Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt vänortssamarbete pushades av presidenten

Över Mississippi-floden syns Minneapolis förorten St. Anthony.
Mississippi-floden har lockat invandrarna till Minneapolis och St. Anthony Över Mississippi-floden syns Minneapolis förorten St. Anthony. Bild: Bengt Östling/Yle Mississippifloden,Minneapolis

Vänortssamarbete med USA blir kanske lite dyrt. I Salo startade man utbyte med St. Anthony för trettio år sedan. Med samlingspartisten Sauli Niinistö i spetsen. I helgen gjorde han ett återbesök i vänorten.

Varmansdiplomati är kanske ordet som ska användas för vänortssamarbetet. Kommuninvånare på gräsrotsnivå blir bekanta med andra kommuners invånare i organiserade former.

Mest är det väl kommunernas ledning som reser, men också kulturfolk, affärslivets representanter, ungdomsorganisationerna.

Finland och Norden har länge haft vänortsringar från samtliga nordiska länder. Med Sovjetunionen startade ett brett samarbete mellan vänorter, som delvis fungerar ännu med Ryssland.

Sällsynt samarbete med USA

Samarbetet mellan Finland och USA är inte omfattande. Minneapolis är systerstad med Kuopio och Salos vänort heter St. Anthony. Det var tidigare en självständig kommun, numera en del av Minneapolis.

Ytterligare några finländska städer har vänorter i USA, bland dem Hangö. Men det är inte säkert att man på stadshuset i Hangö ens kan ge namnet på vänorten, eller pricka in den på USA-kartan.

Finsk folkmusik för Finland100-jubileet i Minneapolis
Högtidligt hundraårsfirande på finskt vis i Minneapolis. Finsk folkmusik för Finland100-jubileet i Minneapolis Bild: Bengt Östling/Yle folkmusik,migration,USA,Sauli Niinistö,emigrantkultur

Finnfest med vänorten

Republikens president Sauli Niinistö besökte i helgen Minneapolis för att delta i Amerikafinländarnas Finnfest och självständighetens 100-årsjubileumsevenemang.

Då var det naturligt att också mötas med vänorternas representanter. Mötet var kort men hjärtligt över en kaffekopp.
Det kom mest att handla om Salo.

Sauli Niinistö berättade om hur brevet från St. Anthony anlände till kommunledningen.

President Sauli Niinistö på presskonferens i Minneapolis
President Sauli Niinistö minns hur han som Salo-politiker letade efter St. Anthony på kartan. President Sauli Niinistö på presskonferens i Minneapolis Bild: Bengt Östling/Yle Sauli Niinistö,Minneapolis,Finland 100

"Var ligger det?"

- Vill ni bli vår vänort, frågades det i brevet. Och vi sa: Visst, gärna. Men nog undrade vi, var ligger St. Anthony, mindes Niinistö som då satt i stadsfullmäktige för Samlingspartiet i Salo.

Han kom att besöka den nya vänorten några år senare. Det var mest vänner från St. Anthony från det besöket som var inbjudna till mötet nu.

Salo har ett tiotal vänorter runtom i världen, men St. Anthony har bara en. Det är Salo.

Nöjda med samarbetet

Aktivisterna i St. Anthony är nöjda. Det har varit både lärorikt och roligt, säger Ruth Ann Marks, ordförande i vänortsföreningen, ”Sister City Association”.

- Vi har haft alla slags utbyte. De första som kom från Salo var ett gäng pojkar som skulle visa finsk baseball, ”pesäpallo”.
De var så tysta och försiktiga, ända tills de fick paddla kanot i floden, minns Ruth Ann Marks.

Hon lagade maten då Sauli Niinistö besökte hennes föräldrar på det förra besöket.

Nu leder hon vänortutbytet och har också själv besökt Salo. Två gånger, både med sin kyrkokör och en gång på midsommarfirande där hon speciellt minns bastubadet.

Ruth Ann Marks leder vänortssamarbetet mellan Salo och St. Anthony i USA
1 Ruth Ann Marks leder vänortssamarbetet mellan Salo och St. Anthony i USA Bild: Bengt Östling/Yle Ruth Ann Marks

"Vi är så likadana"

Hon säger att man lär sig så mycket. Och det är roligt att mötas och upptäcka de gemensamma dragen.

- På många sätt är vi likadana, med gemensamma värderingar, delade drömmar och förhoppningar. Folk i Minnesota är mycket för natur och vandringar i skogen, det är också gemensamt.

När man ser på geografin är den också likadan, påpekar Ruth Ann Marks. Det sägs att de många finländska invandrarna kom till Minnesota med omnejd just för att det påminde om hemlandet.

Bruden med tärnor på väg till fotografering, i St Anthony, USA
St. Anthonys nöjeskvarter rymmer många aktiviteter. Bröllopsfotogrfering vid stranden till exempel. Bruden med tärnor på väg till fotografering, i St Anthony, USA Bild: Bengt Östling/Yle brudpar,fotografering

Viktiga kontakter

Sauli Niinistö betonar också likheterna.

- Kontakterna är viktiga. Jag har lärt mig att mänskorna här har mycket varma känslor mot Finland och Salo.

Man lär sig känna varandra, och lär sig att vi inte är så olika. Och det är mycket bra det, säger Sauli Niinistö.

Det nordiska samarbetet baseras ganska mycket på vänortssamarbetet mellan kommuner och städer. Och i Ryssland har finländarna mera kontakter än till USA.

"Viktigast att mänskor möts"

- Det är också en fråga om att USA är lite långt borta. Vänorter i USA är knappast något nytt fenomen som blir modernt nu, tror presidenten. Han påpekar att också Salo-St. Anthony-samarbetet är trettio år gammalt.

Det viktiga är att mänskor möts, enligt presidenten.

- Förstås. Det hjälper att förstå varandra och att märka att sist och slutligen är vi inte så olika, säger Sauli Niinistö.

affärslunch med finländsk och amerikansk flagga. Från pres Niinistös lunch med Economic Club of Minneapolis
Goda relationer på riksnivå. Men få vänortsstäder. affärslunch med finländsk och amerikansk flagga. Från pres Niinistös lunch med Economic Club of Minneapolis Bild: Bengt Östling/Yle flaggor,USA,Finland,Sauli Niinistö,symbolbild

Landet man kan lita på

I flera tal under sitt besök i USA betonade han Finland som landet som betalar sina skulder efter kriget, landet man kan lita på.

Det är fortfarande en klar succéhistoria för Finland, liksom det faktum att Finland var det enda landet i Sovjetunionens grannskap som förblev självständigt.

- Det är inte bara det att man betalar skulderna, utan också att man kan lita på oss. Det är viktigt, kanske ännu viktigare än tidigare, säger presidenten.

- Sen är det ju det att vi finländare inte talar så mycket. Men om en finländare säger ett ja, och ger ett löfte, så menar han det. Man kan lita på det, betonar president Sauli Niinistö.

Sauli Niinistö med fru och följe på möte med Salos och Kuopios vänorter
President Sauli Niinistö på vänortsmöte i Minneapolis med fru och följe. Sauli Niinistö med fru och följe på möte med Salos och Kuopios vänorter Bild: Bengt Östling/Yle Salo,jenny haukio

God Finlandskunskap i St. Anthony

Hur många Salobor vet då någonting om vänorten i USA - och hur många St. Anthony-bor vet om Salo? Förvånande många, hävdar man i St. Anthony.

Det finns en stor nordisk koloni, och närmare 100 000 Finlandsättlingar i Minnesota. Amerikanerna är släktkära och intresserade av sitt ursprung.

Det måste ju testas. En kort taxitur från Minneapolis centrum för över Mississippi river, till St Anthony.

Där finns de historiska stränderna där finländarna steg i land, byggde kolonier, kraftverk, pappersfabriker och kvarnar.

Många Lahtinens på Mississippis stränder

-Jo, det finns en massa Lahtinen och andra finska namn här, bekräftar en man på eftermiddagsvandring med sitt barnbarn.

Han har också själv finska rötter och en mamma som fortfarande besöker Finland och talar finska, men inte med sina barn. Hans förfäder kom för att jobba i gruva och skog. Många kom över gränsen från Kanada, som ligger nära intill.

Den yngre generationen har svårare att placera både Salo och Finland på kartan. Det är bröllopsfotografering på gång vid stranden.

Många av gästerna är bara tillfälliga besökare i det prydliga nöjeskvarteret vid stranden.

På en bänk utanför biografen hittar jag däremot en dam som vet mycket om Finland. Mycket riktigt, hon har också finska rötter och har varit gift med en man med svenska rötter.

Hon väntar på att gå in på biografens finska filmfestival, där man just ska visa en film om arkitekten Eero Saarinen.

Utanför kvarnen möter vi Jennifer. Hennes farfar kom med isbåten till USA.
Utanför kvarnen kommer Jennifer. Hennes farfar kom till USA med isbåten. Utanför kvarnen möter vi Jennifer. Hennes farfar kom med isbåten till USA. Bild: Bengt Östling/Yle staty,St. Anthony

Istransporter från Finland förde till USA

Förbi kvarnen kommer nyzeeländska Jennifer vandrande. Hon känner till både Salo och Finland.

Hennes farfar kom med en båt som transporterade is från Finland till Nordamerika. Och det har tydligen gått bra för både förfäder och ättlingar.

- Det var kanske de som återvände som det inte gick så bra för, misstänker Jennifer, som föddes med det finska namnet Tolonen.

"Finvasion"

Vänortssamarbetet mellan Salo och St. Anthony är alltså känt och frodas.

Ruth Ann Marks berättar om höstens storsatsning i St. Anthony, höstmarknaden, med parad och Finvasionen.

Körerna sjunger finländska kompositörers verk, det visas finländska filmer. Några Salobor är också på kommande.

I planerna ingår att bredda och informera bättre om vänortssamarbetet.

Ekonomisk nytta för Salo?

Man funderar också på att utveckla den ekonomiska biten i samarbetet. Det kunde ge mer ekonomisk nytta.

-Vi har försökt utveckla också businessrelationer mellan städerna. Tillsvidare har det inte lyckats, men vi ska titta på det igen, säger Ruth Ann Marks.

Den ekonomiska krisen i Salo efter Nokias försvinnande är välkänd i St. Anthony.

–Vi skulle gärna hjälpa och stöda vår vänort i nöd.

En rik stad med många skyskrapor är Minneapolis
Minneapolis är USA:s fjärde största stad. En rik stad med många skyskrapor är Minneapolis Bild: Bengt Östling/Yle Minneapolis

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes