Hoppa till huvudinnehåll

Dansk integrationsminister delade Muhammedteckning på Facebook – "Vi ska vara stolta"

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta.
Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg firar asylskärpningar med tårta. Bild: All Over Press / Thomas Eisenkrætser Danmark,Flyktings- och asylpolitik,Inger Støjberg

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) har karikatyrteckningen av profeten Muhammed som bakgrundsbild på sin Ipad.

På tisdagen delade hon bilden på Facebook.

Jyllandsposten publicerade de tolv Muhammedteckningarna år 2005. Det är den danska karikatyrtecknaren Kurt Westergaard som står bakom karikatyrerna. En av teckningarna föreställer profeten Muhammed med en bomb i turbanen.

Teckningarna utlöste en omfattande diplomat- och handelskris mellan Danmark och flera länder i Mellanöstern. Danska företag drabbades då danska produkter bojkottades i flera länder, den danska flaggan brändes och danska ambassader stormades.

Løkke Rasmussen: Jag är inte stolt över någon teckning

Det var ett danskt museums beslut att inte visa de omstridda Muhammedteckningarna på en utställning om blasfemi som nu fick Støjberg att lägga ut den omstridda skämtteckningen.

I inlägget skriver hon att "vi ska vara stolta över Muhammedteckningarna".

Men det är hennes chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) inte.

- Jag är inte stolt över någon teckning, sade statsministern på tisdagen.

- Jag har inte själv Muhammedteckningar på min telefon, men jag är glad för att vi lever i ett land, där man får ha det, sade Løkke Rasmussen.

Text: Yle, FNB-Ritzau

Läs också