Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Sunnanvik: ”Där fanns alla ingredienser för en stor katastrof"

Det brinner högst upp i ett åtta våningar högt hus i Sunnanvik, Vasa.
Taket förstördes i branden. Det brinner högst upp i ett åtta våningar högt hus i Sunnanvik, Vasa. Bild: Privat/Fredrik Hällund höghus

När räddningsverket fick larmet om branden i höghuset i Sunnanvik i Vasa ringde telefonen också hos Österbottens socialjour. "Där fanns alla ingredienser för en stor katastrof", säger en socialarbetare.

När Ann-Sophie Blomqvist, socialarbetare på Österbottens socialjour, kom till Sunnanvik tillsammans med en kollega natten till lördag ledde personal från räddningsverket som bäst ut de boende ur huset.

Blomqvist berättar att stämningen var lugn och trygg.

- Där fanns en massa personal från brandkåren, polisen och ambulansen på gården och till och med alla katter kom till rätta, säger Blomqvist.

Evakuerade samlades i skolan

Ambulanspersonalen undersökte de evakuerade och slussade dem vidare till socialjouren som tog dem till skolan som ligger på andra sidan gården så att de fick tak över huvudet och någonstans att sitta.

- Det är en sådan här situation vi har övat inför och allt gick som det skulle, säger Blomqvist.

De som bor i huset där det brann tog sig alla vidare från skolan på natten.

- I en sådan här situation far man nog helst till vänner och bekanta så att man får sitta ner med någon man känner. De som inte hade någon att åka till tog in på hotell, säger Blomqvist.

Det började brinna på en balkong i ett höghus i Vasa.
Branden fick sin början från en balkong. Det började brinna på en balkong i ett höghus i Vasa. Bild: Yle/Sofi Nordmyr sunnanvik

De som bodde i grannhuset evakuerades också undan röken. De fick komma hem till sina lägenheter på morgonen och några av dem väntade i skolan under natten.

"Mycket känslor"

Redan i lördags, dagen efter branden var invånarna in i lägenheterna och hämtade det nödvändigaste.

- Då var det mycket känslor, säger Stig-Erik Herrgård på Easy Wash, som var med.

Easy Wash sköter brandsaneringen av huset. Just nu pågår röjningsarbetet på höghusets tak.

Det material som har förstörts av branden ska bort för att ett nytt tillfälligt tak ska kunna byggas så snabbt som möjligt.

Nytt, tillfälligt tak

Herrgård berättar att husets tak är helt förstört av branden. Det viktigaste just nu är att skadorna inte blir värre och därför måste man skydda taket mot regn.

- Att få bort brandbråtet och få på ett nytt tak kommer nog att ta den här veckan. Dessutom vädrar vi huset nu, säger Herrgård.

Nästa skede i brandsaneringen är att gå in i lägenheterna tillsammans med invånarna, husets disponent och representant från försäkringsbolaget.

Då går man igenom och ser vad som kan sparas av lösöret i lägenheten och vad som måste slängas.

Flera månaders jobb

Enligt Herrgård kommer det att ta flera månader innan man kan bo i huset igen. Det som man kan spara från lägenheterna ska upp bevaras tills man kan flytta in igen.

Easy Wash tar bort allt som är skadat av branden, röken eller vattnet och sedan är det dags för ett byggföretag att bygga upp huset och lägenheterna igen.

- Vår del av arbetet kommer att ta några månader, men det är de första tre eller fyra veckorna som är intensivast, säger Herrgård.

"Alla borde ha försäkring"

Peter Nyman, ersättningschef på Lokaltapiola, hoppas att alla har en lösöresförsäkring.

- Lösöresförsäkringen ska täcka allt som du kan bära ut eller in från en lägenhet eller ett hus, säger Nyman.

Enligt Nyman täcker lösöresförsäkringen också kostnaderna för en ersättande bostad om du äger bostaden som blivit obeboelig. Husbolagets försäkring täcker det som hör till lägenheten.

En lösöresförsäkring varierar enligt Nyman mellan 20 000 och 100 000 euro, beroende på hur mycket kunden anser att lösöret är värt.

Det brann högst upp i det här höghuset på Teirgatan i Vasa.
Det tar flera månader innan invånarna kan flytta hem. Det brann högst upp i det här höghuset på Teirgatan i Vasa. Bild: Yle/Sofi Nordmyr sunnanvik

- Vi försöker se till att alla har ett tillräckligt skydd, säger Nyman.

Läs också