Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska sjukskötare i ropet i Sverige

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,vårdare,vård (omsorg),Vasa centralsjukhus

I oktober är ett rekryteringsteam från Akademiska sjukhuset på plats i Vasa för att locka sjukskötare över till Uppsala.

Det är inte första gången rekryterare är på plats i Vasa. Behovet av sjukskötare är stort i både Sverige och Norge och olika bemanningsföretag har flera gånger besökt Vasa för att rekrytera personal.

Den här gången kommer rekryteringsteamet från Akademiska sjukhuset i Uppsala. De besöker Vasa den 10 oktober och kommer bland annat att vara på plats vid yrkeshögskolan Novia.

- Nationellt i Sverige har vi inte tillräckligt med sjuksköterskor att fylla de behov vi har och Akademiska är inget undantag, utan vi har också brist, säger Johanna Henriksson som är med i det rekryteringsteam som åker till Vasa i oktober.

- På något vis slukar vården mer sjuksköterskor idag än den gjorde för några år sedan. Vi har inte utbildat i samma takt och många sjuksköterskor väljer att gå till privata aktörer i stället.

Svenskspråkigheten lockar

Orsakerna till att teamet åker till Vasa för att rekrytera sjukskötare är enkla.

- En av våra chefer här kommer från Vasa, så han har mycket kontakter med Vasa. En annan aspekt är att det finns många svenskpråkiga där och då blir steget så mycket mindre att ta ett jobb i Sverige, säger Henriksson.

Enligt Henriksson har Akademiska sjukhuset i Uppsala mycket att erbjuda finländska sjukskötare.

- Med finska mått mätt så kan vi erbjuda väldigt bra villkor i Sverige. Vi är ett stort sjukhus och kan erbjuda väldigt mycket utveckling. Man kan få mycket erfarenhet här, säger hon

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/ Malin Hulkki rött kors

Hon påpekar även att inget hindrar sjukskötare från att komma till Sverige för ett par år för att samla erfarenhet och sedan flytta tillbaka till Finland.

- Det kan bli en win-win-situation, dels har vi fått använda deras kompetens under ett par år här och sedan tar de med det tillbaka. Det skulle kunna vara positivt för alla.

Direktör inte orolig över rekryteringen

Förvaltningsdirektör Olle Gull vid Vasa sjukvårdsdistrikt är inte orolig över att rekryteringen ska göra det svårt att hitta kompetent personal i Vasa. Någon stor rusning till tjänsterna har det inte varit.

- Det har varit folk här från Sverige och Norge och nog får de alltid någon men jag har inte uppfattat det som att det skulle handla om många som väljer att lämna Vasa, säger Gull.

Vårdare brevid patientsäng
Vårdare brevid patientsäng Bild: Yle/Sofi Nordmyr skötare

Om man inte kan erbjuda tjänster måste man acceptera att folk söker sig någon annanstans konstaterar Gull.

- Nu är läget i Vasa sådant att vi inte kan erbjuda ordinarietjänster åt alla som vill ha det och då kan vi inte säga mycket om de väljer att söka sig bort härifrån. Vi får hoppas vi får tillbaka dem i ett senare skede med goda erfarenheter i bagaget, säger Gull.

Några problem med att rekrytera ordinarie personal har man alltså inte vid Vasa centralsjukhus. Däremot är det mer utmanande att få tag i vikarier, konstaterar Gull.

- Att hitta vikarier har varit ett problem för oss. Då det gäller vikarierna simmar vi i samma vatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten