Hoppa till huvudinnehåll

Avbrutna kablar och mörka väglyktor - augustistormens framfart syns ännu i Sibbo

elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
Sex veckor har gått sen Kiira slog till, men ännu har inte alla skador reparerats. Bilden är från Kotimäkivägen i Mårtensby i Sibbo. elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Strömavbrott,stormskador,storm,elavbrott

Det har gått över sex veckor sedan stormen Kiira slog till. I Sibbo ligger det ännu avbrutna kablar längs med vägarna.

Stormen var speciellt kraftig i södra Finland. I Sibbo drabbades Nickbytrakten, Mårtensby och Savijärvi speciellt hårt.

I korsningen av Brobölevägen och Löfkullagränden har ett stort träd fallit över gatubelysningskabeln som brustit. Väglamporna lyser inte och kabeln är ihopsnurrad och fäst uppe i en lyktstolpe.

elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
På Brobölevägen har en hoprullad kabel väntat på montören i sex veckor. elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus storm,stormskador,elkabel

Veckor av arbete

Vid Sibbo kommun tvår t.f. områdesmästare Jim Hindsberg sina händer.

- Saken har diskuterats inom kommunen och vi vet att det finns många platser där vägbelysningen fortfarande är ur funktion, men vi kan inte göra så mycket eftersom kommunens vägbelysning är utlokaliserad till en serviceproducent, säger Hindsberg.

Första hjälpen

Sibbo kommuns serviceproducent då det kommer till vägbelysning är bolaget Eltel.

Pekka Loitokari vid Eltel bekräftar att de fortfarande har fullt upp med att reparera luftkablar och med att få vägbelysningen på olika håll att fungera.

- Det här gäller inte enbart Sibbo. Situationen är likadan i stora delar av Nyland. Till exempel är Centralparken i Helsingfors fortfarande helt mörk på grund av brustna luftkablar, säger Loitokari.

elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus Strömavbrott,stormskador

Eltel har dock hunnit se till att inga kablar ligger på marknivå.

- Vi har så att säga gett första hjälpen, så det föreligger inte risk för att någon ska få elektriska stötar. Det kommer trots allt att ta veckor innan reparationerna är slutförda, konstaterar Loitokari.

Blottade kablar i Mårtensby

Vid Kotimäkivägen i Mårtensby, nuddar kablarna marken och brustna kablar ligger blottade bara centimtrar från marknivå.

Här kan det dock inte handla om vägbelysningskablar, eftersom Kotimäkivägen saknar vägbelysning. Elkablar kan det inte heller gälla eftersom alla hushåll längs med vägen har elektricitet.

elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
Provisoriska förband. elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus elkabel,Strömavbrott,elkablar
elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
Kanske inte en elkabel, men säkrast att inte röra den trots allt. elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus elavbrott,Strömavbrott,stormskada

Trassel också vid Oljevägen

Också vid Oljevägen - cirka 200 meter från Kungsvägenkorsningen i riktning Borgå - har träden fallit över några kablar. Trädgrenar och kablar ligger ihopslingrade på marknivå.

Trots otaliga telefonsamtal till olika telefonoperatörer och till Kervo energi - som är elproducent för Sibboområdet - har Yle Östnyland inte lyckats få reda på vilken form av kablar det är som ligger längs vägarna i Mårtensby och Savijärvi.

Invånare vid Kotimäkivägen säger till Yle Östnyland att det torde handla om gamla telefonkablar som inte längre är i bruk.

elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo
elkablar efter storm i augusti 2017 i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus storm,stormskador

Läs också