Hoppa till huvudinnehåll

Vrålet kommer när allting träffar

Grenar som ger huvudvärk och njutning, som samtidigt kräver aggressiva men avslappnade prestationer, med tomt huvud och full koncentration. Sportmagasinet dyker ner i slägg- och diskussjälen.

– Jag njuter av känslan då diskusen flyger iväg i rätt ställning. Man känner drömträffen i hela kroppen, säger förra sommarens EM-diskuskastare Salla Sipponen.

Man känner det redan i första rotationen, menar släggtjejen Krista Tervo, liksom Sipponen finländsk mästare i somras. Förra årets U20-VM-trea Suvi Koskinen instämmer.

– Om du står kvar genast efter kastet känner du att all kraft har förflyttats till släggan. Och om du lyckas riktigt bra kommer det också automatiskt ett vrål.

Krista Uusi-Kinnala FM 2017.
Krista Uusi-Kinnala förbättrade sitt rekord med över två meter i år. Krista Uusi-Kinnala FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Krista Uusi-Kinnala

I ringen ska huvudet vara tomt. Alla förberedelser är gjorda, allting ska vara redo – nu är det bara att köra.

– Under en tävlingsprestation tänker du ingenting annat än ”kvinna, kasta hårt!”, berättar Krista Uusi-Kinnala som i år tog sin första senior-FM-medalj med silver i Kalevaspelen.

Kommer aldrig lätt undan

Sportmagasinet träffade fyra av Finlands främsta unga kastare i Bydgoszcz, där hela kvartetten i juli tog sig till U23-EM-final. Sipponen, som är ett par år äldre än de övriga, nådde högst upp i resultatlistan med en femte plats.

– Man måste vara snabb och stark, vara explosiv och tekniskt skicklig. En lyckad prestation hänger på så små saker – det är otroligt beroendeframkallande, beskriver 22-åringen grenens natur.

Salla Sipponen, lag-EM 2017.
Salla Sipponen har vunnit FM-guld bland damerna två år på raken. Salla Sipponen, lag-EM 2017. Bild: Harri Bragge / All Over Press Salla Sipponen

Snabbhet i ringen och rotationerna är nyckeln i såväl diskus som slägga. Det är alla fyra överens om. Men den snabbheten byggs upp av en massa detaljer, som noggrant måste pusslas ihop.

Man måste samtidigt vara avslappnad och dra i för fullt, och snurra kvickt men tillräckligt lugnt för att hålla samman tekniken, summerar Koskinen.

– Svår, orsakar huvudvärk, lyder Tervos första, skrattbeklädda beskrivning av släggkastning som gren.

– Du kommer aldrig lätt undan, du får aldrig känslan att "sjutton vad det här är lätt och allt går bra". Men det ger samtidigt motivation.

”Tusan hur härligt”

Med tillräckligt stark vilja klarar du av vad som helst, tillägger Tervo. Precis som i alla sporter. Krista Uusi-Kinnala försöker sig på en beskrivning av en lämplig idrottarkaraktär.

– Man måste vara målmedveten, vara redo att jobba långsiktigt och hårt, och inte vara rädd för att det på riktigt är tungt alltid ibland.

Kollage med Krista Tervo, Suvi Koskinen, Krista Uusi-Kinnala och Salla Sipponen.
Krista Tervo (uppe t.v.), Suvi Koskinen (uppe t.h.), Krista Uusi-Kinnala och Salla Sipponen i fokus i Sportmagasinet. Kollage med Krista Tervo, Suvi Koskinen, Krista Uusi-Kinnala och Salla Sipponen. Bild: Yle / Markku Rantala Salla Sipponen,suvi koskinen

Hurudant liv är det när det känns tungt, du är trött, måste träna hårt och allting går snett?

– Det är vardag, svarar Uusi-Kinnala med ett leende. Det är idrottarliv, men å andra sidan är det också fint, fortsätter hon ivrigt.

– När du sedan överlevt den där träningen, så huh! Då tänker du igen att tusan hur härligt! När du på kvällen får mat i dig och kommer i säng känner du att du fått något vettigt gjort.

Sportmagasinet om diskus- och släggkastningens natur på Yle Fem på onsdag klockan 19.00 (se inslaget genom att klicka på huvudbilden i artikeln).