Hoppa till huvudinnehåll

Stämningar, misslyckade klubbköp under 30 år av muck och gräl – Trump och NFL har en lång gemensam historia

President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017
Donald Trump. President Trump håller sitt första tal inför kongressen 29.2.2017 Bild: EPA/JIM LO SCALZO / POOL Donald Trump

Under veckoslutet tog USA:s president Donald Trump sig an proffsligan NFL då han kallade spelare som protesterade under nationalsången för ”horungar”. Men det är inte första gången som Trump och NFL varit av motsatta åsikter.

Det är ingen hemlighet att Donald Trump länge hade riktat in siktet på att äga en NFL-klubb. Så tidigt som på 1980-talet var Trump enligt uppgifter intresserad av att köpa Dallas Cowboys, men de övriga NFL-klubbägarna tackade nej och sålde klubben åt Jerry Jones istället.

Trump bestämde sig då för att utmana NFL på ett helt annat sätt.

Historien om USFL:s uppgång och fall

År 1983 hade NFL redan fått öknamnet ”No Fun League” till följd av sina stränga regler och enligt många allt för stora fokus på det idrottsliga. Som motreaktion grundades en utmanande liga – USFL, som tvärtom riktade all sin fokus på att utveckla en produkt med högt underhållningsvärde.

Det var inte heller ont om pengar. De nya klubbägarna pungade ut mångdubbelt större löner än NFL-klubbarna och lyckades till och med värva flera Heisman-vinnare (universitetsseriens mest värdefulla spelare, som fram till 1983 så gott som automatiskt gått över till NFL).

Bäst lyckades New Jersey Generals, som lyckades övertala collegestjärnan Herschel Walker att nobba NFL för USFL. Walkers kontrakt var det dyraste proffskontraktet genom tiderna då det begav sig.

Köpte upp hemmalaget

Det var just Generals som blev Trumps inkörsport till livet som proffsklubbsägare. Den då 37-årige Trump köpte upp klubben och sparade inte på kostnaderna när han gjorde sitt yttersta för att förvandla Generals till landets främsta footballklubb.

De mest omtalade värvningarna blev ändå aldrig av. Den blivande Hall of Fame-linebackern Lawrence Taylor hann redan skriva på för Trumps Generals före New York Giants gick med på att fyrdubbla stjärnans lön, men Trump hade också riktat in siktet på Miami Dolphins legendariske tränare Don Shula.

Trump erbjöd Shula en lön på 1 miljon dollar per år, men tränaren ville ha mer. Närmare sagt: En lägenhet i det nybyggda Trump Tower. Ett krav, som Trump inte ville gå med på.

Droppen som fick bägaren att rinna över kom kort därefter. Trump offentliggjorde kontraktförhandlingarna i en TV-intervju som visades mitt under en Dolphins-match – och Shula fick nog.

Ekonomiska problem

USFL drabbades ändå snabbt av stora ekonomiska problem. Ligan spelade sina matcher på våren – efter att NFL-säsongen var över – och enligt Trump var detta det stora problemet. Trump lyckades övertala de övriga klubbägarna att flytta på säsongen till hösten, och därmed direkt utmana NFL i kampen om herraväldet inom amerikansk fotboll.

– Ifall Gud hade velat att amerikansk fotboll skulle ha spelats på våren så skulle han aldrig ha skapat baseball, ska Trump ha sagt då.

Det nästa steget blev att stämma NFL. USFL visades endast på den nyfödda kabel-tv-kanalen ESPN, medan NFL visades på de nationella kanalerna. Trump ansåg att detta bröt mot monopollagarna i landet och lyckades övertala klubbägarna att stämma proffsligan.

Pekas ut som ansvarig

Enligt dokumentären Small Potatoes: Who Killed the USFL?, som såg dagens ljus 2009, ska Trump ha intygat de övriga ägarna om att domen skulle ge dem “miljoner, om inte miljarder” i skadestånd. Domstolen gav förvisso USFL rätt, men ansåg att ligan själv orsakat sina miljonförluster. Skadeståndsbeloppet blev fjuttiga tre amerikanska dollar.

Med andra ord var sagan all för USFL. Mike Tollins, som är tidigare USFL-anställd, pekar ut Trump som orsaken bakom kraschen.

– Han var en mobbare. Hans mål var att tvinga NFL att ta med USFL-klubbarna i ligan och således få sin plats i toppligan. Han manipulerade de övriga ägarna att göra som han ville, förklarar Tollin i dokumentären.

Trump svarade på anklagelserna i ett kort brev till filmmakaren och budskapet var enkelt. Filmen är full av osanningar, menade den då blivande presidenten och avslutade brevet med att kalla Tollin en ”förlorare”.

Det är ändå flera röster som också hyllar Trumps roll i USFL. Utan Trumps personlighet skulle ligan inte ens ha överlevt de få åren den gjorde, säger bland andra ligans dåvarande vd Steve Ehrhart.

Kritiserade nya säkerhetstilltag

Trump hade ändå inte sagt sitt om proffsfotbollen. År 2013 kritiserade Trump NFL:s nya huvudtacklingsregler i hårda ordalag.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Trump gjorde NFL sitt yttersta från att göra ligan oattraktiv då man förbjöd spelare från att springa in i andra spelare med huvudet före.

Försökte köpa Buffalo Bills och hamnade i brevstrul

År 2014 gjorde Donald Trump sitt hittills sista försök att köpa in sig i NFL. Trump försökte då köpa Buffalo Bills – för en miljard dollar enligt egen utsago – men de andra ägarna valde istället att sälja klubben till Terrence Pegula, som också ägde Buffalo Sabres.

Nu kommer klubben aldrig att uppnå något, skrev Trump på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Trump antydde senare att han antagligen inte skulle ha ställt upp i presidentvalet två år senare om han fått köpa klubben.

– Men det här är mer spännande. Och billigare, sade Trump under valet 2016.

Under samma val hamnade Trump i bråk med NFL igen. Trump kritiserade då TV-bolagen för att ha schemalagt en debatt med motkandidaten Hillary Clinton samtidigt som NFL-matcher spelades.

Trump hävdade då att NFL skickat ett brev åt honom personligen, där de höll med om att planeringen var skrattretande.

NFL dementerade ändå snabbt uppgifterna. Vi har inte kontaktat Trump alls, sade en talesperson från ligan då.

Källor: Esquire, ESPN, The Washington Post, CNN, Wikipedia

Läs mera:

Nya protester i NFL – ”Skulle gärna sätta mig ner med Trump och diskutera”

Under helgen knäböjde flera hundra NFL-spelare, -tränare och -klubbägare under nationalsången – och under natten till tisdag stod också den uttalade Trump-anhängaren Jerry Jones upp för spelarnas rättigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport