Hoppa till huvudinnehåll

Folkfest i Kurdistan trots rädslan för våld efter folkomröstning om självständighet

I de tre provinserna i den självstyrda kurdiska regionen i Irak räknar man nu rösterna efter gårdagens omstridda folkomröstning om självständighet. Valdagen förvandlades till en folkfest.

Omröstningen leder inte automatiskt till självständighet men både USA, Bagdad och Turkiet varnar för ökande osäkerhet och risken för våldsamheter.

Valdeltagandet var högt som väntat. 72 procent av över fyra och en halv miljoner registrerade väljare deltog i folkomröstningen som ja-sidan väntas vinna med överväldigande marginal.

Resultat väntas inom ett dygn efter folkomröstningen som förvandlades till en enorm folkfest.

Segervissa kurder jublade i huvudstaden Erbil i norra Irak
Segervissa kurder jublade i huvudstaden Erbil i norra Irak Segervissa kurder jublade i huvudstaden Erbil i norra Irak Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA Irakiska Kurdistan,folkomröstningar,Irak

- Jag kom väldigt tidigt för att vara den första som röstar för en kurdisk stat, jublade Diyar Abubakr utanför en vallokal i Erbil.

- Det är dags att fests. Det är därför som jag har satt på mig traditionella kläder som jag köpte enkom för det här, säger den 33 år gamle Abubakr.

President Massoud Barzani som röstade tidigt på morgonen, var också klädd i traditionella kurdiska kläder.

Barzani beslöt att strunta i varningar och hot och gå vidare med folkomröstningen i de kurdiska provinserna, Dohuk, Erbil och Suleimanya och i den omstridda, oljerika staden Kirkuk.

Jubel och fyrverkeri i Erbil
Jubel och fyrverkeri i Erbil Jubel och fyrverkeri i Erbil Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA Irakiska Kurdistan,Irak

Irak och Turkiet håller militärövning

Inga större problem uppstod under valförrättningen men grannländerna Turkiet och Iran samt den Irakiska regeringen har varit ytterst kritiska.

Både Turkiet och Iran stängde sina gränser till de tre kurdiska provinserna i norra Irak.

Turkiet och Irak har dessutom meddelat att de idag inleder en gemensam militärövning på den turkiska sidan om gränsen.

Länderna höll en gemensam militärmanöver redan förra veckan som varning till kurderna och den nya övningen kommer att bli omfattande enligt den irakiska armén.

Turkiet har också hotat att stoppa oljeleveranserna som går via oljedlningar från Kurdistan via Turkiet till oljeterminaler i Medelhavet.

Turkiet höll en stor militärövning vid gränsen till irakiska Kurdistan samtidigt som kurderna röstade om självständighet
Turkiet höll en stor militärövning vid gränsen till irakiska Kurdistan samtidigt som kurderna röstade om självständighet Turkiet höll en stor militärövning vid gränsen till irakiska Kurdistan samtidigt som kurderna röstade om självständighet Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA Turkiet

Även USA kritiskt

Kurdernas främsta bundsförvant USA är också kritiskt och varnar för den ökade risken för våld.

- Kampen mot extremistgruppen IS är inte över och extremister försöker utnyttja osäkerheten och osämjan, varnade det amerikanska utrikesministeriets taleskvinna Heather Nauert.

- Alla parter borde delta konstruktivt i en dialog för att utveckla irakiernas framtid, uppmanade Nauert.

FN:s generalsekrterare Antonio Guterres uttryckte också sin oro för "potentiellt destabiliserande följder."

Vi är inte redo att diskutera

Kurdernas president Massoud Barzani understryker att folkomröstningen inte automatiskt leder till självständighet och han hoppas på en dialog med regeringen i Bagdad.

Bagdad har bestämt avvisat alla förhandlingar om självständighet för Kurdistan.

- Vi är inte redo att diskutera eller inleda en dialog om folkomröstningens resultat eftersom den inte är grundlagsenlig, säger premiärminister Haider al-Abadi.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes