Hoppa till huvudinnehåll

Vörås ekonomi ser bra ut

En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet.
En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommungård,Vörå,Österbotten (historiskt landskap)

Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

- Även om det här är inofficiella siffror så kan man säga att det ser jättebra ut i år. Ekonomin följer samma positiva trend som ifjol, säger kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt.

Rainer Bystedt, styrelseordförande i Vörå.
Rainer Bystedt, ordförande för Vörå kommunstyrelse Rainer Bystedt, styrelseordförande i Vörå. Bild: Yle/Kati Enkvist bystedt

Ifjol gjorde Vörå kommun ett bruttoresultat på 1,4 miljoner euro.

Lägre kostnader för specialsjukvård

Enligt Bystedt har man haft bra budgetdisciplin i Vörå i år. Kostnaderna för specialsjukvården har också varit lägre än budgeterat.

Kommunstyrelsen behandlade den senaste delårsrapporten på sitt möte på måndagen.

Kommunstyrelsen bekantade sig också med budget-och ekonomiplanen för åren 2018-2020.

Planeringen av Koskeby skola behöver mer pengar

I investeringsbudgeten för 2017 finns ett anslag på 200 000 euro för planering av Koskeby skola. Den summan kommer inte att räcka till och man beslöt därför att omfördela 100 000 euro.

Vörå Samgymnasium i Vörå-Maxmo.
Det gamla gymnasiet i Vörå ska rivas för att ge plats åt Koskeby skola. Vörå Samgymnasium i Vörå-Maxmo. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund vörå samgymnasium

Från början hade man slagit fast ett anslag på 200 000 euro för att sanera det gamla gymnasiets kvarvarande del. Eftersom planeringen av Koskeby skola tagit en sådan vändning att största delen av det gamla gymnasiet ska rivas kan 100 000 euro flyttas över till planeringen av Koskeby skola.

Bland annat ska man anställa en arkitekt.

Redan tidigare blev det klart att byggarbetet inleds hösten 2018. Planen är att den nya skolan ska stå klar till höstterminen år 2020.