Hoppa till huvudinnehåll

Crosscheckade motståndaren i nacken – SHL-spelarens misshandelsdom fastställdes i hovrätten

Jakob Lilja.
Jakob Lilja spelar numer för Linköping. Jakob Lilja. Bild: imago/Bildbyran/All Over Press Jakob Lilja

Den svenska hockeyligaspelaren Jakob Lilja dömdes för misshandel i tingsrätten i mars, och nu har hovrätten fastställt domen. Det efter att Lilja crosscheckat sin motståndare i nacken under en ligamatch 2015.

Efter händelsen stängdes den dåvarande Röglespelaren Lilja av i tio matcher av ishockeyförbundet disciplinnämnd men två år senare togs incidenten upp i tingsrätt. Där blev det en fällande dom och ärendet gick vidare till hovrätten.

Nu, ett halvår senare, kom domen. Också hovrätten dömer Lilja för misshandel.

Enligt SVT konstaterar hovrätten att ”Jakob Lilja uppsåtligen och med stor kraft, med båda händerna på klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja måste ha förstått att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall smärta.”

Sportbladet noterar i sin tur att hovrätten också anser att det är ”uppenbart att Jakob Liljas angrepp på Jens Olsson går utöver vad denne kan anses ha samtyckt till genom sitt deltagande i spelet”. Därmed anser hovrätten att det inte är befogat att avfärda ärendet bara på grund av att incidenten skedde i en hockeyrink.

Offret för crosscheckingen, Jens Olsson, har inte varit intresserad av någon rättslig process och har tidigare berättat att han lagt händelsen bakom sig.

Finns inget prejudikat

Enligt Sportbladet är det nu sannolikt att ärendet går vidare till den högsta domstolen. Tidningen lyfter fram att hovrätten behandlat två liknande fall – år 1981 och 1982 – men då friades den misshandelsåtalade spelaren båda gångerna.

– Det är intressant prejudikatmässigt. Vi hoppas att Jakob frias, men om det blir en fällande dom ser jag att det finns goda möjligheter att få prövningstillstånd, sade Liljas advokat Mats Tornéus tidigare enligt tidningen.

Med andra ord kommer fallet troligen att gå vidare till högsta domstolen.