Hoppa till huvudinnehåll

Torbjörn Kevin: Avsaknaden av starka politiker i Åbo ger mera makt åt nya stadsdirektören

Åbo stadsvapen på en flagga.
Åbo stadsvapen på en flagga. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo,åbo vapen

Fyra kandidater har gått vidare i kampen om att bli ny stadsdirektör i Åbo. Med svaga politiker kommer stadsdirektörens roll i staden att blir starkare, säger Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin.

- Skulle vi ha en stark politisk nivå med politiker som skulle samarbeta och driva på frågor skulle det vara en annan situation. Men nu saknas den dimensionen och det betyder att stadsdirektörens roll blir starkare. Så det är ett viktigt val i den meningen.

Tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin står vid ett bord i ett auditorium med en mapp under armen.
Torbjörn Kevin. Tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin står vid ett bord i ett auditorium med en mapp under armen. Bild: Yle/Bengt Östling Åbo Underrättelser,Svenska folkpartiet i Finland,sfp

På måndagen beslöt stadsstyrelsen i Åbo under ett extra inkallat möte att fyra av femton sökande går vidare i stadsdirektörsvalet. De fyra kandidaterna är samlingspartisterna Minna Arve, Ville Itälä och Kari Häkämies samt SDP:s Jarkko Virtanen.

Enligt Torbjörn Kevin bjuder kandidatlistan inte på några överraskningar.

- Det är en besvikelse i den meningen och avspeglar nog det att Åbo i så många år har valt stadsdirektör så att största partiet väljer först och näst största partiet väljer biträdande stadsdirektör. Man vet utanför Åbo att det inte lönar sig att söka om man inte har rätta preferenser och referenser. Det hämnar sig nog och det ser man på listan.

De gröna kan avgöra

Kevin ser att De gröna som näststörsta parti i Åbo kommer att få en vågmästarroll i valet.

- Det är intressant eftersom det är första gången De gröna testas. Det har spekulerats att (SDP-kandidaten och biträdande stadsdirektören) Jarkko Virtanen endast behöver några till röster utöver vänstern och Sannfinländarna för att bli vald. Det skulle överraska mig stort om det första De gröna gör är att gå med i ett sådant paket.

Stödet för SDP:s kandidat ett frågetecken

Enligt Kevin är det också något av en överraskning ifall biträdande stadsdirektören Jarkko Virtanen blir vald till ny stadsdirektör.

- Han valdes i tiderna på ett klart SDP-mandat, inte var det hela fullmäktige som utsåg honom annat än som en formalitet. Om han nu görs till stadsdirektör givet den bakgrunden är det ganska oväntat.

Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen hösten 2015
Jarkko Virtanen. Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen hösten 2015 Bild: Yle/ Nora Engström jarkko virtanen

- Om upplägget håller att Vänsterförbundet stöder honom så är det lite förvånande, men om man ser på kandidatuppställningen så kanske man förstår att vänstern håller på Virtanen.

Hur ser det ut med Ville Itäläs, Minna Arves och Kari Häkämies chanser?

- Jag känner mig lite besviken över att det är bland de här tre som Samlingspartiet kommer att utse sin kandidat. Jag hade önskat mig någon med lite annan bakgrund, att det inte skulle vara partipolitiskt profilerade människor i så här hög grad. Vi är tillbaka i det här att ska man ha politiska utnämningar eller inte.

Jag hade önskat mig någon med lite annan bakgrund, att det inte skulle vara partipolitiskt profilerade människor i så här hög grad.

Ville Itälä har tidigare erfarenhet som partiordförande, minister, fullmäktigeledamot i Åbo och ordförande för riksdagens grundlagsutskott. Han sitter nu med i Europeiska revisionsrådet, men hans tid i Luxemburg lider mot sitt slut.

Ville Itälä.
Ville Itälä. Ville Itälä. Bild: Yle Ville Itälä,itälä

- Skulle man stanna för Itälä så känns det som att han behöver ett jobb och det kan inte vara stadens egentliga motiv. Sedan kan man inte säga att han utmärkt sig för att vara en stark och dynamisk person, konstaterar Kevin.

- Samma kan man kanske säga om Minna Arve som gjorde en ganska slät figur som partisekreterare för Samlingspartiet. Det är inte så stor skillnad på att vara partisekreterare och stadsdirektör, båda kräver en viss pondus eller dynamik.

minna arve
Minna Arve. minna arve Bild: Yle/Andy Ödman minna arve

- Då framstår Kari Häkämies som en starkare kandidat om man ser på förväntningarna på en stadsdirektör i en stad som Åbo.

Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland
Kari Häkämies. Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland Bild: Kalle Mäkelä/Yle Kari Häkämies,landskapsdirektörer,Egentliga Finland

SFP betonar vikten av svenskan i stadsdirektörsvalet. Hur viktigt är det med svenskan och stadsdirektören?

- Åbo har en kultur av att när det gäller tjänsteinnehavare frånser man språket som en del av kompetensen. Det är något som man uppfattar som något besvärligt och som man vill gärna undvika. Det är märkligt med tanke på vår position vid Östersjön och närheten till Stockholm. Språkkunskaper borde vara en organisk del av all kompetens alltid och överallt i sydvästra Finland.

Gamla stan i Stockholm.
Åbos närhet till Stockholm talar för att stadsdirektören borde kunna svenska, anser Kevin. Gamla stan i Stockholm. Bild: Wikipedia Creative Commons Stockholm,gamla stan i stockholm

- Mycket tyder på att Finlands samarbetsriktning de närmaste åren i ökande grad kommer att vara Sverige. Inom Åbo stad har man länge sagt att vi borde närma oss Stockholm och få bättre samarbete på politisk nivå och tjänstemannanivå. Men det finns väldigt få personliga relationer mellan Åbo och etablissemanget i Stockholm.

- Det skulle vara viktigt med en tjänsteman som ledigt personligen kan utrycka sig på svenska. Men det får inte bli så att fungerande svenska slår ut alla andra kriterier.

Valet av stadsdirektör sker på fullmäktigemötet den 16 oktober. Vem blir det?

- Ifall jag måste välja bland de kandidater som sökt jobbet tror jag att det står mellan Minna Arve och Kari Häkämies. Om det sedan inte blir aktuellt med en ny omgång och man tar någon utifrån.