Hoppa till huvudinnehåll

Ny pjäs belyser hur österbottniska ungdomar mår

Annika Åman är  konstärlig ledare för Unga scenkompaniet
Annika Åman Annika Åman är konstärlig ledare för Unga scenkompaniet Bild: Yle/Johanna Ventus. Åman,annika åman

En ny pjäs ska belysa österbottniska ungdomars psykiska hälsa. Unga scenkompaniet med konstnärliga ledaren Annika Åman i spetsen har samlat ungdomars tankar kring skuld, skam och prestationskrav.

Arbetet med ungdomspjäsen Projekt S inleddes redan förra hösten. Annika Åman och Alexandra Mangs på Unga scenkompaniet talade med de unga om hur de mår och närmare bestämt skuld, skam och prestationsångest.

- Vi baserar alltid våra föreställningar på barn och ungas egna berättelser, tankar och erfarenheter. Vi har åkt runt till österbottniska högstadier, gymnasier och några folkhögskolor och undersökt temat tillsammans, säger Annika Åman.

En flicka som har ansiktet i händerna.
Ungdomarna fick tala om skam och skuld men många andra tankar dök upp. En flicka som har ansiktet i händerna. Bild: Viktor Cap 2016/Mostphotos ungdom (skede),ungdomar,depression,mobbning,tonåringar,pubertet,utanförskap,utsatthet,barn (familjemedlemmar),känslor,stress,psykologi,känsloliv,flickor,frustration,ensamhet

Stort samarbete resulterade i temakväll

Tillsammans med Folkhälsan, Ungdomsportalen Decibel, KulturÖsterbotten, Barnavårdsföreningen, FinFami och Suicide Zero beslöt Unga scenkompaniet att ordna en temakväll som inte endast riktar sig till ungdomarna.

- Vi bestämde oss för att bjuda in lärare, kuratorer, skolhälsovårdare och församlingens ungdomsledare.

Projektet växte sig snabbt större än väntat och enligt Åman kan det bli fler temakvällar om ungas psykiska hälsa.

- Temakvällen som ordnas ikväll är bara två timmar lång men om det finns intresse kommer vi att arrangera fler tillfällen, säger Åman.

Under temakvällen visas pjäsen Projekt S för första gången.

Pojke vilar.
Österbottniska ungdomar känner press och har kroppskomplex. Pojke vilar. Bild: CC0 / Unsplash / Jimmy Bay pojkar,lättja,vila,ungdomar,lugn

Ungdomarna fick associera fritt

Under sina möten med ungdomarna fick Åman en god inblick i vad som upplevs som jobbigt.

- Vi kom in på många underteman. Inte bara skuld och skam. De berättade om prestationskrav, stress, frustration över ideal, sexualitet, kroppskomplex och mat, säger Åman.

- De har varit väldigt öppna och vi fick in mycket material till pjäsen. Och i pjäsen får publiken dyka in i ungdomarnas liv. Korta kapitel som berör olika teman.

Projekt S har premiär den 14 oktober i Magasinet på Wasa Teater. Därefter tar Unga scenkompaniet föreställningen på turné.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten