Hoppa till huvudinnehåll

Hittar basketboomen till ligan?

Efter basketboomen som uppstod under en magisk vecka i början av september har den finska basketen återgått till vardagen. Nu gäller det för ligan att fånga alla nyvunna basketentusiaster.

När basketligan kommer igång den här veckan hoppas klubbarna på att den basketboom som uppstod kring basketlandslaget också skulle synas i den inhemska ligan.

Flera klubbar har rapporterat om rekordstort intresse bland juniorerna, men om intresset räcker till för att fylla läktarna på basketligans matcher återstår att se.

Högklassig basketliga

Helsinki Seagulls hör till en av favoriterna i årets basketliga. För Seagulls är det inga problem att fylla den lilla hallen i Tölö.

Men mera publicitet för grenen betyder ofta också mera resurser. Nu skulle det finna en möjlighet att utnyttja det intresse som finns för sporten för att gagna hela den finska serien.

– Det skulle gagna hela sporten på lång sikt om man fick intresset att hålla i sig, säger Alex Vaenerberg spelare i Helsinki Seagulls.

Helsinki Seagulls spelare Alex Vaenerberg intervjuas.
Alex Vaenerberg gör sin andra säsong i Seagulls Helsinki Seagulls spelare Alex Vaenerberg intervjuas. Alex Vaenerberg,Helsinki Seagulls,basketligan

– Vi borde nu vara aktiva från klubbhåll för att göra våra evenemang mer attraktiva. Den finska ligan är högklassig och det är väldigt bra nivå på alla matcher, säger Tuukka Kotti.

– Det gäller att locka dem som kanske första gången var på basket under EM, till våra matcher också fortsätter Kotti, med erfarenhet från flera europeiska ligor.

Flera mästarkandidater

Vägen till en likadan publikfest som Susijengi åstadkom är lång för den finska ligan. Risken är att intresset för sporten bara stannar på landslagsnivå.

Men möjligheterna till att få boomen att sprida sig till finska ligan är kanske bättre i år än tidigare. Ligan förutspås bli jämnare än på länge.

Rannikko till Salo, Kotti till Seagulls

Kataja som tagit de senaste två mästerskapstitlarna kommer att utmanas på allvar i år av bland annat Seagulls och Salon Vilpas, som roffade åt sig Teemu Rannikko från mästarlaget i Joensuu.

Tuukka Kotti representerar Finlands basketlandslag.
Landslagsstjärnan Tuukka Kotti har tecknat ett tvåårigt kontrakt med Seagulls. Tuukka Kotti representerar Finlands basketlandslag. Bild: All Over Press Tuukka Kotti

Seagulls i sin tur tog Tuukka Kotti som återvänder till Finland efter ett år i Tyskland. Fjolårstrean Seagulls går in på allvar för att ta klubbens första mästerskap.

– Det här är mitt andra år i Seagulls. Ifjol var vi trea och i år är vi på allvar ute efter att förgylla medaljen och ta hem klubbens första mästerskap, säger Vaenerberg

Basket och Seagulls i Sportmagasinet onsdag kl 19:00 Yle Fem