Hoppa till huvudinnehåll

Centrumbiblioteket börjar ta form – du får vara med om att välja stol

En rad av stolar i olika färger och former.
Att välja rätt stol är viktigt, säger Pirjo Lipasti, ledande planerare för det nya centrumbiblioteket. En rad av stolar i olika färger och former. Bild: Yle/Christoffer Kaski stolar,centrumbiblioteket

Det nya centrumbiblioteket vid Medborgartorget i Helsingfors börjar ta form. Samtidigt som byggnaden börjar resa sig pågår andra beslutsprocesser bakom kulisserna. En av dem är valet av inredning.

I Helsingfors universitets huvudbibliotek finns just nu 13 stolar till påseende och provsittning.

Stolar finns i alla stilar, former och färger. Allt från små och hårda pallar till en gungstol finns att sitta i.

Att välja stolar låter ju som en liten sak, men eftersom det är i dem som besökarna ska tillbringa sin tid så är det egentligen ett mycket viktigt beslut― Pirjo Lipasti, ledande planerare för centrumbiblioteket

Att besluta om det ska vara en gungstol eller en vanlig fåtölj i det nya biblioteket kan tyckas vara ett litet beslut.

Men Pirjo Lipasti, ledande planerare för centrumbiblioteket, säger att det dagligen ska beslutas om små och stora saker i ett projekt av den här kalibern.

– Vi fattar beslut av den här typen varje dag, säger hon.

Pirjo Lipasti sitter i en gungstol omgiven av andra stolar.
Pirjo Lipasti, här omgiven av stolar, säger att det fattas både små och stora beslut i ett stort projekt. Pirjo Lipasti sitter i en gungstol omgiven av andra stolar. Bild: Yle/Christoffer Kaski centrumbiblioteket

"Litet men viktigt beslut"

Beslutsprocessen som gäller just stolarna går till så att vem som helst får besöka Helsingfors universitets huvudbibliotek och provsitta stolarna och därefter fylla i ett webbformulär.

På så vis får Lipasti och hennes kollegor reda på hur besökarna vill att stolarna i det nya biblioteket ska se ut och hurdana egenskaper stolarna ska ha.

Sedan konkurrensutsätts tillverkningen av stolarna bland annat enligt de egenskaper som framkommit via provsittningen.

– Att välja stolar låter ju som en liten sak, men eftersom det är i dem som besökarna ska tillbringa sin tid så är det egentligen ett mycket viktigt beslut, påminner Lipasti.

Invånarna får vara med och planera

Utmärkande för planeringen av centrumbiblioteket är att besökarna, alltså de blivande kunderna, har fått påverka i mångt och mycket.

– Invånarna fick faktiskt vara med och påverka då det hela begav sig och vi var mitt uppe i att söka efter en arkitekt för den nya bibban. Invånarnas önskemål togs i beaktande redan då, berättar Lipasti.

Vattentak och glasväggar

Nybygget vid Medborgartorget börjar ta form – också om det ännu finns mycket kvar att göra på bygget som är tänkt att stå klart i slutet av 2018.

För tillfället håller yttertaket på att läggas och efter det ska väggarna byggas.

– Väggarna är gjorda av glas och byggandet av dem är ett krävande skede i bygget, säger Lipasti.

Om det uppstår fördröjningar i en viss fas, kan man skynda på i andra och på så vis balansera upp det― Pirjo Lipasti, ledande planerare för centrumbiblioteket

Hittills har bygget, med undantag för små fördröjningar, hållit tidtabellen. Enligt Lipasti beror det på att bibban byggs i faser.

– Om det uppstår fördröjningar i en viss fas, kan man skynda på i andra och på så vis balansera upp det, säger hon.

Bakom kulisserna fattas andra beslut

Samtidigt som Odet, som det nya centrumbiblioteket heter på svenska, börjar resa sig i sakta mak pågår andra, stora men mindre synliga, processer.

– Just nu utreder vi tillexempel vilka egenskaper och talanger den personal som vi kommer att rekrytera ska ha, säger Lipasti.

Trämedar under en gungstol av blågrått tyg.
Gungstolen föll både Pirjo Lipasti och Yle Huvudstadsregionens reporter i smaken. Trämedar under en gungstol av blågrått tyg. Bild: Yle/Christoffer Kaski gungstolar,centrumbiblioteket i helsingfors

Och förstås hur inredningen ska se ut. Men vilken stol tycker hon själv bäst om?

– Gungstolen är nog min favorit, säger hon.

Yle Huvudstadsregionens reporter kan inte annat än hålla med.

  • Firarsvängen 15 april 2021

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen!

    Hälsa, gratta och önska musik i Firarsvängen! Skriv din hälsning i kommentarsfältet i slutet av artikeln, eller ring oss på 06 3 200 200.

  • Coronaviruset i Österbotten - 15.4

    I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

    Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Läs också