Hoppa till huvudinnehåll

Sen men skaplig skörd i Åboland

Ojämnt mognande vete
Det längre för vetet att mogna på grund av den svala sommaren. Ojämnt mognande vete Bild: Yle/Stefan Paavola vete,sädesslag,jordbruk,åkerbruk,skördearbete

På många håll i Åboland finns det fortfarande grödor kvar på åkrarna som väntar på att skördas.

Men tack var det soliga och varma vädret under de senaste dagarna är skördetröskorna är i full gång.

Vårvete, raps och bondbönor kvar på åkrarna

Läget hos bönderna i Åboland ser ut att vara under kontroll, säger Anders Abrahamsson som är växtodlingsrådgivare vid Finska hushållningssällskapet.

- Det mesta är tröskat. På en del platser återstår kanske 30-40 % av skörden, medan en del redan hunnit bli klara med skörden. Jämfört med resten av landet så är vi på väldigt god väg.

vilja, maatalous
vilja, maatalous Bild: Antti Haanpää / Yle Skördetröska

Många odlare kom igång ganska sent med sådden i våras, då det snöade ända in i maj. Den svala sommaren och nu också den regniga hösten har i sin tur gjort att skörden försenats.

För tillfället är det vårvete och oljeväxter, i synnerhet raps som finns kvar på åkrarna. Också bondbönor och ärter ska ännu skördas.

Längre torkningstider, ökade kostnader och sämre kvalitet?

Att vi redan är så här långt inne på hösten innebär att nätterna är långa och fuktiga och åkrarna hinner inte torka upp under dagen.

Timmarna i dagen som finns för att tröska minskar också, vilket leder till att man tröskar fuktigare spannmål.

- Torkningstiderna blir långa, säger Abrahamsson, vilket i sin tur gör att torkningskostnaderna ökar.

- Dessutom brukar det ge kvalitetsförsämringar på i synnerhet vete, som hastigt blir foder ifall det blir många gånger blött.

Vetekorn i handen
Vetekorn i handen Bild: Yle/Stefan Paavola vete,vetekorn,sädesslag,spannmål,spannmålsprodukter

Kvaliteten på spannmålet var ännu mycket god innan förra veckans regn, också mängdmässigt, berättar Abrahamsson, men det finns en risk för att falltalet blir lågt.

- Då vi är så här långt inne på hösten finns det en risk för att spannmålet går till foder, då fröna börjar gro i axen igen.

Upptagningen av sockerbetor återstår ännu

Men att det är fuktigt på åkrarna är inte odelat negativt.

Skördandet av sockerbetor kommer att inledas snart och här är det till fördel ifall åkrarna är lite fuktiga, eftersom det då är lättare att få upp dem.

- Men om vi nu får tio dagar fint väder utan regn, så borde bönderna få upp det spannmål och de oljeväxter som ännu återstår att skörda.

Sockerbetor
Sockerbetor Sockerbetor Bild: Yle/Monica Slotte krokby gård