomaterna.

- Vi antar att bankautomaterna finns kvar även vid de bankkontor som stänger. Men om Automatia senare fattar beslut om att ta bort dem är det inget vi kan påverka, säger Sergelius.

Alla Aktias kontor har inte en bankautomat.

"Bankautomaten behövs"

Om bankautomaten försvinner är det mycket illa, säger de Solfbor som Yle Österbotten pratar med.

- Bankautomaten behöver vi nog ha kvar. Vi har ju stora evenemang här i byn flera gånger om året, till exempel på Stundars. Då behövs bankautomaten verkligen. Och annars också för alla bybor, säger Laila Norrlund.

Kristina Skinnars håller med.

- Närmaste bankautomat finns i Malax och jag har ingen bil att åka dit med.

Kristina Skinnars
Kristina Skinnars Kristina Skinnars Bild: Yle/Anna Kurtén Kristina Skinnars

Skinnars påverkas inte personligen av att bankkontoret försvinner men också hon tänker på äldre människor som är beroende av bankens tjänster och inte kommer sig in till stan.

- Banken har alltid funnits här så nog är det tråkigt att den försvinner.

Förutom Solfkontoret stängs två andra Aktiakontor i Österbotten - i Oravais och Nykarleby.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten