Hoppa till huvudinnehåll

Utegångsförbud och militärövningar när Irakiska Kurdistan inleder rösträkningen

Irakier röstar i den kurdiska folkomröstningen om självständighet
Rösten faller. Människor som tvingats fly från Mosul röstar i Erbil. Irakier röstar i den kurdiska folkomröstningen om självständighet Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI Irak,Irakiska Kurdistan,folkomröstningar

En stor andel kurder tog sig till valurnorna på måndagen för att rösta om ett självständigt Kurdistan i norra Irak, trots omvärldens hot om åtgärder. Resultatet väntas bli ett tydligt ja till självständighet.

En timme innan vallokalerna stängde hade 76 procent av de röstberättigade röstat. Vallokalerna stängde klockan 19, en timme senare än tänkt på grund av de långa köerna.

Rösträkningen har börjat och ett slutgiltigt resultat väntas inom 72 timmar.

Två kvinnor räknar röster efter Irakiska Kurdistans folkomröstning om självständighet
Rösträkningen har börjat i Irakiska Kurdistans huvudstad Erbil. Två kvinnor räknar röster efter Irakiska Kurdistans folkomröstning om självständighet Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI Irak,Irakiska Kurdistan,folkomröstningar,rösträkning

Ingen omedelbar självständighet – kurder vill förhandla fredligt

Resultatet i omröstningen är ändå inte bindande. Premiärministern i det autonoma Irakiska Kurdistan, Nechirvan Idris Barzani säger att ett ja inte innebär att gränserna dras om.

Det kommer inte heller att leda till omedelbar självständighet, utan regionen vill förhandla fredligt med Bagdad, menar Barzani.

Omröstningen ordnas ändå inte bara i Irakiska Kurdistan, utan också i områden där kurdiska styrkor tagit kontrollen i samband med krigen mot IS.

Utegångsförbud i Kirkuk

Det här gäller bland annat oljestaden Kirkuk, i norra Irak, där populationen är blandad. I staden lever kurder, sunni- och shia-araber, turkmener och kristna assyrier sida vid sida.

Kurder i Kirkuk jublar och viftar med den kurdiska flaggan, under dagen för folkomröstningen i Irakiska Kurdistan.
Kurderna i Kirkuk firade med jubel och sång under dagen. Kurder i Kirkuk jublar och viftar med den kurdiska flaggan, under dagen för folkomröstningen i Irakiska Kurdistan. Bild: EPA-EFE/STR Irak,Irakiska Kurdistan,folkomröstningar,Kirkuk

I Kirkuk har utegångsförbud utfärdats efter att vallokalerna stängde. Enligt lokala myndigheter är utegångsförbudet till för att skydda invånarna.

Det finns oro för att oroligheter ska bryta ut, eftersom den del av populationen i Kirkuk som inte är kurder till stor del motsätter sig omröstningen.

Det irakiska parlamentet krävde tidigare att styrkor ska skickas till omstridda områden, däribland Kirkuk samt provinserna Nineve och Diyala.

Omfattande militärövning och nedstängda tv-kanaler

Reaktionerna från Irak, Turkiet och Iran har inte varit nådiga under dagen. Alla tre motsätter sig omröstningen och anser att den bidrar till instabilitet i regionen.

Under måndagskvällen meddelade Turkiet och Irak att deras arméer på tisdagen kommer att inleda en omfattande militärövning vid gränsen till det autonoma kurdiska området i Irak, som en markering mot omröstningen.

Turkiet inledde en militärövning vid gränsen redan förra veckan, som en varning till kurderna. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotade på måndagen med militära åtgärder.

- Våra militära styrkor är inte vid gränsen för ingenting. Vi kan komma plötsligt en natt, sade Erdoğan tidigare på måndagseftermiddagen.

Turkiska soldater patrullerar i närheten av gränsen mot Irakiska Kurdistan
Turkiska soldater patrullerar nära gränsen till Irakiska Kurdistan. Turkiska soldater patrullerar i närheten av gränsen mot Irakiska Kurdistan Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA Irak,Irakiska Kurdistan,Turkiet,soldater

Såväl Turkiet som Iran har i protest mot omröstningen stängt sina luftrum för all trafik till och från Irakiska Kurdistan. Turkiet har också talat om att stänga gränsen mot Irakiska Kurdistan.

Samtidigt har den turkiska satellittjänsten TurkSat stängt ner tre tv-kanaler med kopplingar till Irakiska Kurdistan i sitt nät.

Oljeledning stryps?

Erdoğan sade också att Turkiet kan komma att vidta politiska, ekonomiska och militära åtgärder mot kurdernas strävan efter självständighet.

En av de ekonomiska åtgärderna skulle vara att strypa Irakiska Kurdistans möjligheter till oljeexport via den oljeledning som går genom Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan talade till sina anhängare vid massdemonstrationen i Istanbul den 7 augusti 2016.
Recep Tayyip Erdogan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan talade till sina anhängare vid massdemonstrationen i Istanbul den 7 augusti 2016. Bild: EPA/SEDAT SUNA Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,Istanbul,Rättvise- och utvecklingspartiet,demonstrationer

De kurdiska områdena är bland de mest ekonomiskt välmående i Irak, vilket de har oljeexporten att tacka för.

- Efter detta får vi se genom vilka kanaler norra Iraks regionala styre tänker skicka sin olja, eller var de ska sälja den. Vi har kranen. I samma stund som vi stänger den är det gjort, sade president Erdoğan i Istanbul.

Om Irakiska Kurdistan blev självständigt skulle landet bli en av världens största oljeexportörer.

Formell autonomi sedan 1970

Irakiska Kurdistan i norra Irak är autonomt, formellt sedan 1970. Hela Kurdistan, som sträcker sig över Irak, Turkiet, Syrien och Iran, är inte det.

Irakiska Kurdistan beslöt i juni att ordna en folkomröstning om självständighet, för att pressa på ”den bästa lösningen” för självbestämmanderätten.

Uppskattningar om hur många kurder det finns världen runt varierar, men landar någonstans mellan 23 och 34 miljoner.

Källor: Reuters, AFP, AP, STT, Yle

Läs mera:

Nytt steg mot kurdisk stat – eller så inte

Kurderna i Irak försöker sätta fart på sitt långvariga projekt om en självständig kurdisk stat genom att ordna en folkomröstning.