Hoppa till huvudinnehåll

Stor sorg över nedbrunnen moské i Örebro i Sverige

Delar av Örebro moské totalförstördes i en brand natten till tisdagen den 26 september.
Delar av Örebro moské totalförstördes i branden natten till tisdagen den 26 september. Delar av Örebro moské totalförstördes i en brand natten till tisdagen den 26 september. moskéer,Örebro kommun,Sverige,eldsvådor,brandmän

Delar av Örebro moské i stadsdelen Vivalla totalförstördes i en kraftig brand i natt. Polisen i Sverige utesluter inte att eldsvådan kan vara anlagd.

Sorgen är stor bland moskéns företrädare och besökare.

- Det är en sorglig dag för muslimer i Örebro och i Sverige. Det känns inte bra alls att vakna upp till att moskén är förstörd, säger Jamal Lamhamdi, vd för stiftelsen Örebro moské, till Nerikes Allehanda.

Larmet om branden kom in några minuter efter klockan två i natt. När räddningstjänsten anlände till platsen var branden redan fullt utvecklad.

Under morgonen stod det klart att hela den södra delen av moskén brunnit ned, konstaterar polisen i Örebro län.

Vidare är en del i mitten skadad - enligt räddningstjänsten har den bland annat drabbats av rök- och vattenskador - medan den norra delen klarat sig hyggligt och är relativt intakt.

Saknar ord

Släckningsarbetet pågår fortfarande.

- Vi kommer säkerligen fortsatt att vara kvar på platsen under dagen, säger Ulf Jacobsen, inre befäl vid Nerikes brandkår, till nyhetsbyrån TT.

En video som lagts upp på moskéns Facebooksida visar hur ett stort område på moskéns tomt stod i lågor under natten. "Älskade moské" och "sorgen är stor", lyder några av de förtvivlade kommentarerna under klippet.

- Jag är jätteledsen. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Abdulkarim Alhaffar, till TT.

Brandkåren bekämpar moskébranden i Örebro
Brandkåren bekämpar moskébranden i Örebro Brandkåren bekämpar moskébranden i Örebro Bild: EPA-EFE/KICKI NILSSON Sverige,moskéer,Örebro kommun

Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Moskén har varit en viktig plats för honom.

- Mina barn tyckte mycket om moskén. Vi tvingades lämna vårt land, och kom hit. Och så händer det här med vår moské.

"Ett livsverk"

Mustafa Setkić, som sitter i valberedningen för Sveriges muslimska råd (SMR), säger att han är bestört över branden.

- En hel del medlemmar har nog upplevt det här som ett livsverk. Man har lagt mycket ekonomiska medel och massor med timmar och arbete där för att verksamheten ska kunna fortlöpa och existera. Det är sorgligt, säger han till TT.

Mustafa Setkić understryker att man ännu inte vet något om orsaken till branden. Det har inte kommit in några rapporter till SMR om att moskén utsatts för hot eller liknande, säger han.

- Det är en stor moské som samlar en hel del av Örebromuslimerna, och förmodligen kommer detta att påverka deras inställning till livet i Örebro. Det är rädsla som kommer in, på vilket sätt ska man komma till en bönelokal, och hur ska den sociala verksamheten kunna fortsätta?

Rubriceras som mordbrand

Ännu finns ingen klar bild av hur branden kan ha uppstått. Det finns inga rapporter om personskador.

TT: Hur rubricerar ni ärendet?

- Mordbrand är väl det vi går på. När det handlar om stora värden så blir det den rubriceringen. Det ska ju inte börja brinna och då börjar vi på mordbrand, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

Örebro moské drabbades av ett attentat 2014, då någon kastade in en flaska med misstänkt brandfarligt innehåll genom ett fönster. Då bröt dock ingen brand ut.

Text: FNB-TT