Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals människor har flytt undan vulkan på Bali

Evakueringarna runt Gunung Anung intensifierades på måndagen.
Evakueringarna runt Gunung Anung intensifierades på måndagen. Evakueringarna runt Gunung Anung intensifierades på måndagen. Bild: EPA-EFE/MADE NAGI Bali,vulkanutbrott,Indonesien,evakuering

Nästan 50 000 människor på den indonesiska turistön Bali har nu flytt sina hem, inför ett befarat utbrott i vulkanen Gunung Agung.

Redan i fredags utlyste myndigheterna den högsta varningsnivån på grund av vulkanen Gunung Anungs ökande aktivitet. Människor har uppmanats att hålla sig på ungefär 12 kilometers avstånd från vulkanen.

Människor har flyttat in i tillfälliga härbärgen eller hos vänner och anhöriga runt om på ön. En del av dem återvänder dagtid till sina hem för att ta hand om odlingar och boskap.

Vulkanen har skakat allt kraftigare under de senaste dagarna.

Den hade sitt senaste utbrott år 1963 och det utbrottet krävde ungefär 1 100 dödsoffer.

Människor höll utkik över Gunung Agung på Bali på lördagen 24.9.2017.
Människor höll utkik över Gunung Agung på Bali på lördagen 24.9.2017. Människor höll utkik över Gunung Agung på Bali på lördagen 24.9.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Bali,vulkaner,Indonesien

Myndigheter på Bali säger att vulkanen inte utgör något omedelbart hot mot turisterna på ön.

Gunung Agung ligger ungefär 72 kilometer nordost om den allra populäraste turistorten på ön, Kuta.

Många turister har ändå avbrutit sina semestrar inför det befarade vulkanutbrottet. Det kan bli knepigt att ta sig bort från Bali om den internationella flygplatsen på ön tvingas stänga på grund av vulkanutbrottet.

Indonesien har nästan 130 aktiva vulkaner och ligger på den så kallade Eldringen i Stilla havet som är känd för sin höga tektoniska aktivitet.