Hoppa till huvudinnehåll

Plötsligt kommer kravbreven för nätköp du aldrig gjort - det här kan kriminella göra med din personbeteckning

Bedragare på nätet.
Bedragare på nätet. Bild: Andrey Popov datorer

Finländare delar frikostigt med sig av sina personbeteckningar. Men i fel händer kan enbart din personbeteckning försätta dig i ett dyrt och besvärligt läge.

THL meddelar att 6000 personers namn och personbeteckningar har lagts ut på nätet i misstag.

Så vad kan egentligen kriminella göra med din personbeteckning?

Niclas Fagerlund som är vd för företaget My safety svarar.

Niclas Fagerholm som är vd för företaget My secure
Niclas Fagerlund anser att finländare lämnar ut personbeteckningar för godtroget Niclas Fagerholm som är vd för företaget My secure Bild: MySafety. Niclas Fagerholm

Att komma över personbeteckningar kan vara steg ett i ett bedrägeribrott.

Identitetsstölder är oftast en kombination av namn, adress, personbeteckning och kreditkortsuppgifter. När man börjar kombinera de här uppgifterna blir risken verkligt stor.

Via personbeteckningen kommer man åt namn, adress och övriga uppgifter mycket enkelt såväl i den digitala världen som i den fysiska.

Då kan man skapa en bluffprofil i sociala medier, man kan handla på nätet och även sälja uppgifterna vidare eftersom de har ett handelsvärde.

Vad kan tjuvarna köpa med bara ett namn och en personbeteckning?

Det finns till exempel skobutiker och många andra näthandlare som är lätta att använda men som utgör en säkerhetsrisk. Ju färre uppgifter de kräver av kunden desto större är säkerhetsrisken.

Många nätbutiker säljer på faktura och den som har dina uppgifter kan göra en adressändring digitalt. Då hamnar varorna hos tjuven och kravbreven hemma hos dig flera månader senare.

Om vi målar fan på väggen. Vad kan ha hänt under de månaderna?

För det första är du inte själv medveten om vad som hänt innan du får kravbreven.

Då vet du inte vem som använt dina uppgifter, under hur lång tid eller i vilka länder de har sålts vidare och var de kommer att dyka upp härnäst.

Borde jag vägra lämna ut min personbeteckning?

Generellt är finländare rätt godtrogna.

Allt fler tjänster ska skötas på nätet och om du inte är väldigt noggrann med var du lämnar dina uppgifter är risken för att de hamnar i fel händer stor.

Var restriktiv och försiktig. Vinnlägg dig om att personen som ber om uppgifterna är den han eller hon utger sig för att vara. Lättvindigt ska man aldrig lämna ut personuppgifter, allra minst personbeteckningen.

Läs mera:

Konfidentiella uppgifter om tusentals personer har läckt ut från THL

Närmare 6 000 personers namn, personbeteckning och ett laboratorieresultat har hamnat i ett offentligt nätverk. Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppmanar de berörda att följa och kontrollera uppgifterna på sina fakturor, kreditkort och bankkort.


Korrigering 26.9.2017 kl. 17.15: Niclas Fagerlunds namn rättades.
Korrigering 26.9.2017 kl. 19.50: Personnummer ändrades till personbeteckning.