Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals kalkoner trivs i gammalt växthus i Övermark

Kristian Bengts står mitt bland sina kalkoner inne i ett växthus.
Kristian Bengts står mitt bland sina kalkoner inne i sitt växthus. Kristian Bengts står mitt bland sina kalkoner inne i ett växthus. Bild: Yle/Juho Karlsson kalkoner,Österbotten,Närpes,Övermark,kristian bengts

I Övermark i Närpes har ett gammalt växthus fyllts av nytt liv. Kristian Bengts har i år hyrt växthuset av en lokal bonde och gett ett nytt hem åt sina frigående kalkoner.

Sedan 1999 har Bengts haft konventionella kalkoner på hemgården, men för fyra år sedan bestämde han sig för att pröva ekologiskt. Eller nästan ekologiskt.

- Det skulle inte passa för oss att vara helt ekologiska. Vi har i stället valt en modell som är populär i USA och England med free-range kalkoner, konstaterar Bengts.

Kristian Bengts står framför österbottnisk åkermark. Mörka moln har hopat sig på himlen och i nedre delen av bilden syns ett tiotal vita kalkoner.
Kristian Bengts kalkoner är frigående. Kristian Bengts står framför österbottnisk åkermark. Mörka moln har hopat sig på himlen och i nedre delen av bilden syns ett tiotal vita kalkoner. Bild: Yle/Juho Karlsson kalkoner,Österbotten,Övermark,Närpes,kristian bengts

- Det betyder att de går ute och de äter spannmål från vår egen gård. Vi köper också en del kalkonfoder men vi ser till att allt som används är GMO-fritt producerat.

Bengts är nöjd med konceptet och har inga planer på att bli fullt ut en ekologisk gård.

- Jag tycker ändå att vi har ren och bra produktion här. Konsumenterna har gillat det här så vi håller nog fast vid det här och utvecklar det vidare.

Hyr in sig i växthus

När Bengts började med frigående kalkoner fick de vistas i närheten av hemgården. Ganska snabbt blev det ändå klart att han behöver mera utrymme och i år har han hyrt ett gammalt växthus lite längre bort.

Totalt har han kring tusen frigående kalkoner som trivs väldigt bra då de får gå in och ut ur växthuset enligt behag. Fåglarna är inte heller skygga utan i stället väldigt nyfikna då det kommer folk på besök.

Kristian Bengts sitter på huk bland hundratals kalkoner och klappar en kalkon.
Kalkoner gillar glänsande föremål. Kristian Bengts sitter på huk bland hundratals kalkoner och klappar en kalkon. Bild: Yle/Juho Karlsson kalkoner,Österbotten,Övermark,Närpes,kristian bengts

Då vi går runt i växthuset och på gården har vi hela tiden ett följe med oss och med jämna mellanrum är det någon ivrig kalkon som nafsar på en intet ont anande reporters fingrar.

- De tycker om allt som glänser och har man ring på fingret så kommer de och hackar på den. Det här är ganska stora tuppar som vi har här och skulle vi köra vilken som helst maskin här så skulle de ganska snabbt skruva sönder den. Det har vi märkt med gamla traktorer som har råkat väldigt illa ut.

Kalkonkött vinner terräng

Traditionellt känner vi finländare till kalkonen som stjärnan på engelska och amerikanska middagsbord kring thanksgiving och jul. Däremot är den lite fetare broilern väldigt populär här hemma.

- Man är lite dålig på att äta kalkon i Finland, man äter mycket broiler i olika form. Kalkon är ett intressant alternativ och för matlagningsintresserade passar det som hand i handske.

En ständig massa av kalkoner kommer ut ur ett växthus.
Vitt kött vinner terräng. En ständig massa av kalkoner kommer ut ur ett växthus. Bild: Yle/Juho Karlsson kalkoner,Österbotten,Närpes,Övermark

Men också i Finland har man börjat fatta tycke för denna fågel. Årligen säljer Bengts ungefär 8 000 - 10 000 kilo kött av frigående kalkoner. Utöver det säljer han också drygt 200 000 kilo konventionellt kött

- Hittills har vi sålt hela kalkoner till julen, men vi kommer nog att sälja filéer och lår av ängskalkonerna. Vi testade det på Slättens mat och mystik i Närpes och det verkade få ett bra mottagande.

Tiotals kalkoner.
Kalkoner är nyfikna fåglar. Tiotals kalkoner. Bild: Yle/Juho Karlsson kalkoner,Övermark,Närpes,Österbotten

- Efterfrågan på kalkonkött ökar. Vitt kött vinner terräng och röda köttet tappar. Det är trenden just nu, säger Bengts.

Läs också