Hoppa till huvudinnehåll

Stor osäkerhet om vad som väntar i Katalonien

Kataloniens president Carles Puigdemont i Barcelona den 24.9.2107.
Kataloniens president Carles Puigdemont (i mitten) under festligheter i Barcelona den 24.9.2107. Kataloniens president Carles Puigdemont i Barcelona den 24.9.2107. Bild: Toni Albir Carles Puigdemont,Katalonien,Barcelona

Osäkerheten om vad som väntar i Katalonien den första oktober är stor. Spaniens regering vidtar allt fler åtgärder för att stoppa den utlysta folkomröstningen om katalansk självständighet.

Separatisterna hävdar envist att den kommer att genomföras. Knappt en vecka återstår. Ingen av parterna backar.

Men den spanska regeringens åtgärder för att stoppa den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen får många att tvivla på att den kommer att äga rum.

Frågan är vad den katalanska regionregeringen gör då: Kommer den med stöd av den separatiska majoriteten i regionens parlament att utropa självständighet utan en omröstning i ryggen?

- Det ligger inte på bordet just nu, säger Kataloniens president Carles Puigdemont i intervjuprogrammet "Salvados", som sändes i den spanska tv-kanalen la Sexta på söndagskvällen.

Kvinna håller plakat med texten "Vi tänker rösta" i Barcelona den 24.9.2017.
Kvinna håller plakat med texten "Vi tänker rösta" i Barcelona den 24.9.2017. Kvinna håller plakat med texten "Vi tänker rösta" i Barcelona den 24.9.2017. Bild: Quique Garcia Spanien,Katalonien,folkomröstningar

Inget alternativ

Han svarar inte rakt nej, men understryker att han inte ser det som ett alternativ.

- Någon kommer säkert att föreslå det, och då kommer vi att debattera det, säger Puigdemont och fortsätter:

- Min personliga åsikt är nej. Jag anser att folkomröstningen bör genomföras vad som än händer.

Folkomröstningen bör genomföras vad som än händer― Calres Puigdemont

Den pågående konflikten mellan Spanien och Katalonien består av två delar: dels om ett ja eller nej till katalansk självständighet, dels om rätten att folkomrösta i frågan.

Ja/nej-frågan delar enligt opinionsmätningarna mer eller mindre Kataloniens befolkning, medan en stor majoritet stöder en folkomröstning.

Spaniens konservativa regering med premiärminister Mariano Rajoy (Partido Popular) har konsekvent vägrat att diskutera ja/nej-frågan med hänvisning till att en omröstning strider mot landets konstitution och därmed mot demokratin.

Budskapet är att konflikten handlar om juridik, inte om politik.

"Den enda vägen"

"Salvados" programledare säger också i intervjun med Puigdemont att redaktionen inte lyckats få någon representant från Rajoys regering att delta i programmet.

- Hur ska den spanska regeringen lösa det här problemet om den vägrar att göra politik? frågar Carles Puigdemont retoriskt.

Hur löser den spanska regeringen det här om den vägrar göra politik?― Carles Puigdemont

Separatisterna lyckades utan att få en absolut majoritet av rösterna i regionvalet 2015 att få över hälften av platserna i Kataloniens parlament. De har därför fått kritik för att ha drivit igenom folkomröstningen.

- Det var den enda möjliga vägen för att genomföra det här, säger Carles Puigdemont, som inte heller vill slå fast hur stort valdeltagandet bör vara den första oktober för att resultatet ska anses vara legitimt.

Åtgärderna för att stoppa omröstningen

  • Den utlysta folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol, som bedömt att den står i strid med konstitutionen. Centralmakten i Madrid har de senaste veckorna genomfört flera åtgärder för att stoppa folkomröstningen, bland annat följande har hänt:
  • Fjorton katalanska regeringstjänstemän greps av spansk polis för sitt arbete med folkomröstningen.
  • Spaniens riksåklagare har varnat över 700 katalanska borgmästare för rättsliga åtgärder om de ordnar lokaler och valförrättare till omröstningen.
  • Flera proseparatistiska katalanska nyhetsmedier har fått påhälsning av Spaniens paramilitära polisstyrka Guardia Civil, som delat ut en domstolsorder som förbjuder medierna att publicera annonser eller reklam för folkomröstningen.
  • Stora internetoperatörer har tvingats blockera sajter om folkomröstningen.
  • Polis har beslagtagit miljontals valsedlar.
  • Flera tusen poliser har skickats till Katalonien från övriga Spanien - och inrikesministeriet har tagit kontrollen över regionens poliskår, Mossos d'esquadra.
  • De katalanska public service-bolagen TV3 och Catalunya Ràdio har förbjudits att sända inslag knutna till valkampanjer och annan reklam för omröstningen.

Källa: FNB


Källa: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes